StoryEditor
Hajdukrujevica u 19 sati

Tko je pravi 'majstor s mora'? Zna se... Rivalstvo traje odavna, evo i nekih zanimljivih brojki Jadranskog derbija

Piše S. A.
15. rujna 2019. - 12:45

Jadranski derbi obiluje kuriozitetima, rivalstvo traje odavna, datira nakon svršetka Drugog svjetskog rata. 

Rijeka je stasala, postala naknadno redovit prvoligaš u onoj državi, a treba znat da su stalni u yugo-društvu od Hrvata bili tek Hajduk i Dinamo, dugo je trebalo da se osove na prvoligaške noge i Rijeka i Osijek, svoje epizode imali su i Lokomotiva pedesetih, Trešnjevka šezdesetih, Zagreb gore-dolje kroz svo to vrijeme.

No, daleko nas je priča odvela, jadranski derbi, dakle, tko je pravi “majstor s mora”? Pitanje je koje to i nije, zna se tko je stariji, a “riječki galebovi” posudili su i osnovnu bijelu boju od splitskih.

Najveći derbi Jadrana (s one strane u Italiji nema tako snažnih klubova), nadima se nadmetanjem, evo i nekih brojki.

2082 - Nevjerojatno koliko je dana baš trajalo razdoblje između dvije pobjede Hajduka nad Rijekom, od kolovoza 2011. i pobjede u Poljudu 2:1 do 2:1 na Rujevici početkom prosinca 2017. godine. Što ostaje zapisano za sva vremena. Tko će to ponoviti?

20 - Toliko je prošlo uzastopnih utakmica u HNL-u Rijeke i Hajduka, a da Hajduk nije pobijedio.

7 - A toliko je “gladnih godina” prošlo dok se Hajduk nije sastao s pobjedom nad Rijekom u Poljudu, od rečenog kolovoza 2011. godine, trebalo je (u to ne ulazi gostujuća pobjeda na Rujevici) čekati još do proljeća 2019., kad je čak sa 4:0 slavio Hajduk, bila je to ljepotica Siniše Oreščanina protiv Igora Bišćana. Hajduk se potrudio naplatiti i štogod kamata...

154 - Večeras se igra derbi pod tim rednim brojem, ako od 1946. računamo sve službene susreta, a bilo je to i finala kupa u obje države, Superkupa... Hajduk ukupno dominira, premda je Rijeka od 2011. sve do nedavno bitno popravljaja skor skoro čitavo desetljeće. U dosadašnje 153 utakmice Hajduk je ostvario 57 pobjeda, 53 utakmice završile su neodlučeno, dok je Rijeka slavila 43 puta. Rijeci bi trebala još jedna era a la Kek, pa da smanji jaz.

4 - već utakmice Rijeka ne zna za pobjedu protiv Hajduka. Cijelu prošlu sezonu, 1:1, 1:1, 0:0 i 4:0 za Splićani učinak je prošle 18/19 sezone.

1 - Ovo je prvi sraz Damira Burića kontra Igora Bišćana. Friški kormilari na zapovjednom mostu velikih takmaca otvaraju sasvim novo poglavlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 11:22