StoryEditor
Hajduktako je to bilo

Sve je počelo na skalini Zvončaca prošlog ljeta: ‘Vratit ću se u Hajduk osvojiti naslov prvaka‘

11. lipnja 2021. - 21:34

U danu kad je Marko Livaja ostao, potpisao novi ugovor s Hajdukom, jedna od mali milijun poruka stigla nam je i od Siniše Brzovića.

- Sve je ovo počelo od nas! - rekao je, ne bez ponosa.

Mali dio zasluga pripisuje i sebi, jer doista, cijela priča oko Livajina povratka u Hajduk krenula je lanjskog ljeta „sa skaline”, tamo iza Jadranova plivališta na Zvončacu.

Iza bazena igra se čuveni mali balun na betonskoj podlozi koja ima i stepenicu, što iziskuje i dodatno umijeće, pa to kad se kaže „igramo na skalinu”, dovoljno je da Splićani o' kolina, a i oni ostali, odma' znaju di smo.

Ima tamo i Torcide, hajdukovci svi od glave do pete. I s njima Livaja zna bacit na balun, pa je tako bilo i lanjskog ljeta kad nas je dozvao Sina, stari prijatelj i balunjer, inventar Zvončaca.

Za Brzovića se tvrdi da je najbolji strijelac i nedvojbena legenda malog baluna u Splitu, on je lani sve „zakuva”. Dozvao nas je tada:

- Tu je često Marko s nama, ima vam nešto važno za reć...

Rodila se priča s radnim naslovom kako „zločesti dječak” hrvatskog nogometa otkriva životni plan: „Vratit ću se u Hajduk osvojiti naslov prvaka”!

A zašto zločesti dječak? Takav je glas Livaju puknuo otkako je prije 11 godina otišao iz Hajduka. Znao je reagirati, eksplodirati, uzvratiti na provokaciju. Sam o sebi nedavno je kazao:

- Nisam više takav, smirio sam se, sazreo. Sad sam otac, obiteljski čovjek, godine su uradile svoje – prisnažio je.

I malo tko bi uradio i ovo što je sad izveo: s guštom produžio dalje s Hajdukom, a u naponu svoje snage!

- Napišite, vratit ćemo Livaju u Hajduk – govorili su nam lanji na Zvončacu, a mi u Slobodnoj prenijeli:

Marku je milo dok to sluša. Smješka se, godi mu pažnja. Ideja je legla na više nego plodno tlo. Pogodili su ga u žicu...

- Istina je, želim se vratit u Hajduk. Kad će to biti, za godinu ili dvije teško je reći... - potvrdio je.

Sve ostalo je povijest.

Vratio se već šest mjeseci nakon tog razgovora, a ostanak potvrdio.

Tada je naš doajen fotografije Feđa Klarić napravio velemajstorske „fotke” s Livajom, meštrom o baluna. Slike samo takve. Podsjetnik i danas kako je storija o Livajinu povratku u Hajduk počela prošlog ljeta na Zvončacu.

E da, fali još titula prvaka. Strpljen, spašen. S Livajom ni to nije nemoguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 05:04