StoryEditor
Hajdukkomentar slavena alfirevića

Oreščanin će ostati zapisan kao čovjek koji je riješio riječko prokletstvo, ova mu pobjeda dolazi kao diploma hajdukologije

21. travnja 2019. - 10:05

Sretan Uskrs, Hajduče! Na najbolji je način Hajduk proslavio, obilježio Veliku subotu i uskrsne praznike te i sam uskrsnuo u utrci prema Europi: nakon križnog puta prošlih utakmica protiv Dinama i Osijeka kad smo ga spremno "kamenovali", zbog nula postignutih golova i jednog jedinog boda od šest mogućih... Onda je stigla Lokomotiva i jedva 1:0 pobjeda, u finišu, a sad s Rijekom, trebalo je protrljati oči da vidimo to što gledamo, je li to moguće, uskrsnuće Hajduka i potonuće rijeke ponornice, 4:0 protiv Rijeke koju Hajduk osam godina nije svladao u Poljudu.

Cijela jedna epopeja nogometna je prošla od kolovoza 2011. godine kad su golove u 2:1 pobjedi Hajduka dali Andrić, Vukušić i Švrljuga, a na klupi "bijelih" sjedio Krasimir Balakov. Djeca koja su se rodila kad je Hajduk zadnji put svladao Rijeku u Poljudu sad već uvelike u školu idu.

I onda je Hajduk ove večeri Velike subote ispratio Rijeku Igora Bišćana sa 4:0, naplatio im dio duga... Teško je reć s kamatama, jer jedna utakmica ne pokrije dugi niz bez pobjede, ali u ovih 4:0 je stalo i mnogo revanša za dugogodišnje frustracije, bilo je to baš nogometno šamaranje jedne momčadi koja je toliko boli zadala "bijelima" zadnjih sezona. Jurić, Barry u rašlje, dvaput Caktaš... Netko reče nije ovo Hajduk – Rijeka 4:0, nego Hajduk – Plitak potok... Dobro, ne treba pretjerivati, treba birat riječi. 

Uskrsnuo je prije svih – Stanko Jurić, osjećali smo u najavi kako kuca čas za njega, samo nismo znali umjesto koga će mu Oreščanin konačno ukazati malo više povjerenja, njemu Splićaninu koj se nogometno profilirao u Dugopolju. Daleko od Hajdukove škole baluna.

Na klupu je sjeo – pogađate - Ante Palaversa, dokazujući tako da Oreščaninu mladi hajdukovac većprodan u Manchester City nije najbolje "sjeo" u taktičkim zamislima. To je tako,makoliko šutjeli o tome, Oreščanin prvi. Pa šta ima veze, ako je to istina, jedan Tomislav Ivićč nije "namirisao" Gudelja, a Ante Mladinić nijje baš cijenio reprezentativca Mišu Krstičevića. Dogodi se.

Palaversa još nije spreman za napore kako ih Oreščanin vidi.

I tako je Palaversa započeo - s klupe, a sve počasti je preuzeo Jurić, igrač koji je zablistaon kao da je baš on potpisao za Manchester City, kao da se u njemu krije neki novi Fernandinho, Gundogan ili Kevin de Bruyne. Briljirao, zabijao, asistirao, pogađao ne samo mrežu nego i okvir gola, vratnicu i gredu.

Bila je to nadasve večer Stanka Jurića, njegova Velika subota.

I još jedan odgovor: Oreščanin je došao na svoje s postulatom barba Luke Kaliterne, "igra daje gol, a ne igrač". Ovog puta ni na klupi nije imao, odnosno ni poželio imati ni Mirka Ivanovskog ni Ivana Delića, želio je do kraja izgurati svoj sustav s nožem koji ima dvije drške, umjesto oštrice, kako smo se figurativno izrazili, a pomaloi rugali.

No, taj nož,koliko god izgledao tup, i te kako je rezao tkivo Rijeke, otkako je seriju otvorio Jurić, opasnost je po Slugu stizala sa svih strana, baš kako je to u najavi predosjetio i Elvis Scoria, naš general prije bitke, trener iz tv-naslonjača.

- Hajduk mora napast, nema što čekat, a Rijeci ionako nije pretjerano važno – reče Scoria i to je bio "bingo".

Rijeci se možda osvetilo što joj ova utakmica doista nije bila "o glavu", a kako nas uče iskusniji, igrač nije prekidač. Naime, kad uđeš nekako odsutno, isključen si usred utakmice i nisi "našpanan" ili "nabrijan", kako se sad običava kazivati, teško se onda na jedan klik – uključiti. Ajmo igrat. Malo sutra. Ode voda niz padinu.

Tako i ova Rijeka, razlivena već od druge minute, nije se mogla vratiti u korito da iznova bude brzac.

Da zaključimo: niti je Oreščaninu trebao Palaversa (kvragu i 40.000 eura, ušao je u nastavku, ali to nije 45 minuta kako ih City obračunava), niti mu je nedostajao centarfor. Šta će mu...

Danas je Rijeka išla na Oreščaninov mlin, zavrijedio je Siks pobjedu koja mu stiže na zid ili u vitrinu kao diploma hajdukologije. Hvala i Juriću...

Ostat će Siks zapisan da je sredio hajdučko riječko prokletstvo, visoko je porazio Riječane i uvodi Hajduka u Europu, sad to već izgleda kao sasvim sigurno rješenje.

I neka čvrsto drži trogodišnji ugovor u džepu. Alal vera

A reka' bi barba Biće Mladinić za "bijele", igrali su bolje nego šta znaju!

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:11