StoryEditor
Hajdukanaliza sezone (IV)

Napad Hajduka nailazio je na najveće kritike većim dijelom prošle sezone, ali Diamantakos bi mu mogao dati novu dimenziju

7. kolovoza 2020. - 07:57
Tom Dubravec/Hanza Media

Napad Hajduka nailazio je na najveće kritike većim dijelom prošle sezone. Momčad bez klasičnog napadača noćna je mora mnogih trenera, a upravo s takvom situacijom su se ove sezone morali nositi Damir Burić i Igor Tudor.

Najzvučnije pojačanje koje je prošlog ljeta pristiglo na Poljud bio je Nigerijac Samuel Eduok, koji se bolje osjeća na širokom prostoru nego u vrhu napada, stoga su Bijeli cijelu prošlu sezonu morali igrati bez klasičnog golgetera, a najbolji strijelac momčadi ponovno je bio Mijo Caktaš.

Kapetan Bijelih u prvenstvu je zabio golova koliko Jairo i Eduok zajedno, a prvi iza njih bio je Jradi sa skromna tri pogotka u HNL-u. Problemi s realizacijom bili su evidentni, ali razlog tome je velikim dijelom ležao u tome što ekipa nije stvarala kvalitetne situacije pred protivničkim golom te je igračima koji nisu klasični napadači utoliko bilo teže pretvarati te šanse u pogodak.

Jairo de Macedo da Silva

image
Damir Krajač/Hanza Media


Brazilac je u prvom dijelu sezone bio jedan od ponajboljih igrača Bijelih i u velikoj je mjeri udovoljavao nametnutim taktičkim zahtjevima, bez obzira na to što mu uloga najisturenijeg napadača nije prirodna. Zahvaljujući odličnom razumijevanju igre i onoga što se od njega traži, Jairo je svojim kretnjama remetio strukturu protivničke obrane, otvarao prostor svojim suigračima i sudjelovao u nebrojeno mnogo duela.

U drugom dijelu sezone, pod novim trenerom, Brazilac nije više toliko dolazio do izražaja i djelovao je pomalo "ugušeno", dok u završnici nije bio ubojit koliko bi igrač na njegovoj poziciji trebao biti.

Bez obzira na to, Jairo je uvijek djelovao kao neizostavni član prve jedanaestorke koji bi mogao puno više pružiti u paru s klasičnim golgeterom.

Samuel Emem Eduok

image
Vojko Bašić/Hanza Media


Nigerijac je odmah po dolasku prezentirao svoju kvalitetu, ali je ujedno pokazao i da jednostavno ne može u kontinuitetu biti opasan u uskim prostorima. Nerijetko su se znale dogoditi i cijele utakmice u kojima je djelovao jalovo i beskorisno, ali bi isto tako gotovo iz ničega znao napraviti potez koji bi ulio nadu da u njemu ipak ima te kvalitete za rješavanje utakmica zbog koje je i doveden na Poljud.

Uzevši u obzir to da je Eduok bio želja Siniše Oreščanina te da u Tudorovoj filozofiji baš i nema mjesta za igrača Nigerijčevih karakteristika, upitno je koliko se Hajduku isplati imati na platnoj listi jednog tako skupog igrača koji može sam odlučiti utakmicu, ali na kojeg se ne možeš osloniti da će zaista to i učiniti.

Leon Kreković

image
Jakov Prkić/Hanza Media


Kreković je ove zime najavljivan kao jedan od mladih igrača koji bi trebao dobiti najviše minuta na terenu, ponajviše zbog činjenice da je momčad bila kratka s napadačima, ali mladi Kninjanin ipak nije najbolje iskoristio ukazano povjerenje.

Na pripremama je izgledao odlično, ali kada su na red stupile natjecateljske utakmice Kreković nije bio dovoljno konkretan i svoj je jedini gol zabio u demoliranju Gorice na Poljudu 6:0. Želju je pokazivao, a ni kretanje mu nije bilo toliko loše. No nije djelovao dovoljno opasno i rijetko je uspijevao zaprijetiti protivničkom golu.

S obzirom na dolazak Diamantakosa i klupsku potragu za još jednim napadačem, Krekoviću bi možda bilo bolje otići na posudbu u neku drugu sredinu u kojoj će dobiti bolju priliku pokazati što može i tako podići sebi samopouzdanje.

Dimitris Diamantakos za sada je jedino ovoljetno pojačanje Bijelih, ali se zato sudeći po njegovom životopisu radi o pravom pojačanju, ponajviše zbog činjenice da je riječ o profilu napadača kojeg Tudor zaziva cijeli svoj mandat. Grk bi Hajduku trebao donijeti dimenziju više u fazi napada te rasteretiti Jaira i Eduoka dijela posla kada se nađu s njim u paru.

A ukoliko Stanić i Kepčija uspiju dovesti još jednog napadača, Bijeli bi ponovno mogli imati kvalitetan i puno ubojitiji napad nego prošle sezone s raznovrsnim igračima koji će treneru dati nekoliko različitih kombinacija između kojih će moći birati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 11:51