StoryEditorOCM
Hajdukanaliza

Mislite da se Stipe Biuk ‘zakopao’ u Americi, otišao na ‘groblje slonova‘? Razmislite još jednom, ovo otvara oči

Piše Ivan Renić
10. svibnja 2023. - 08:58

Što ćemo s Biukom? Ima li povratka za Stipu? Jednom kada “otkrijete Ameriku” teško se vratiti. Je li stvarno tako? Sudeći po trendu dolazaka iz MLS-a u europske lige, ta teza baš i ne drži vodu. Transferi igrača iz SAD-a “preko Bare” do starog kontinenta postaju sve češći. I sve unosniji.

Iz SAD-a itekako ima puta nazad. Štoviše, postaje sve utabaniji, sve prometniji. Amerikanci prodaju svoje talente, dovode europske, razvijaju ih i “vraćaju”. Nije to više samo liga za starce, za olinjale zvijezde koje pred kraj karijere dolaze strpati šaku dolara u džep...

Kako to?

A nema tome davno da je u MLS-u vabljenje velikih igrača u sutonu bio modus operandi. Jer drugačije jednostavno nisu mogli konkurirati. Zato su čelnici lige 2015. godine angažirali tvrtku da im odradi famozni “consulting”. Ilitiga, po naški, da vide što to ne valja? Zašto ih Meksikanci i dalje šišaju...

Do kakvog su zaključka došli? Ukratko, istinskim zaljubljenicima u nogomet američka liga jednostavno je bila nezanimljiva. No, istraživanje je pokazalo da je zato iznimno interesantna onim povremenim ljubiteljima nogometa, “derbi navijačima”, nazovimo ih tako. Nije bilo dvojbe, recept je bio jasan. Dajte ljudima zvijezdu, idola, facu... Neko jako ime. Ili još bolje – više njih istovremeno!

Ideja je bila i da se odustane od tradicionalne američke ideje “salary capa”, odnosno “dvorišta” unutar kojega možete skakati. Ali ne i van njega... Omogućilo bi to vlasnicima da na pojačanja troše više novca, a MLS bi se tako mogao nametnuti na tržištu.

Pusti milijuni

Ta se, za Amerikance radikalna ideja, nije uhvatila, nije naišla na plodno tlo. No, “salary cap” je ipak olabavljen. Svake godine postaje sve veći. Transferi, ulazni i izlazni, postaju sve brojniji i veći. U ovoj sezoni iz SAD-a je u klubove europskih liga prešao 21 igrač. A rekordan je bio zimski mercato prošle godine. Tada su čak 33 igrača američke klubove zamijenila europskima. Sve češće velikani sa Starog kontinenta bacaju oko na američke talente.

Spomenimo neka imena koja bi vam mogla zazvoniti. Christian Pulišić i Giovanni Reyna u Borussiju Dortmund stigli su kao tinejdžeri. Bilo je to “davno”, vinuli su se do zvijezda, ali za njih tada nije bila plaćena odšteta.

Vratit će se Stipe

Ali zato za ove jest. Rekordni izlazni transfer iz MLS-a u Europu je onaj Miguela Almirona. Newcastle je prije četiri godine za njega platio 24 milijuna eura Atlanti. Odmah iza njega, na drugom mjestu je jedan ovosezonski. Aston Villa je velika nade polagala u Jhona Durana. Chicago je za 19-godišnjeg Kolumbijca inkasirao 16,6 milijuna. Poznata je i ljubav Nijemaca prema američkim nogometašima. Već nekoliko godina za talentirane “Amere” Njemačka je obećana zemlja. Ricardo Pepi je prošle sezone Dallas zamijenio Augsburgom za 16,3 milijuna.

Bayern je pronašao dugoročno rješenja na poziciji lijevog beka u Kanađaninu Alphonsu Daviesu. Vancouver je za njega dobio 14 milijuna eura. Rastu u prilog govori i činjenica da je od rekordnih 10 prodaja u povijesti MLS-a, njih devet bilo u zadnje tri godine. Prosječna zarada američkih klubova bila je 12,3 milijuna, a prosječna dob – 21 godina!

Odlazak preko Bare Biuku će i podebljati bankovni račun. Prosječna godišnja plaća koju igračima daje Los Angeles FC je oko 387.000 dolara. A godišnje na plaće ukupno troše 9.294.000 dolara. Nema, dakle, straha za Stipu. Igra u trenutno najuspješnijem klubu u MLS-u. Los Angeles je branitelj naslova koji je i novu sezonu započeo jako. Bivši hajdukovac na dobrom je poligonu za razvijanje svoje karijere, a onda i povratak u Europu. Most je tu, postoji. Stvaran je i prometan. Stipe je “na oku”... 

Top 10 najvećih izlaznih transfera u povijesti MLS-a

1. Miguel Almiron (Atlanta – Newcastle) 24

2. Jhon Duran (Chicago – Aston Villa) 16,6

3. Ricardo Pepi (Dallas – Augsburg) 16,36

4. Pity Martinez (Atlanta – Al-Nassr) 16

5. Alphonso Davies (Vancouver – Bayern) 14

6. Brenden Aaronson (Philadelphia – RB Salzburg)

7. Brenner (Cincinnati – Udinese) 10

8. Gabriel Slonina (Chicago – Chelsea) 9

9. Daryl Dike (Orlando – West Brom) 8,6

10. Ismael Kone (Montreal – Watford) 8

*iznosi su u milijunima eura (izvor: Transfermarkt)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:39