StoryEditor
HajdukDEVET KOMADA U ČETIRI UTAKMICE

Ljubičić trpa nemilo u Austriji: ‘Oslobodio sam se pritiska, u Splitu sam bio opterećen svime‘, i otkriva koliki su izgledi da se vrati u Hajduk

Piše Ivan Renić
7. kolovoza 2022. - 16:41

Četiri komada za manje od sat vremena! Smilovao se onda trener gostiju i izvadio ga iz igre. U strašnoj formi igra Marin Ljubičić u LASK-u. Hajdukov napadač na posudbi je u austrijskom prvoligašu, a otkako je tamo stigao ne prestaje zabijati. U pravu golgetersku formu ušao je već na pripremama, a još jače nastavio je u prvenstvu. Zabio je u sva tri kola. Po jedan gol u prve dvije utakmice te čak četiri Wolfsbergeru. Javio nam se Marin, zadovoljan svojim učinkom, ali i dalje ponizan i skroman.

- Priznajem da nisam baš očekivao ovakvu utakmicu. Wolfsberger je jaka momčad, igrali su u Europi. Mislio sam da će biti puno teža utakmica. Naravno da nisam naviknuo zabijati četiri gola po utakmici – smije se Ljuba.

Dobro je raspoložen i nastavlja:

- Prošle godine u LASK-u nisu bili zadovoljni. Ali za sada nam ide sjajno. U klubu kažu da je cilj da budemo među prvih šest, ali ja kažem da možemo i među tri najbolja.

Najmlađi je Ljubičić u ekipi, a najbolji. Dodamo li i onu utakmicu Kupa, u četiri nastupa mrežu je zatresao čak devet puta! Padaju i rekordi. Nitko u povijesti kluba nije zabio u prva tri kola na otvaranju prvenstva.

Što misliš koji je razlog ovakve golgeterske forme?

- Oslobodio sam se. Isključen sam iz svega, koncentriran samo na nogomet i zabijanje golova. Igram bez pritiska. U Splitu sam bio opterećen svime. Ovdje to nije slučaj, konačno igram onako kako znam.

U 44 službene utakmice za Hajduk postigao je devet pogodaka. Isto toliko zabio je u LASK-u za samo četiri nastupa...

- Igram u dobroj ekipi. Krenulo me već na pripremama, a sada se samo nastavilo.

Okusio si oboje. Možeš li usporediti HNL i austrijsku Bundesligu?

- Razlika je velika. U svemu, igri, terenima, mentalitetu... U Austriji svaka ekipa juri na pobjedu, ali i što više golova. Nema stajanja ni ako se već vodi 3:0. To je idealno za mene kao napadača. U nas se više igra zatvorenije, sporije, ali tehnički dotjeranije – objašnjava Ljubičić.

Usporediti se jedino ne mogu navijači, zar ne?

- Naravno, kod nas je to puno drugačije. Svi znamo koliko su Hajdukovi navijači vatreni, temperamentni. Ali zadovoljan sam i s LASK-ovim. Puno ih ide na gostovanja, a kad igramo doma stadion je dosta popunjen.

Ne treba ni pitati, čestitke su stizale sa svih strana...

- Naravno, stiglo mi je „milijun” poruka. Svima je drago zbog mene.

Zovu li iz Hajduka, čestitaju?

- Jesu. Više od pola ekipe mi je poslalo poruku, čak i treneri. Najbolji sam sa Stipom (Biuk, op. a.), s njim se često čujem.

Ljubičićeva situacija je poznata. „Bijeli” su ga dali na posudbu u LASK koji ga ima pravo otkupiti za 2,4 milijuna eura. Nastavi li Marin ovako, Austrijanci neće puno razmišljati. Pitanje je samo financija...

Kad god Ljuba zabije, pokrene se rasprava: je li ga trebalo pustiti? U napadu „zakapareno” mjesto imaju Marko Livaja i Nikola Kalinić. U kombinaciji je i Jan Mlakar i jasno je kako se Marin tu, da je ostao, ne bi naigrao. Nesumnjivo talentiranom 20-godišnjaku trebala je minutaža i nju je dobio u LASK-u.

Ne možemo ne pitati... Želiš li se vratiti?

- Mislim da se premalo tu mene pita. LASK ima pravo otkupa. Ne znam koliko ću ja na kraju sezone na to moći utjecati. Na meni je da igram što bolje mogu, a onda što bude – poručio je, s pravom ne ulazeći u predviđanja. Rano je, sezona je tek počela.

Ali „bijeli” su mu i dalje pri srcu. Prati Marin i gleda Hajdukove utakmice...

- Gledao sam protiv Vitorije, naravno. Igrali su stvarno odlično. S takvom igrom, u Portugalu nema straha.

Što im prognoziraš ove sezone?

- Budu li igrali kao protiv Vitorije, onda im je samo nebo granica. Za Hajduk se uvijek nadam najboljem. Prošle sezone Kup, ove i prvenstvo zašto ne – optimističan je Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2022 00:04