StoryEditor
Hajduknadolazeća zvijezda

Legenda Hajduka o Palaversi: Nemam zamjerke na njega, ali od igrača Cityja se očekuje još više

Piše SN
1. ožujka 2019. - 16:38

Može li Palaversa kao Pašalić? Pitanje je legitimno i logično. Prije pet godina Mario Pašalić je potpisao za Chelsea i potom ostao šest mjeseci, odnosno proljetnu polusezonu na posudbi u Hajduku. Odigrao je sjajno proljeće, nastavio s kvalitetnim izdanjima iz prvog dijela sezone. Čim se vratio iz Londona s dogovora na Stamford Bridgeu, Pašalić je počeo trpati. Dva pogotka Splitu za rješenje gradskog derbija Sv. Duje (2:1), zatim pogodak i Hrvatskom dragovoljcu u drugoj uzastopnoj pobjedi, pišu Sportske novosti.

Hajduk je tog proljeća nanizao sve četiri na startu proljeća, uzeli su Bijelih maksimalnih 12 bodova s Pašalićem kao ključnim igračem. Odlazak u Chelsea i ostanak na Poljudu pokazao se za Pašalića kao najbolji mogući potez. Što je s Palaversom?

- Igra korektno, nema posebne zamjerke, ali jasno je da se od njega više očekuje s obzirom na to da je potpisao za Manchester City - kazao nam je Zlatko Vujović.

Golemi potencijal

Klupska legenda dobro zbori. Palaversa je sve četiri proljetne utakmice počeo u prvom sastavu. Nema posebnih zamjerki na njegova izdanja. Poneka pogreška kao i kod ostalih suigrača, ali važnije je reći da nije vidljiv posebni doprinos. Palaversa je prošle jeseni bio “mladi debitant” kojeg je Kopić neočekivano gurnuo u vatru. Svaki njegov potez doživljavao se kao veliki bonus, golemo postignuće 18-godišnjeg veznjaka koji igra premijernu sezonu.

I zašto bi sada od Palaverse očekivali senzacionalna izdanja?

- Palaversa igra na razini prošlojesenskih igara i nitko ne misli da će sam rješavati utakmice, ali logično je da u njemu primarno svi vide igrača Cityja. I uspoređuju ga s veznjacima Cityja, zato se od njega više očekuje.

Koliko više? Nitko to precizno ne može reći. Je li Inter utakmica u kojoj bi mogli vidjeti upečatljivijeg Palaversu? Lako moguće, a evo i zašto. Postigao je dva pogotka prošle jeseni, oba Interu. U nedjelju je ponovno Zaprešić, sretni teren i momčad za Palaversu. U četiri proljetne utakmice trkački je držao sredinu pokazavši s nekoliko lopti prema naprijed da može unaprijediti igru Hajduka. To je ono što se od Palaverse očekuje. Više dvoboja i oduzetih lopti u sredini i, što je najvažnije, šut s distance kojim je u prvom dijelu sezone pokazao da u njegovim nogama leži golemi potencijal. Što je naposljetku prepoznao i velikan s Etihada.

Sjajan pregled

Palaversa je veznjak sjajnog pregleda igre koji uz to posjeduje pluća za praćenje akcija i opasan dolazak iz drugog plana. Kako će se dalje razvijati u Hajduku, primarno ovisi o njemu samome. Ali jasno je da ne treba očekivati da će Palaversa sam uzeti loptu i rješavati utakmice. Uostalom, nije ga ni City zbog toga kupio.

Za kraj priče treba dodati i jedan detalj u priči oko Palaverse. Hajduku je bitan kao igrač, što nije sporno, ali pruža klubu i još jednu posebnu dimenziju. Svaki nastup Palaverse donosi Hajduku 40.000 eura s naglaskom da mora provesti najmanje 45 minuta na terenu. Svaki nastup Palaverse Hajduku vrijedi igrački, ali ako se to ne može izbrojiti, onda su novci egzaktna kategorija i iznose 300.000 kuna.

Dragocjen za Poljud

U četiri utakmice tijekom veljače Palaversa je s 1,2 milijuna kuna donio plaću za svlačionicu. Na terenu može pružiti i više, ali kada se sve oduzme i zbroji, Hajduku je dragocjen i Splićani će biti sretni ako Palaversa do kraja posudbe ostane na Poljudu. Do ljeta 2020. godine, da ne zaboravimo.

#HAJDUK#ZLATKO VUJOVIĆ#ANTE PALAVERSA

Izdvojeno

02. srpanj 2020 14:42