StoryEditor
Hajdukgranitna obrana

Koliko god se slagali s kritikama kako Hajduk ne umire u ljepoti igre, dobar rezultat i čvrstinu momčadi nitko mu ne može osporiti

Piše Frane Vulas
25. listopada 2019. - 09:37

Ove sezone u prvih pola sata utakmica Hajduk nije primio gol! 

Igrali su 15 susreta u svim natjecanjima i baš je raritet da u prvoj trećini susreta vratari “bijelih” ove sezone još nijednom nisu morali po loptu u mrežu. Pola ure torture za protivničke napadače. Ujedno je u 12 ovosezonskih prvenstvenih susreta samo Slaven Belupo zabio dva gola Hajduku, a u čak sedam od njih obrana “bijelih” nije primila pogodak, ostvarili su “clean sheet”. To su dokazi čvrstine obrane “bijelih”. 

Neke brojke su intrigantne, s raznih aspekata. Znakovito je kako obrana “bijelih” još nije kapitulirala u početnih pola ure. 

Koliko god se slagali s kritikama kako Hajduk ne umire u ljepoti i kombinatorici, kako treba više riskirati, dobar rezultat i čvrstinu momčadi, pogotovo u obrani, momčadi trenera Damira Burića ne može se osporiti. 

U prvenstvu, kupu i Europi (nažalost samo dvije utakmice protiv Gzire) Hajduk je u 15 susreta primio tek devet pogodaka. U prosjeku 0.66 po susretu. Od toga je primljenih šest prvenstvenih pogodaka (0.5 po utakmici), a čak tri je kombinirana momčad Hajduka primila na Poljudu od Gzire, u posljednjoj utakmici trenera Siniše Oreščanina. Ispostavilo se da je Hajduk trećinu primljenih pogodaka primio u drugom poluvremenu splitskog ogleda protiv malteškog kluba.

Ajmo redom, nakon što smo već apsolvirali Maltežane. U 1:2 porazu u Koprivnici Hajduk je primio prvi gol u 37. minuti, a u 0:1 porazu u Osijeku u 34. minuti. Andrijašević je svom Hajduku na Rujevici zabio u 31. (1:1), Serderov u 3:1 pobjedi Hajduka nad Interom na Poljudu u 49. minuti, a Istra je u Puli Splićanima zabila u 79. minuti. 

Za usporedbu, Hajduk je u prvih pola sata spomenutih 15 utakmica nešto tiši i na suprotnoj strani travnjaka, zabio je u prvoj trećini utakmica manje od šestine zabijenih pogodaka, četiri od ukupno 25. Hajduk sa šest primljenih pogodaka ima, uz Dinamo, najbolju obranu lige. Ali, “modri” imaju utakmicu manje (protiv Rijeke). 

Ne zaostaju “bijeli” pritom ni u napadu, Dinamo je zabio 21 pogodak (u 11 susreta), Hajduk i Osijek po 20 (u 12). Do proteklog vikenda je Hajduk bio najefikasnija momčad lige. No, kao da su forte maksime “obrana je najbolji napad” odnosno “iz obrane sve polazi”. Obrana svoj dio posla u svakom slučaju odrađuje na višem nivou. 

 

Obrana Hajduka

- bez gola primljenog u prvih pola sata 

- trećinu svih golova (tri) primili od malteške Gzire 

- 6 primljenih golova u 12 kola prvenstva (najbolji u ligi)

 

#HAJDUK#DAMIR BURIĆ

Izdvojeno

05. srpanj 2020 01:07