StoryEditorOCM
Hajduknavijači oprez

Kazna Hajduku je blaga s obzirom koji je drugi korak: ponove li se rasistički ispadi protiv Villarreala UEFA će zatvoriti cijeli Poljud

12. kolovoza 2022. - 22:08

Zbog kazne UEFA-e Hajduk će morati zatvoriti dio Poljuda na utakmici s Villarrealom, sektore koji ukupno imaju najmanje tri tisuće mjesta. Uslijed rasističkog skandiranja dijela navijača na utakmici 3. kola kvalifikacija Konferencijske lige Hajduka i Vitorije odigranoj u Splitu, Hajduk će morati zatvoriti dio stadiona na uzvratnom okršaju play offa s Villarrealom 25. kolovoza, ali uz to i platiti 23 tisuće eura. Između ostalog pa i zbog blokiranih evakuacijskih prolaza na tribinama.

U petak je Hajduku stigla kazna Disciplinskih tijela krovne europske nogometne organizacije, a na koju nije imao pravo žalbe. Nema još službenih informacija iz kluba, ali izgledno je kako bi se za okršaj s lanjskim polufinalistom Lige prvaka Villarrealom mogla zatvoriti dva ulaza na istočnoj tribini stadiona, jer to bi onda bio sektor koji po kapacitetu udovoljava propisanim sankcijama. Podsjetimo, Hajduk je kažnjen zbog rasističkih skandiranja dijela navijača u domaćem susretu protiv portugalske Vitorije. Nezadovoljni dijeljenjem pravde sucu Mohammedu Al-Hakimu iz Švedska tada su vikali: „Cigane!”. Navijači su se na tom susretu suzdržali paljenja pirotehnike, što je bilo pohvalno, ali nisu i verbalnih rasističkih povika koji se i u HNL-u oštro kažnjavaju, a kamoli neće od strane UEFA-e koja ima nultu toleranciju na takve ispade.

Ova vijest o kazni je sama po sebi vrlo loša vijest za Hajduk i njegove navijače. Manje će simpatizera „bijelih” moći biti na stadionu, manju će podršku imati igrači u nastojanjima da naprave veliku senzaciju i izbace španjolski klub koji je lani osvojio Europsku ligu. Međutim, ovo je ništa u odnosu na ono što Hajduku slijedi u slučaju ako bi se ovakav incident ponovio, recidivizma. Navijači oprez, ako bi se i na susretu s Villarrealom ponovili rasistički ispadi, na sljedećem domaćem europskom ogledu, kao god on bio u skupini ovosezonske Konferencijske lige ili iduće sezone, Hajduk će igrati bez publike, pred praznim tribinama. Još jedan ovakav incident i Poljud će biti potpuno zatvoren za navijače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 21:31