StoryEditor
Hajdukpriča iz beleka

Hajdukovo vrelo talenata ne presušuje: nova nada je brzanac, napadač koji kreće Srninim stopama

Piše Slaven Alfirević
14. siječnja 2020. - 19:18
Split, 170319. Stadion Poljud. Nogometna utakmica 16. kola Druge HNL, Hajduk ll - Kustosija. Na fotografiji: Leon Krekovic i Jurica Kovacic.Tom Dubravec/Hanza media

Leon Kreković jedno je od novijih imena na pripremama Hajduka, mladić već odavna u bijelom dresu, blizu, ali ipak daleko od prve momčadi evo sve do ovih turskih priprema.

Leon, a rođen na Svetog Duju, 7. svibnja 2000. godine, u Kninu, odavna je došao u Hajduk, još u kolovozu 2012. godine iz Dinare i najavili smo ga kroz generaciju 2000. To je opjevano već društvo “milenijskog godišta” od kojeg Hajduk puno očekuje. Još kad su imali po 16, 17 godina najavljivali smo družinu čiji je predvodnik bio – Ante Palaversa.

Evo točno godinu dana da smo s priprema iz Turske najavljivali kako je interes Manchester Cityja stvarna priča i kako tadašnji sportski direktor Hajduka Saša Bjelanović dogovara najbolje opcije da se Palaversa proda, a da ostane u bijelom. Danas, zar je već godinu dana prošlo od prodaje Palaverse (i njegova ostanka do ljeta)? Potom se naljeto prodao i Domagoj Bradarić.

No vrelo radi, izvire, ima mladića. Uvijek ih može bit još više, ali pogon djeluje. 

Danas je fokus na – Krekovića, godinu dana kasnije od prodaje Palaverse, na svom pravom početku među prvotimcima je – Leon, rekli bismo konačno, jer smo ga očekivali i ranije.

On je napadač, ofenzivac, a sudeći po špekulacijama koje nas sustižu Kreković bi već danas mogao konkurirati za mjesto – desnog braniča. U sustavu 3-5-2.

Brzanac, napadač, pa na desnog beka što je zapravo krilo. Kao alter ego Josipa Juranovića koji je tu kao kapetan i reprezentativac neprikosnoven, ali traži se alternacija za njega, posebno nakon što Josip Bašić propušta ove temeljne pripreme.
Zanima nas prosperitet Krekovića da pokaže kako djeluje Hajdukov inkubator uz jasnu da napomenu da se neki “izlegu” prije, drugi kasnije, a bitno je da nas sustižu.

Kreković je omladinski reprezentativac, igrao je redovio za B momčad. Osma godina da je u Hajduku, uspon je bio postojan, kroz mlađe uzraste bilježi se i interes Eintrachta da ga eventualno uzme, ali još u doba šefa škole Srđana Andrića Kreković je potpisivao, produžavao ugovore s Hajdukom, vezan je sad sve do lipnja 2022. godine.
Smatra se, dakle, da bi Kreković mogao svoju šansu potražiti na desnom jurišnom beku i u tom smislu kreću nakane sadašnjeg stožera “bijelih”.

Ivan Gudelj, prokušani stručnjak za mlađe uzraste, sam po sebi naslonjen i dobro upoznat s Hajdukovim pogonom, svojedobno izbornik, veseli se prodoru Krekovića na glavnu scenu:
- Moje je mišljenje da je izuzetno talentiran i ima sjajne fizičke predispozicije. U moje vrijeme je imao i peha (bio je Gudelj izbornik “do 19” selekcije, op. a.), neke povrede, ali je sad sve dobro. Napadač je, a vrlo odgovoran. Desna noga mu je forte, ima odličan karakter što bi ga moralo vući kroz karijeru i pomoći mu. Mislim da se može razviti u odličnog igrača. Dobro je da ga je Tudor uzeo u obzir. Mislim da može puno dati i na toj poziciji desnog bočnog.

Desni bočni, asocijacija seže na uspon Darija Srne, Gudelj daje šlagvort:

- Pada mi na pamet Srna koji je bio vezni igrač i to klasni, pa ipak je proboj doživio kao desni bek kad su ga premjestili na tu poziciju. Postao je svjetska klasa. Mali Leon ima sve predispozicije i ta bi mu pozicija doista mogla odgovarati. Vjerujem da će se dobro razvijati. Potentan je – ispričao nam je.

Eto kako Gudelj doživljava Krekovića i kombinaciju da se pojavi na desnom boku u formaciji 3-5-2.
Mogao bi to Leon, gore-dolje špartati, makar je, naravno, Juranović u prednosti i pričamo o alternativnom rješenju.

Vidjet ćemo, ne treba brzati.

#LEON KREKOVIć#HAJDUK

Izdvojeno