StoryEditorOCM
HajdukPamti se

Hajduk igra protiv momčadi koja ima posebno mjesto u povijesti ‘bijelih‘, ali i u sjećanjima Bore Primorca

Piše Frane Vulas
8. srpnja 2023. - 09:04

Posebnu utakmicu na pripremama u Sloveniji nogometaši Hajduka odigrat će danas protiv turskog Trabzonspora (Športni park Šiška u Ljubljani u 11.30 sati – prijenos Hajduk Digital TV). Momčad bivšeg trenera Dinama i Osijeka Nenada Bjelice te hrvatskog reprezentativca Mislava Oršića bit će najteži protivnik ‘bijelih‘ u pripremama za novu sezonu. Bit će to generalna proba Hajduku za utakmicu Superkupa koju sastav trenera Ivana Leke igra točno za sedam dana u Maksimiru, odnosno za početak prvenstva u kojem tjedan kasnije ‘bijele‘ na istom mjestu čeka isti protivnik.

Ovih dana se naveliko zahuktala priča o obnovi Poljuda, a manje je poznato kako je baš u susretu protiv Trabzonspora postignuti prvi službeni pogodak na tada tek otvorenom stadionu Hajduka. Bilo je to prije nešto manje od 44 godine. Tog 19. rujna 1979. u 1:0 pobjedi Hajduka nad Trabzonsporom u prvom kolu tadašnjeg Kupa prvaka jedini gol na susretu iz kaznenog udarca zabio je današnji voditelj Hajdukove Akademije Boro Primorac.

Bila je to ona sezona kada je Hajduk eliminiran u četvrtfinalu nakon mitske borbe s Hamburger SV-om. I u uzvratu u Turskoj je Hajduk slavio identičnim rezultatom i eliminirao je Trabzonspor. Potom je u osmini finala svladao danski Vejle poslije 3:0 pobjede u gostima i 1:2 poraza na Poljudu, a zatim je koban bio Hamburger SV. Nijemci su u prvom susretu četvrtfinala na svom travnjaku slavili s 1:0 pri čemu je pogodak postignut poslije prekršaja nad vratarem Ivanom Pudarom. U uzvratu je Hajduk slavio s nedovoljnih 3:2 zbog tadašnjeg pravila gola u gostima (više ih je zabio HSV), a Primorac je tom susretu promašio kazneni udarac.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:13