StoryEditor
Hajdukkomentar

Frane Vulas: Derbi bez šušta i gušta, samo za popravljanje dojma...

12. srpnja 2020. - 18:45
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Derbi je uvijek derbi. Izlizana je to, ali nažalost omiljena, vječna poštapalica kada su tradicionalno velike klupske nogometne utakmice u pitanju. Za njom rado posežu treneri, igrači u izjavama, a nažalost i mi pripadnici medija u najavama i izvještajima.

Ovom prigodom za istu se unaprijed (i unatrag!) s naše strane ispričavamo. Ali derbi zaista danas pokazuje da je uvijek derbi. Iako to večeras baš i nije. Neovisno uopće o bodovnoj razlici, kvaliteti, financijama ako su vam to neke prve asocijacije. Evo i zašto.

Nema nikakvu konkretnu rezultatsku važnost. Dinamo je već ranije osigurao prvo mjesto. Završetak sezone je pod Jovićevićem odrađivao u drugoj brzini dok mladog trenera nije snašla sudbina brojnih njegovih prethodnika. 

Rivali u lošoj formi

S druge strane, Varaždin se u petak pobjedom nad Goricom pobrinuo da i Hajduk ima osiguran plasman u Europu. Najmanje peto mjesto je zagarantirano „bijelima”. A ono drugo koje nosi kvalifikacije Lige prvaka je dostižno samo u nekoj ludoj teoriji. Naravno, Hajduk onda želi biti barem četvrti, treći. Pobjeda u derbiju uvijek ima posebnu težinu, ali odavno nije imala manju.

Derbi za dojam.

Odavno oba kluba nisu u tako lošoj formi ulazila u derbi. Znalo se događati da Dinamo i češće u posljednje vrijeme Hajduk u lošem nizu ulaze u derbi, ali ovakve obostrane crne serije su ipak nešto posebno, bez obzira što to ne mora biti nikakvo pravilo za samu utakmicu. Hajduk ima četiri poraza u posljednjih pet susreta, igra loše.

A Dinamo je u zadnje četiri utakmice postigao jedan gol! Zadnjem Interu. Zato je i smijenjen Jovićević, možda je i bolja riječ potrošen, uzaludno, makar je poput Tudora i on davao priliku mladima. Za to u Maksimiru, za razliku od Poljuda, nisu imali razumijevanja.

Bez pravog dekora 

A ni dekor neće ukupno biti na razini. Imat će jednu od rekordno malih posjeta u povijesti, ne računamo li bojkote, kazne ili slično. Zbog ograničenja uslijed koronavirusa i šteta poslije potresa zatvorena je uz istočnu i južna tribina. Torcida će preseliti na zapad dolje, ali dobit će samo 300 ulaznica, pet posto od ukupnog kapaciteta od nešto manje od šest tisuća gledatelja.

Za širu sliku toliko gledatelja na Poljud dođe gledati Osijek, a nakon prethodnih poraza od Varaždina, Gorice, Lokomotive! BBB su već prosvjedovali ovog tjedna zbog povratka Zorana Mamića na klupi. Što pripremaju sljedeće?

Večerašnji maksimirski derbi za popravljanje dojma, bez prave važnosti, šušta i gušta, puno publike...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 06:15