StoryEditorOCM
HajdukZLATNI JUNIORI

Damir Šarac: Dinamo ima sve, titule, igrače, proračun, ali više od svega toga vridilo je to poslipodne na Poljudu

2. ožujka 2023. - 12:54

Hajdukovi tići obasjali su nebo iznad Poljuda. Splitska dica za koju malo tko mari dok traje križni put prve hajdučke momčadi zalepršala su kao grdelini i jednog običnog tmurnog utorka rasplakala velike mališane Manchester Cityja i u euforiju bacila cijeli grad. Od dva do četiri popodne svrnuli su pogled cijele države na sebe.

Dogodilo se čudo u pravo doba, kad već tjednima svi proklinju gubitnički niz prve momčadi i, prema običaju koji je već poprilično naporan, zazivaju smjenu trenera, bičevanje igrača, odlazak uprave i rušenje projekta Našega Hajduka, a onda i dovođenje gazde.

Kad “velišima” Hajduka ide dobro, ništa od ovoga se, naravno, ne spominje. Tada sve cvita. A juniori se gledaju kao manita dica koju roditelji samo žele prodati na burzi teletine.

Fenomen Hajduka već dugo je privlačan pticama svih vrsta, od galebova do gavrana. Pogledajmo samo koji klub zastire sportske rubrike po hrvatskim medijima. Kojem se klubu kroz licemjerno zgražanje oko rezultata, postave i događanja pod tribinama želi sve najgore, čuvena je to naša pila naopako.

Devedeset tisuća članova kluba mnoge ujeda za nos. O niti jednom sportskom klubu u Hrvatskoj ne producira se toliko slova kao o Hajduku. Mislite da je to slučajno. Zbog čega se toliko ne piše o ispuhalom riječkom čudu, zašto se u kontekstu Osijeka spominje samo “veličanstveni” novi stadion, ali vrlo rijetko vlasnička struktura, pa i o prodoru mađarskog utjecaja u hrvatski sport.

Više pažnje izaziva Livajina viroza nego rat u Dinamu, u kojem se “klan jedan” kolje za prevlast s “klanom dva”, a svima je jasno što je na stvari. I kako se sladostrasno prenose hercegovačka blebetanja bjegunca od hrvatskog pravosuđa.

Umjesto da mu se postavi jedno jedino pitanje: zašto se ne vratiš, u dane propovijedi s one strane granice i razuma, zastaje sve ostalo pred onim: pogledajte što je rekao...

Ništa, ništa nije toliko važno kao klepiti po Hajduku, koji je drugi na nacionalnoj ljestvici. Dinamo mu bježi 11 bodova, ali i Hajduk bježi trećeplasiranom Osijeku devet punata. Nije, naravno, da cvjeta cvijeće, hajdučki porazi bole, po Dalmaciji se vode beskrajne bijesne rasprave.

Naravno da je predsjednik Hajduka ponekad nepodnošljivi populist, da se novi trener ponaša kao hollywoodska zvijezda u “nižerazrednom Vratniku” i da sportski direktor kupuje i prodaje igrače kao da se najeo ludih gljiva. Ali i to je dio sporta i dio života. Nekako će biti s njima i bez njih.

image
Tom Dubravec/Cropix

Uspjeh nije samo pobijediti na terenu, uspjeh je i nakupiti ovoliki broj članova, privući najveći broj navijača po utakmici, surfati na ovom valu idolopoklonstva, dosad neviđenom u hrvatskom sportu. Može ovo zadnje biti i zabrinjavajuće, pa nije sasvim normalno da se čitava jedna regija okovala samo oko jedne stvari. Ali kao što je sugovornik kazao u dokumentarcu HTV-a posvećenom hajdučkom fenomenu: “Sve su nam uzeli, ostali su samo Dioklecijanova palača i Hajduk.”

Uz pomoć modela vlasništva po kojem je Hajduk narodni i gradski, klub je ostao jedino javno dobro dostupno građanina, posjednički raspoređeno na mikronske dijelove, ali ipak naše, svačije. Da se kojom nesrećom u Hajduku pojavi gazda kojeg zazivaju bijesni i nepromišljeni, od cijele ove čarolije ne bi ostalo ništa. I uskoro bi izbio građanski rat. Jer ideal bi ispario, a rezultat bi opet bio nevažan.

Pogledajmo samo Dinamo, imaju sve; i titule, i igrače na svjetskom nivou, i najviše igrača u reprezentaciji, i nekoliko puta veći proračun, i one zvjezdice iznad grba. A što sve to znači kad se ne mogu izvući iz crnog gliba kriminala, spletki i gorčine koje je nepotrebno više spominjati. A imaju gazdu. Kad to gledamo, budimo iskreni, želimo li i mi gazdu?

Da ne crnjačimo, osvrnimo se još jednom na pobjedu Hajdukovih juniora koji su bez dvojice najjačih aduta, Marka Capana i Luke Vuškovića, ali uz Roka Brajkovića koji je jedva stigao iz Zagreba, dok je Dalmacija bila snježnom mećavom otkinuta od ostatka kontinenta, baš na vrijeme kako bi zabio prvi gol.

Tići lete u četvrtfinale, među osam su najboljih europskih juniorskih ekipa, nakon što su potukli momčiće koji su, baš kao i njihovi seniori, u europskom vrhu, s nerazmjerno boljim uvjetima treniranja, baš uz izvornu hajdučku “atomsku štrategiju”: srce, fanatična odvažnost, bezobzirnost prema protivniku.

I jasno tehniku, uigranost, jasnu formaciju, čelično pridržavanje dogovora, klizanje gore i dolje po terenu kao po ledu. Rekli bi neki: sve ono što seniori nemaju.

Trener Marijan Budimir, koji zvuči kao razumno, stručno i skromno stvorenje, te šef Akademije Boro Primorac iz sjene “veliša” uspjeli su se izvući trudom, zalaganjem i inteligencijom, bez velikih klapanja.

Najslađe je bilo čuti iza utakmice laude pobijeđenih: premda potopljeni, oduševljeni su stadionom, navijačima, nabrijanom atmosferom radnog dana u rano poslijepodne. Oni znaju i gubiti, džentlmenski.

Sve je bilo dobro onoga dana, i to ide u prilog fenomenu velikog Hajduka – samo da se ide naprijed; pobjeda juniora, golemi broj članova, pune tribine, majice na ulicama. Stoput ponovljena nada da će se trgnuti i “glavni” Hajduk. Dica su pokazala kako. Samo daj.

A najveća počast bilin tićima ipak je bio glas sa sjevera: Ovo je Hajduk! •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 14:14