StoryEditor
Hajdukeuropska liga

Caktaš u Skoplju lovi 10. europski gol, trenutno dijeli treće mjesto sa Šurjakom i Gudeljom na ‘vječnoj listi’

17. rujna 2020. - 09:03
Ante Čizmić/Cropix

Mijo Caktaš u Skoplju ima priliku doći do jubileja. 

Zabije li kapetan „bijelih” gol Renovi bit će mu to ukupno deseti u europskim natjecanjima u dresu Hajduka. Time bi Caktaš samostalno izbio na treće mjesto najboljih klupskih strijelaca u povijesti u europskim kupovima.

Najbolji strijelac „bijelih” u Europi svih vremena je Zlatko Vujović s 19 pogodaka, a najbliži pratitelj mu je Slaviša Žungul koji je zabio 14. Postigne li Caktaš pogodak u Skoplju on će postati treći dvoznamenkasti. Trenutačno je Caktaš na diobi trećeg mjesta s Ivanom Gudeljem i Ivicom Šurjakom, sva trojica zabila su po devet pogodaka.

Caktaš je u 220 ukupnih nastupa za Hajduk u službenim susretima zabio 87 pogodaka. Od toga je u 26 europskih susreta devet puta pronašao put do protivničke mreže. Čak 73 gola je zabio u prvenstvu, devet u Europi, četiri u kupu i jedan u superkupu. 

Jednom već zabio u Skoplju

A od tih devet europskih pogodaka jedan je već Caktaš i zabio u Skoplju, 2013. godine onaj Turnovu u 1:1 remiju u uzvratu. Također je tada to kao i sada bilo 2. pretkolo EL. A od tih devet, čak sedam ih je zabio u gostima!  

Osim Turnovu, zabijao je Caktaš sezonu potom Dundalku (u 2:0 pobjedi Hajduka u Irskoj) te Šahteru (iz jedanaesterca u 2:4 porazu u Karagandiju). Čak četiri gola zabio je u ljeto 2015., dva protiv Sillamäe Kalev (jedan u 1:1 remiju u Estoniji s bijele točke, te efektan iz slobodnog udarca u 6:2 pobjedi u uzvratu).

Potom je zabio Luci Koper (u 4:1 pobjedi u uzvratu na Poljudu) te Strømsgodsetu (2:0 za Hajduk u uzvratu u Norveškoj). Dvije godine je zatim Caktaš proveo izvan Poljuda, ali po povratku je opet bio raspoložen u Europi. U ljeto 2018. zabio je dva gola u 3:2 pobjedi protiv Slavije u Sofiji (jedan s 11 metara).

Da se lani nije dogodila Gzira i sve ono što je dovelo do toga, mogao je već Caktaš dostići brojku deset, možda se i dodatno približiti Žungulu da je Hajduk nastavio europski put. Prvi susret protiv Gzire na Malti Caktaš je preskočio zbog ozljede od koje se oporavljao još od priprema (prepone).

Do uzvrata se oporavio, bio je spreman, ali na teren trener Siniša Oreščanin nije poslao najjače snage, nego kombiniranu momčad. To je na koncu rezultiralo eliminacijom, povijesnim debaklom. Renova je Caktašu nova prilika da nastavi ispisivati povijest.

Od devet golova sedam u gostima

2013. Turnovo – Hajduk 1:1

2014. Dundalk – Hajduk 0:2 i Šahter – Hajduk 4:2 (s 11m)

2015. Sillamäe Kalev – Hajduk 1:1 (s 11m), Hajduk - Sillamäe Kalev 6:2, Hajduk – Luka Koper 4:1, Strømsgodset – Hajduk 0:2

2018. Slavija Sofija – Hajduk 2:3 (2 gola, jedan s 11m)

Eurostrijelci Hajduka

Zlatko Vujović 19

Slaviša Žungul 14

Mijo Caktaš 9

Ivan Gudelj 9

Ivica Šurjak 9

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 12:20