StoryEditor
HajdukKako preko rijeke

Burić se još misli: hoće li Filip biti izvor igre ispred obrane, u paru zadnjih veznih ili će ga trener gurnuti naprijed, pa da pokuša odigrati razigravača

14. rujna 2019. - 11:59

Jedan za jedan, teško je zamijenit bilo koga. Ali, imamo dobar kadar. I protiv Dinama smo bili oslabljeni, falilo je pola tima, pa smo izašli na kraj... - pričao je jučer Damir Burić, trener Hajduka i time minimalizirao priču o promjenama u veznom redu.

Međutim, nema Mije Caktaša i Bassela Jradija i kako ih nadoknaditi?

Prvi je stožerni igrač Hajduka, reprezentativac, lani najbolji strijelac lige i njegov treći žuti karton protiv Dinama posebno "piza".

Drugi, Jradi, igrač je odluke protiv Dinama, strijelac jedinog gola i nogometaš,malo vezni, malo napadač koji se nakon jalove epizode u Koprivnici (kad je promašio sve šanse), vratio na scenu u velikom stilu. Kad je najviše trebalo zabio je za pobjedu kontra Dinama.

I sad, bez obojice treba "krpat" vezni red i ofenzivu!

Međutim, vratio se sa Sardinije Filip Bradarić, iz Cagliarija i to nije mala stvar, Burić o njemu hvalospjeve slaže.

U pripremi je i Stanko Jurić, ali ajmo reć da on nije spreman da uđe već od prve minute.

Ako ništa drugo, Burić ni najmanje ne kuka, ne traži izlaz u albiju što mu fale ključari pobjede u hrvatskom derbiju. Ima dobre opcije na raspolaganju i – rekosmo - "kao što nam je protiv Dinama falilo pola tima, pa smo se snašli, tako možemo i sada!"

Eduok umjesto Jradija

Jedna je zamjena logična: nema Jradija, vraća se Eduok. Nemojmo zaboravit da je protiv Dinama nedostajao Eduok, što se smatralo golemim hendikepom, ali ga je najbolji način zamijenio Jradi. Nije to uradio istom izvedbom, jer su različitih osobina, ali je to uradio učinkom, zabio je gol. Sad se štafeta vraća, unutra Ediuok, a van mora Jradi.

I sad smo došli do ključnog pitanja. Kako zamijeniti Caktaša? Kako onda složiti vezni red?

Upada Bradarić, to je jasno, a dvije su osnovne varijante, Bradarić straga ili Bradarić sprijeda?

Netko će zaglumit Caktaša, premda nitko nema baš takve sposobnosti i odlike igre:

Bradarić gore ili dolje?

1. Bradarić straga – logična je varijanta da Bradarić preuzme ulogu "Pirla", izvora igre i da na toj poziciji dade ruku poletnom Nejašmiću koji se etablirao kao zadnji vezni. Sličnih su osobina, a njihova spona, zajedničko djelovanje trebalo bi ubuduće postat osnovna snaga "bijelih". U toj varijanti oslobađa se Hamza Barry koji logično seli prema naprijed popuniti mjesto što je kartonima oslobodio kažnjeni Caktaš.

2. Bradarić sprijeda – to je već promjena jedan za jedan, nema Mije, stavi gore iza špica Filipa. Bio bi to i ponešto zatvoreniji, oprezniji štih Hajduka, jer bi se naglasila varijanta čekanja, a ne srljanja. Filip bi sa svojim proigravanjima mogao dat obol dubliranju Caktaša, a to bi značilo da se s Nejašmićem, dublje u rovovima pred obranom i dalje (s)nalazi Barry, kako smo i dosad navikli.

Te su dvije opcije suprotne jedna drugoj i oslikali smo ih na ploči. Sasvim su realne.

No, s time nismo iscrpili sve moguće kombinacije. Jer, ima i drastičnih zahvata koji se nude.

Na primjer od prve minute Tonio Teklić kao alter ego Mije Cakltaša. Vrlo zanimljivo i blisko Damiru Buriću, ali da se to dogodi od prve minute na Rujevici u derbiju, ne čini nam se realno.

I još, da je trener Siniša Oreščanin, e bismo dvojili, alter ego Caktaša u Siksovim razmišljanjima bio je Ivan Delić, sa svojim svojstvima polu-špica, realizatora. Tako ga je još u Turskoj pripremao, slažući dvije momčadi po istoj špranci 4 – 3 – 1 – 2. Taj jedan, ako nije bio Caktaš, bio je Delić.

No, sad se karte drugačije miješaju, a kombinacije smo vam podastrli, dan prije jadranskog derbija.

S Filipom gore ili dolje?

Izdvojeno

13. srpanj 2020 11:17