Hajdukiskreno o svemu

Burić pred novinarima nije mogao sakriti nervozu: Od kada sam došao nisam dobio pravu šansu, ne znam kada ćete više imati ovakvog trenera

Piše A.J.

Hajduk ove nedjelje na Poljudu dočekuje Istru u sklopu posljednjeg kola jesenskog dijela HT Prve HNL.

Ususret utakmici Damir Burić je održao konferenciju za medije, a na njoj je bio vidljivo nervozan.

Kakva je atmosfera u momčadi? Kako se osjećaju igrači?

- Atmosfera je jako dobra s obzirom da se bliži kraj sezone. Sezona je počela vrlo rano i siguran sam da igrači jedva čekaju otići na odmor. Već smo im dali plan što trebaju raditi za vrijeme blagdani, tako da će sigurno biti spremni u novoj godini.

Prije toga treba uknjižiti tri boda. Koliko Istra može biti opasna?

- Pa da, to nam je važan cilj i velika želja. Želimo pobijediti Istru koja je vrlo dobra momčad i koja je protiv Rijeke bila pokazala kao čak i opasnija momčad, stvorili su puno šansi. Njihova pozicija i bodovi nisu realno stanje i sigurno se radi o jednoj kvalitetnoj momčadi.

Vi niste nikada komentirali suce, ali moramo vas pitati. Hajduk je u posljednjih nekoliko utakmica bio oštećen. Da su te odluke bile drukčije, možda bi i situacija na tablici bila drukčija?

- Ja mislim da ste to jako dobro analizirali. Imali smo toliko peha i nesreće. Mogli smo dobiti penal u Zaprešiću, trebali smo ga dobiti, ali to je tako. Protiv Osijeka smo primili dva neregularna gola, ali smo uspjeli pobijediti. I u Gorici smo primili gol iz zaleđa. Gubili smo tu bod, tu dva, tu tri... Onda su došle ozljede, nevolja ne dolazi sama. Ali mi se s tim nosimo i nikada se ne predajemo. Neke stvari ne možemo promijeniti

Jurića nema zbog kartona. Kakva je situacija s ostalim igračima?

- Posavec je i dalje ozlijeđen, Vuškovića nema. S Jurom smo odradili treninge, ali je i dalje pod znakom upitnika. Morat ćemo sačekati još jedan dan jer ne želimo s njim riskirati. Ostali su svi tu, protiv Istre imamo dobar sastav na raspolaganju.

Kako vam je raditi u situaciji kada svi pišu da je Burić bivši? Očekujete li od novog sportskog direktora da dobijete mandat?

- Ja sam profesionalac i kompletna koncentracija mi je na momčad i rad. Ja se neću mijenjati, te priče mi daju još više motivacije. 

Ostajete li trener nakon Istre?

- To pitanje ste postavili krivoj osobi.

U kakvom ste odnosu s predsjednikom Brbićem. Što vam je on rekao o vašem statusu i sportskom direktoru?

- Nije bilo nikakvih priča i dogovora. Predsjednik Brbić se očitovao, ja sam to primio na znanje i to je to. Ja sam fokusiran na utakmicu s Istrom.

Osjećate li da imate podršku u klubu ili se osjećate kao da ste na vjetrometini?

- Ove sezone bilo je svega, ja sam vidio od prvog trenutka je bila neka destrukcija u svemu. Ja mogu reći da od kada sam došao nisam dobio pravu šansu. Odmah su krenule kritike i "bušenje", ali vidjeli ste momčad koja se borila za vrh, ali opet je bila destrukcija. To je ovdje normalno, ja sam to prihvatio.

Tko vas je "bušio"?

- Ne bih ulazio u detalje. Vi to jako dobro znate, vi ste puno bolje upoznati s tim.

Stalno se nameće to da držite momčad na drugom mjestu, ali činjenice govore da ste osvojili manje bodova nego vaši prethodnici. Dio kredita ide vama, ali dio kredita ide i konkurentima koji pružaju slabije igre ove sezone.

- Na to smo se već osvrnuli. Bilo je tu kartona, ozljeda i situacija je mogla biti puno drugačija.

Jedan vaš najbliži suradnik nekidan je rekao "ubili ste Burića". Jesmo li vas "ubili"?

- Ma ne, ja sam uvijek bio maksimalno korektan s vama. Vi možete razmisliti jeste li vi bili korektni sa mnom. Meni je najvažnije da mogu svakog od vas pogledati i da možemo iskomentirati što je bilo dobro, a što ne.

Kad biste napravili rezime polusezone, koliko ste zadovoljni onim što je momčad učinila? Koliko je ekipa napredovala?

- Mi smo bili jako dobri, jedno vrijeme smo bili prvi na tablici. Pobijedili smo i Dinama. Sve pobjede bile su zasluženi i pružali smo dobre predstave. Primali smo malo golova, a davali ih jako puno. Ja sam imao dvije molbe kada sam dolazio. Htio sam da mi klub nađe napadača i da odradim pripreme. Ni jedno ni drugo nisam dobio, ali nastavili smo i dalje raditi s problemima na koje smo nailazili. Kreirali smo bezbroj šansi, ali nismo imali pravog napadača kao što druge momčadi imaju. Mi smo momčad u stvaranju. Izbacili smo Ljubića, Juranović je postao reprezentativac, Ismajli je postao najbolji branič Albanije, Simić je postao reprezentativac. Hajduk ne trpi ozljede i izostanke, ja se moram s tim nositi, ali ako malo vratimo sve unatrag svatko tko se imalo razumije u nogomet shvatit će da svaka momčad ima lošijih i bolji faza.

Što je nedostajalo Hajduku da rezultati budu bolji? Je li to napadač? I kako gledate na to da su u ovom razdoblju došli Bulos, Eduok i Jakoliš?

- To su sve igrači na krilnim pozicijama. Pogledajte primjerice Krstanovića koji zabija golove s 38 godina, mi nemamo takav profil igrača i moramo improvizirati. Na utakmici nitko ne utrčava na prvu stativu jer nemamo profil koji bi to trebao zadovoljiti i koji se tako zna ponašati. Mi imamo igrače koji idu na stranu, ali kada treba zabiti gol, onda nam nedostaje igrač koji to može. Ali dosta stvari momčad je odradila dobro. Kada vratimo neke utakmice nazad, ne treba komentirati igru samo kroz rezultat. Primjerice Rijeka je stala iza centra i branila se. Oni su dali gol, mi nismo, ali ne možemo reći da nas je Rijeka nadigrala. Da smo mi onako igrali bilo bi svega. Bilo je dosta situacija kada nismo mogli nadomjestiti izostanke. Možeš nadomjestiti jednog igrača, dva možda, ali tri nikako. Trideset kornera u dvije utakmica je pokazatelj dominacije. Nama u tim susretima nedostaje pravi izvođač koji je ozlijeđen. Ovo što sam doživio ovdje u šest mjeseci nisam doživio nigdje. Bio sam trener u Bundesligi, u Ligi prvaka. Ne znam kada ćete imati trenera da se s tim može pohvaliti - rekao je Burić za kraj.

#HAJDUK#DAMIR BURIć#NK ISTRA 1961#HT PRVA HNL