StoryEditor
Hajdukpromjene zbog korone

Bijelima nikad veća prilika u Europi: ako završe na drugom mjestu, jedna pobjeda će im biti dovoljna za plasman u grupnu fazu

19. lipnja 2020. - 08:21
Vojko Bašić/Hanza Media

Potencijalno nikad lakši i kraći nije u zadnje vrijeme bio put hrvatskim klubovima do skupina europskih kupova kao što će biti iduće sezone.

Primjerice drugoplasiranu momčad HNL-a samo jedna pobjeda, u 90 minuta ogleda 2. pretkola Lige prvaka, dijeli od plasmana u skupinu Europske lige. Sve će poprilično ovisiti i o sreći prilikom ždrijeba domaćinstava.

Promjene sustava kvalifikacija Lige prvaka i Europske lige otvaraju priliku predstavnicima HNL-a. Izvršni odbor UEFA-e na ovotjednom je zasjedanju izglasao da će se u kvalifikacijama LP i EL igrati samo jedna utakmica, izuzev u play off rundi LP. Pritom će domaćin biti određen ždrijebom. To može otvoriti vrata hrvatskim predstavnicima na putu prema grupnoj fazi natjecanja, ali mogu i ispasti nakon samo jednog susreta, bez da uopće igraju na svom terenu.

Recimo, osvoji li drugo mjesto, može se dogoditi da Hajduk samo jednom pobjedom u startnom 2. pretkolu LP izbori skupinu EL. Međutim, uz izostanak sreće u ždrijebu, moguć je i scenarij da na Poljudu ovog ljeta ne bude europskih utakmica. Sve može biti i mnogo lakše, ali i teže nego inače.

Pola HNL-a će sljedeće sezone igrati u Europi. Hrvatska će imati dva predstavnika u kvalifikacijama LP i tri u pretkolima EL. Prvak i drugoplasirana momčad u natjecanje će krenuti u drugom pretkolu LP 25. i 26. kolovoza.

Prvak će se pokušati kvalificirati kroz “Champions path” (Put prvaka), a viceprvak kroz “League path” (Put neprvaka). Poraženi u drugom pretkolu LP, nastavlja put u trećem pretkolu EL. Dakle, ukoliko bi Hajduk osvojio drugo mjesto i odmah bio eliminiran u LP, imao bi još jednu priliku u EL.

No, ako bi u tom scenariju prošao prvu prepreku u 2. pretkolu LP , automatski bi osigurao plasman u skupinu EL neovisno ispadne li kasnije u 3. pretkolu ili play off rundi LP (Put neprvaka). Dakle, treba u 2. pretkolu u jednoj utakmici eliminirati nekog doduše zvučnog protivnika, izboriti 3. pretkolo i sigurno je mjesto u skupini EL. Kada bi se dobilo i domaćinstvo tog susreta, bilo bi još lakše.

Naravno, preduvjet svega je da Hajduk uopće izbori drugo mjesto. Nismo zaboravili ni prošlosezonsku eliminaciju od Gzire. Zato je drugo mjesto u prvenstvu tako veliki ulog koji je od srijede i sastanka IO-a UEFA-e još i povećan.

Tko god se našao u toj prilici, Hajduk, Rijeka, Osijek ili Lokomotiva, za širu sliku neće u 2. pretkolu LP imati nimalo lagan posao. U 2. pretkolu Puta neprvaka LP već je nizozemski viceprvak AZ, a bit će tu i drugoplasirane momčadi Turske, Grčke, Austrije i Češke. Trenutno bi to bili i Istanbul Basaksehir, AEK, Rapid Beč i Viktorija Plzen.

Osvajač kupa se u EL uključuje u 3. pretkolu 24. rujna, a još dvije momčadi koje će plasman izboriti kroz prvenstvo u 2. pretkolu 17. rujna.

Plusevi

- U samo jednoj utakmici mnogo je lakše iznenaditi nekog favoriziranog protivnika nego kada se igraju dvije. Nikad nije bio kraći put do skupina LP ili EL. Drugoplasiranu momčad HNL-a jedna utakmica dijeli od skupine EL.

- Ako bude i sreće prilikom ždrijeba, može se dobiti i domaćinstvo. Onda će posao na papiru biti još lakši.

Minusi

- Jedna utakmica može se pokazati i kao dvosjekli mač. Cijelu sezonu se klub trudi izboriti plasman u Europu, a može se vrlo lako dogoditi da iz nje bude eliminiran
nakon samo 90 minuta. Jedna utakmica i – adio.

- Realna bojazan je da hrvatski klubovi uopće ni ne budu domaćini. Izostao bi onda i inkas od potencijalne publike

Termini LP

Preliminarna runda 8.8. (polufinale) i 11.8. (finale)
Prvo pretkolo 18.-19. kolovoza
Drugo pretkolo 25.- 26. kolovoza (starta prvak i doprvak)
Treće pretkolo 15.-16. rujan
Play off runda 22.-23. (prvi susret) i 29.-30. rujan (uzvrat)
Grupna faza od 20. listopada

Termini EL

Preliminarna runda 20.8.
Prvo pretkolo 27.8.
Drugo pretkolo 17.9. (startaju
dvije momčadi iz HNL-a)
Treće pretkolo 24.9.
(starta osvajač kupa)
Play off runda 1.10.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 08:40