StoryEditor
Domaći nogometna granici

Zdravlje mu je ugroženo: Svjetski sindikat nogometaša utvrdio je kako hrvatski reprezentativac ima pretjerani broj odigranih utakmica u sezoni

Piše PSD
15. kolovoza 2019. - 10:52
2019-07-23T123031Z_2115028133_RC1BB69259F0_RTRMADP_3_SOCCER-FRIENDLY-CHE-FCB-REPORT.JPG

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić jedan je od nogometaša s pretjeranim brojem odigranih utakmica, što bi se moglo odraziti na njegovo zdravlje, upozorila je Međunarodna federacija profesionalnih nogometaša FIFPro.

FIFPro, svjetski sindikat nogometaša sa sjedištem u Nizozemskoj, objavio je studiju pod nazivom „Na granici“ (At the limit) u kojoj upozorava kako klubovi pretjerano iskorištavaju igrače. Neki od njih odigrali su gotovo 80 utakmica u sezoni, skupivši preko 100.000 kilometara putujući sa svojim klubovima i reprezentacijama.

Sindikat je proveo istraživanje među 500 elitnih nogometaša, a među petoricom koja služe kao ogledni primjer pretjeranog igranja naveo je 31-godišnjeg veznog igrača Barcelone i Hrvatske. Rakitić je prošle sezone, u razdoblju od 25. svibnja 2018. do 13. lipnja 2019., odigrao 68 utakmica. Od toga je 14 bilo s reprezentacijom s kojom je proputovao 30.000 kilometara.

Međunarodni sindikat pritom upozorava kako je Rakitić odigrao 72 posto svojih utakmica bez poštivanja odmora od pet dana među njima. Pet dana pauze između utakmica nužno je razdoblje kako bi se izbjegli zdravstveni problemi u kratkom i dugom roku. Rakitić je, uz Sergija Busquetsa, bio lani igrač s najviše nastupa za španjolskog prvaka Barcelonu i to nakon što se vratio sa SP-a gdje je došao sve do finala. Rakitić je od dolaska u Barcelonu 2014. godine konstantno standardni član udarne postave a također je i dokapetan Hrvatske.

- Sve konkurentnije lige i međunarodni turniri dovode do toga da igrači imaju sve kraća razdoblja odmora. U nekim slučajevima nogometaši imaju manje od dva tjedna ljetnog godišnjeg odmora. Fizičko i psihičko iscrpljivanje igrača sve je izraženije - upozorava sindikat.

Na popisu igrača s najvećim brojem odigranih utakmica nalaze se i Heung-Min Son (Tottenham, Južna Koreja), Lasse Schöne (Ajax, Danska), Alisson Becker (Liverpool, Brazil) i Sadio Mané (Liverpool, Senegal).

Sindikat je u izvještaju „Na granici“ preporučio da bi igrači na kraju sezone trebali imati godišnji odmor od 4 tjedna, a na polusezoni (zimi) odmor od 2 tjedna. Potrebno je ograničiti broj slučajeva u kojima nogometaš igra zaredom utakmice u razdoblju manjem od pet dana. Nadalje, potrebno je razmisliti o uvođenju maksimalnog broja utakmica koje smije odigrati nogometaš u sezoni kako bi se sačuvali njegovo zdravlje i učinak. Osim toga, trebalo bi uvesti sustav rane uzbune kojom bi se nadgledalo opterećenje igrača brojem utakmica te mu se pomoglo unaprijed organiziranim planiranjem nastupa.

- Kako bi se udovoljilo zahtjevu kojeg nalaže godišnji kalendar utakmica, od igrača se učestalo traži da igraju na rubu - istaknuo je Theo van Seggelen, generalni tajnik FIFPro-a i dodaje:

- To znači da oni ne mogu pružati maksimalan učinak, no što je još gore igrači se suočavaju s razdobljima velike mentalne i fizičke tenzije. Znanstveno istraživanje je potvrdilo da je zdravlje nogometaša najviše razine ugroženo zbog sadašnjeg zgusnutog rasporeda i broja utakmica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 15:15