StoryEditorOCM
Hajduknemir pred derbi

Kaos na Poljudu dostigao je novu razinu: predsjednik Bilić je pokušao razgovarati s igračima, ali nije uspio

Piše Jurica Radić/SN
12. rujna 2024. - 21:25

Bijeli u Maksimir stižu u specifičnom ozračju, događanja u klubu odredila su atmosferu u kojoj se danima razgovara o svemu samo ne o nogometu. Derbi je definitivno u drugom planu, mada se od derbija puno očekuje. Međutim, delikatno je pitanje kako će igrači reagirati nakon svega izrečenog gdje se između ostalog i njih spominjalo u negativnom kontekstu. Uostalom, prema informacijama s Poljuda, predsjednikov pokušaj razgovora sa igračima u srijedu nije prošao.

Još je veća enigma kako će se prema svim zbivanjima odrediti Gattuso. Hoće li odlazak čovjeka koji ga je nagovorio na dolazak u Hajduk ostaviti traga? U nekim sretnijim vremenima barem bi od trenera dobili odgovor u kakvoj se atmosferi putuje na derbi, ali s obzirom na to da je klub odlučio u medije plasirati samo izjavu Gattusa bez organizacije press konferencije, sve ostaje na pretpostavkama, pišu Sportske novosti.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nakon Gattusovog istupa o Perišiću poslije susreta s Lokomotivom u Kranjčevićevoj, otkrivanju detalja klupskog života, jasno je čelnicima Hajduka da se temperamentnog Talijana teško može kontrolirati. Gattuso iskače iz okvira, ima svoju "radnu temperaturu", zato je upotrebljen mehanizam prevencije neugodnih pitanja, a još više odgovora. Ali, ostaje i prostor poslije derbija kada će Gattuso sigurno biti pod "vatrom" pitanja o komentaru svega što je prethodilo srazu s Dinamom.

Još u utorak je Hajduk bio koncentriran na nogomet, ali smjenom Kalinića tog poslijepodneva odlučili su čelnici kluba tri dana prije derbija preusmjeriti fokus na druge teme. Za njih očito puno važnije. Zaigrali su se, precijenili vlastite mogućnosti. Još jednom se potvrdilo da je iskustvo nenadoknadiva kategorija, jer nenogometno, nadasve negativno ozračje pred derbi, nisu kreirali ni Gattuso ni igrači već najodgovorniji ljudi kluba, nadzornici i uprava. Mogli su se svi zajedno s Kalinićem "obračunati" i nakon derbija, ostaviti momčad da se spremi za veliku i važnu utakmicu. Nisu to uradili i zato se u konačnici navijači u Splitu, ali i širom Hrvatske i Europe, danima prepucavaju oko pitanja tko je kriv za nastalo stanje, tko je trebao otići...Derbi kao da se i ne igra. Ali, igra se i jako je važan. Nogomet je Hajdukov "core business", od toga klub živi, pišu Sportske novosti.

image
Duje KlarićCropix

Stoga, bez obzira na iznimno lošu atmosferu u pripremi, Gattusu ostaje imperativ uspjeha. Pred najvećim je ispitom otkada je došao u Hajduk. Jasno je i zašto najvećim, jer ispadanjem iz Europe ostalo je prvenstvo kao jedina "slamka spasa". Kup je tek utjeha, prvenstvo i Europa na početku sezone postavljeni su kao primarni ciljevi Splićana. Hajduk u Maksimiru ne smije izgubiti, to je jasno svakome tko razmišlja o nogometu. Na putu ka ostvarenju cilja Gattuso ima gotovo kompletan kadar. Ali čak i da nema, alibi ne prolazi. Hajduku je u derbiju potreban minimalno bod kako bi zadržao status aktivnog sudionika šampionske utrke. Sve ostalo samo će produbiti krizu odnosa na Poljudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 21:25