StoryEditor

Veliko iskušenje pred izbornikom Dalićem: koliko apatični Rakitić može biti od pomoći i može li istisnuti Vlašića iz početne postave

Piše Mladen Bariša
28. rujna 2019. - 16:09

Ivan Rakitić propustio je zadnja dva okupljanja hrvatske nogometne reprezentacije. Uoči lipanjskog kvalifikacijskog ogleda s Walesom (i prijateljske utakmice s Jordanom) otkazao je nastup u osječkom Gradskom vrtu zbog premorenosti.

Nije ga bilo niti u rujanskoj akciji nacionalne momčadi protiv Slovačke i Azerbajdžana. Tada je otkazao u posljednji trenutak (dan prije okupljanja), jer se zbog nesređene situacije u klubu nije osjećao psihički spremnim.

U ponedjeljak je hrvatski izbornik Zlatko Dalić objavio popis kandidata za kvalifikacijske utakmice s Mađarskom i Walesom. Među 23 igrača uvrstio je i Ivana Rakitića. Dalić očigledno priželjkuje da će se u ponedjeljak, 7. listopada, u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani pojaviti fizički i psihički posve spremni Ivan Rakitić.

Hrvatski je izbornik ''rođeni optimist''. No, valja biti oprezan. Prema onomu što smo od Rakitića vidjeli u zadnjem nastupu – protiv Granade (0:2), teško je očekivati da će doći na okupljanje reprezentacije u besprijekornom stanju.

Barcelona je prošlog vikenda ''fasovala'' na gostovanju kod autsajdera, a Rakitić se pomalo neočekivano našao u početnom sastavu (prvi puta ove sezone). No, ''izdržao'' je na travnjaku samo do 61. minute. Tada ga je Valverde zamjenio Vidalom. Španjolski su mediji nadasve negativnim recenzijama popratili Rakitićev nastup. Doživjeli su ga kao ''apatičnog i izgubljenog''. Može mu se kao olakotna okolnost uzeti u obzir da niti njegovi suigrači nisu izgledali puno bolje. Međutim iz momčadi Barcelone ''ispao'' je samo Rakitić. Nije ga bilo u konkurenciji za sastav protiv Villareala...

Postoje i medijska pojašnjenja Rakitićeve ''izgubljenosti''. Engleski Daily Mail tvrdi da posrnuli Manchester United u siječnju dovodi za trenera Thomasa Tuchela, a s njim bi navodno trebala stići i dvojica igrača Barcelone – Umtiti i Rakitić (za 112 milijuna eura)!

Susret protiv Granade bio je Rakitiću četvrti nastup ove sezone – u šest Barceloninih utakmica. Naizgled, promatrajući površnom dioptrijom statistike, nema tu ničega problematičnog. No, ako zagledamo malo detaljnije – Rakitić je od mogućih 540 minuta, na terenu proveo tek 156, bez ikakvog učinka! Osim ako ne računamo žuti karton, kojega je dobio u susretu Lige prvaka protiv Borussije iz Dortmunda.

Transfer na Old Trafford možda bi Ivana Rakitića doista izbavio iz ralja apatije. No, takav rasplet moguć je tek u siječnju iduće godine. A Dalić ''pravog'' Rakitića treba odmah – u Splitu i Cardiffu. Legitimno je stoga i posve razložno pitanje: koliko ovaj i ovakav Rakitić uopće može pomoći hrvatskoj reprezentaciji? Zlobnici će primijetiti: ''možda bi joj najviše pomogao da (opet) otkaže dolazak na okupljanje''. Naime, uvrštavanje Rakitića u momčad za poljudski susret s Mađarskom podrazumijevalo bi ''odstranjivanje'' Vlašića. A ovoga trenutka takav bi se manevar mogao smatrati jedino – neubrojivim potezom.

#REPREZENTACIJA#IVAN RAKITIĆ#NIKOLA VLAŠIĆ#ZLATKO DALIĆ

Izdvojeno

04. srpanj 2020 14:21