StoryEditor
Domaći nogometneizvjesna situacija

Što ako UEFA zabrani igračima iz Superlige nastup na EP i SP? Dalić bi se našao u velikom problemu, pola reprezentacije bilo bi upitno

19. travnja 2021. - 22:51
Matija Djanješić/Cropix

Hoće li projekt europske Superlige doista krenuti već iduće sezone kako najavljuju njezini osnivači? Naime, u nedjelju navečer, 12 klubova postiglo je dogovor o revolucionarnom pothvatu u povijesti nogometnog sporta.

Šest klubova iz engleske Premierlige (Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United), tri iz španjolske La Lige (Real, Barcelona i Atletico), te tri iz Serie A (Juventus, Milan i Inter) odlučili su organizirati vlastito natjecanje. I pod cijenu odvajanja od UEFA-e, odnosno FIFA-e!

U projektu bi, prema zamislima idejnih začetnika Superlige, sudjelovala još tri neimenovana kluba kao osnivači, a pet klubova bi se svake sezone kvalificiralo na temelju rezultata u nacionalnim prvenstvima (sveukupno bi se natjecalo 20 klubova). Ideja Superlige međutim već se u startu ne čini monolitnom, jer ju nisu podržali klubovi iz njemačke Bundeslige i francuske Ligue 1. Iako su se ''u talonu'' neimenovanih osnivača držala imena Bayerna, Borussije Dortmund i PSG-a!

Megaprojekt Superlige (vrijedan šest milijardi eura) ima međutim jednu esencijalnu manjkavost, a to su – igrači. UEFA i FIFA jamačno će zaštititi ''proizvodnju supstance za vlastite potrebe''. Osim klupskih natjecanja, u pitanju su i prvenstva Europe, odnosno svijeta. De facto, nogometaši iz klubova Superlige morali bi se odreći igranja za reprezentaciju, odnosno sudjelovanja na Eurima i Mundialima...

Prema trenutačnoj situaciji hrvatska bi reprezentacija hipotetski izgubila sedmoricu važnih igrača. To su Luka Modrić (Real), Ante Rebić (Milan), Šime Vrsaljko (Atletico), Ivo Grbić (Atletico), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter) i Ivan Perišić (Inter). Svi bi spomenuti hrvatski reprezentativci prije pokretanja Superlige morali potpisati nove ugovore (jamačno još izdašnije) sa svojim poslodavcima.

Tako bi pojavnost Superlige uoči sljedeće sezone pred Luku Modrića prezentirala neočekivanu dvojbu – novi ugovor s Realom ili nastavak reprezentativne karijere? Nismo slučajno kapetana reprezentacije izdvojili iz skupine igrača, koji bi se suočili s identičnom dilemom. Modrićeva odluka nedvojbeno bi sugestivno utjecala i na ostale igrače iz reprezentativnog miljea. Indirektno, pokretanje Superlige mogao bi biti i najveći izazov u svezi održanja kulta hrvatske nogometne reprezentacije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2021 00:24