StoryEditor
Domaći nogometveliki preokret

Ponovno nije moglo bez drame, ali Splićanin, Metkovčanin i Omišanin uspjeli su odvesti Hrvatsku na EURO

17. studenog 2019. - 09:02

Hrvatska je pobjedom nad Slovačkom u Rijeci izborila Euro.

U susretu u kojem nam je i bod bio dovoljan, “kockasti” su u drugom poluvremenu dramatičnog susreta preokrenuli gol minusa i osigurali Euro i prvo mjesto skupine.

Proigrali su Hrvati tek kada je početkom nastavka počela padati toliko najavljivana kiša. Ključni trenutak susreta bio je pogodak Nikole Vlašića za 1:1, gol koji je Hrvatsku oslobodio pritiska koji je iz minute u minute jačao kako je vrijeme poslije vodstva Slovaka odmicalo, susret se bližio kraju. Slovaci će sanjati Vlašića. U Trnavi im je zabio gol, prvi od četiri hrvatska. Otvorio špinu. Opet ju je otvorio i na Rujevici. Uranio je sv. Nikola ove godine Hrvatima.

Slavlje i olakšanje miješali su se u tim trenucima na tribinama. Ipak, kada je Nikola zabio gol posebno je bilo emotivno na zapadnoj tribini, među obitelji Vlašić koja je potegla u Rijeku u velikom broju. Nasmijao se brk tati Jošku. A kada je potom spiker uzviknuo Nikola, mama Venera ponosno je uzviknula - “Vlašić!”.

Poveo je navijanje tada Ante Ustaša. Potom je zabio i Bruno Petković, još jedan “ponavljač” iz Trnave. Slavlje je gotovo pa moglo početi kada je Robert Mak zaradio isključenje. No, da Slovaci baš imaju flashbackove, deja vu, pobrinuo se i Ivan Perišić koji je, već pogađate, također zabio u Slovačkoj kada je Hrvatska bila bolja 4:0. Nije ponovno zabio, hvala na pitanju, samo Dejan Lovren. Čovjek nije kriv, nije ni igrao zbog žutih kartona.

- Čovjek koji je preokrenuo susret i zabio prvi gol – ispratio je tim riječima spiker Vlašića iz igre.

- Vlašić, Vlašić! Nikola! - orilo se Rujevicom.

No, ne mogu valjda Hrvati bez drame, u bilo kojem sportu. Slovačkoj je trebala pobjeda, a povukla se u duboko svojih 35-40 metara. Hrvatskoj je dovoljan bio i bod, a napadala je cijelo prvo poluvrijeme. Međutim, nakon što su se Hrvati ispromašivali, nakon što su često sve i nepotrebno zakomplicirali, imali potez viška, stigla je kazna na drugoj strani. Kapitulirala je obrana čiju su jezgru činili debitant Dino Perić i pomilovani Duje Ćaleta-Car.

Moj Bože(nik), pa neće valjda svjetski viceprvaci ostati bez Eura - mnogi su tada pomislili. Točnije da će morati iščekivati da im se eventualno poklope rezultati zadnjeg kola, te da će po svemu sudeći u baraž Lige nacija. No, kapetan Luka Modrić izveo je neku drugu Hrvatsku u drugom poluvremenu. A njegov prirodni nasljednik jednog dana u reprezentaciji Vlašić, kvalitativno i liderski, usmjerio je “kockaste” prema Euru.

- Večeras je naša feštaaa, večeras se vino pijeeee... ‘ko ne pije Dalmatinac nije! - orilo se Rujevicom. Kako i neće kada su zabijali Splićanin, Metkovčanin i Omišanin.

Hrvatska će se tako naći u ždrijebu skupina Eura 2020. koji se igra u 12 država. Ždrijeb će se održati 30. studenoga u Bukureštu. Prvi put neće se znati sve reprezentacije koje su u ždrijebu jer će se play off Lige nacija odigrati tek u ožujku.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 04:04