StoryEditor
Domaći nogometliga nacija

Pitanje za izbornika Dalića: Je li nastup Modrića protiv Francuske neophodan?

13. listopada 2020. - 09:39
Srđan Vrančić/Cropix

Pomalo neočekivano Hrvatska je protiv Švedske zaigrala u neuobičajenom rasporedu. Dalić i suradnici mu, odlučili su Švedskoj sučeliti sustav igre 4-4-2, bez centralnog napadača. 

Deplasirano je danas raspravljati o ispravnosti odluke stožera. Nogometni pragmatizam sugerira: svaki način igre s kojim pobjeđuješ jamačno je dobar! No, neposredno nakon utakmice Zlatko Dalić je najavio promjenu sustava već za sutrašnji ogled protiv Francuske (20.45). Za sraz protiv svjetskih prvaka hrvatska se momčad vraća u tradicionalan raspored: 4-2-3-1.

Brozovića nema zbog kartona 

No, otvoreno je pitanje – s kojim će igračima Dalić popuniti najavljeni sustav igre? I ponajprije: hoće li u srijedu igrati Luka Modrić? Ogled s Francuzima bio bi 35-godišnjem hrvatskom kapetanu treći nastup u tjedan dana (odigrao je završnih 20-ak minuta protiv Švicarske i cijeli susret sa Šveđanima). Budući da zbog suspenzije (uslijed javnih opomena) ne može računati na Marcela Brozovića, izbornik Dalić će inzistirati da Modrić povede momčad protiv Francuske. 

Razumljivo je zašto svaka Dalićeva koncepcija igre za susret s Francuskoj sadrži i potencijal Modrića. I protiv švedske reprezentacije pokazalo se razvidnim da svaki hrvatski igrač pored njega djeluje sigurnije i bolje. Dalić smatra 10-15%. Neki će kroničari nacionalne momčadi taj postotak još podebljati...

S obzirom na okolnosti (osvojene bodove protiv Švedske) nameće se međutim posve racionalno pitanje: je li nastup Modrića protiv Francuske neophodan? Ako Zinedine Zidane vrlo pomno dozira nastupe svoje vedete, onda bi to zasigurno trebao i stručni stožer hrvatske momčadi. Jer, za razliku od Reala, Hrvatska ne može kupiti novog Modrića!

Sine, kako ćemo bez kapetana

Ova situacija donekle podsjeća na sekvence iz svlačionice hrvatske reprezentacije sa Svjetskog prvenstva 1998. kada je iscrpljeni Zvonimir Boban sugerirao izborniku Blaževiću da drugo poluvrijeme polufinalnog ogleda s Francuskom uđe u igru netko drugi. Ćiro mu je zajapureno uzvratio:

- Sine, pa kako ćemo istrčati bez kapetana? 

Epilog je poznat: nedugo nakon što je hrvatska reprezentacija istrčala s kapetanom, Boban je zamijenjen. Prethodno je počinio pogrešku nakon koje su Francuzi (Thuram) svladali Ladića...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. listopad 2020 02:50