StoryEditorOCM
Domaći nogometoko sokolovo

Mario Strahonja u analizi suđenja ovog kola bio potpuno jasan: ‘Dinamo je oštećen, na Rujevici i Koprivnici dobre odluke sudaca Zebeca i Jovića‘

Piše Sport SD
25. travnja 2022. - 21:19

Tradicionalno ponedjeljkom sudački ekspert Mario Strahonja analizira kako je bilo dijeljenje pravde u proteklom kolu. Nije to preskočeno niti u ovom 32. Kolu gdje je ukupno gledajući sve bilo zadovoljavajuće uz neke pogreške.

Prvi na redu je bio subotnji derbi između Rijeke i Osijeka. A tu je bilo posla.

 - Mario Zebec je vrlo dobro sudio, posebno ako uzmemo situacije u kaznenim prostorima. Donio je odluke na temelju prve procjene, a to je ponekad najbolje – kazao je Strahonja i onda krenuo na pojedinačne situacije.  Prva je bila iz 17. Minute i kazneni udarac za Rijeku.

- Ovo je kazneni udarac jer je iz pokreta jasno vidljivo da je obrambeni igrač namjerno išao rukom na loptu. Bila je VAR provjera, ali nije bilo razloga - rekao je Strahonja, te komentirao dva poništena pogotka Rijeke i situaciju u 56. minuti kada je Osijek tražio kazneni udarac nakon dvoboja Kleinheislera i Solana.

- Oba gola Drmića su ispravno poništena. Kod prvog je pomoćni sudac slušao naputke i pustio jednu graničnu situaciju, te kasnije označio zaleđe što je i VAR potvrdio. Drugi je s razlogom poništen zbog VAR-a, a pomoćni sudac nije dobro vidio jer je sam prekršaj pomalo neispravno izveden. Što se tiče 56. minute Zebec je dobro postavljen i donio je instinktivnu odluku i dobro je procijenio. Iz snimke je teško vidjeti cijelu situaciju, ali se vidi da nema elemenata za kazneni udarac.

Što se tiče dvoboja iz Velike Gorice vrijeme se usmjerilo na situaciju iz 77. Minute kada je Jovičić u kaznenom prostoru rukama zaustavio Lauritsena.

- Dogodio jasni kazneni udarac za Dinamo koji nije dosuđen. Jovičić jasno povlači Lauritsena u skoku. Ako ovo glavni sudac nije vidio, onda se VAR soba morala oglasiti. Ovo je velika greška – kazao je Strahonja.

Za dvoboj u Koprivnici između Slaven Belupa i Hajduka su izdvojena dva detalja, nepokazani karton Marini i mogući kazneni udarac nakon što je lopta u ruku pogodila Tepšića.

- Marina nije trebao dobiti žuti karton jer Krovinović gura loptu od sebe. Sam prekršaj nema težinu žutog kartona, a sama situacija nije bila izgledna za postizanje pogotka. Dobra je odluka suca i kod nedosuđenog kaznenog udarca za Hajduk jer je jasno da je lopta prvo pogodila igrača u trbuh.

Teška je utakmica za suđenje bila između Hrvatskog dragovoljca i Šibenika gdje su dosuđena čak tri kaznena udarca.

- Pejin nije loše sudio, ali je situacija kod prvog kaznenog udarca pokvarila dojam jer je obrambeni igrač ipak imao ruku u dovoljno prirodnoj poziciji. Lopta je pogodila ruku, ali obrambeni igrač rukom bježi od lopte i sudački tim je pogriješio u odluci. Kod drugog kaznenog udarca sudac je dobro procijenio prekršaj, a VAR soba je donijela odluku da je vratar prerano napustio gol-liniju. Kod treće situacije se radi o klasičnom povlačenju. Možda će netko komunicirati koliko je to jaki intenzitet, ali jasno je vidljivo povlačenje – zaključio je Strahonja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 17:49