StoryEditor
Domaći nogometpravi potezi

Izbornik postaje doktor baluna, ali i – psihologije: Rakitića i Rebića stavio je u početni sastav, pokazao im poštovanje i homogenizirao momčad

12. listopada 2019. - 10:48

U školama je možda bio štrajk, ali izbornik Zlatko Dalić još jednom je zaradio čistu peticu iz – psihologije. Kao što je od prvog dana "oslobodio" Modrića, Rakitića i ostale naše zvijezde, kao što je momčad potom na SP-u disala kao jedno što se vidjelo na terenu, tako mu se na Poljudu vjera u Rakitića i još više Rebića vratila s kamatama.

Time što je stao iza svojih igrača, Dalić je i dodatno homogenizirao cijelu momčad. Rakitić je i sam priznao kako je posljednjih mjeseci u Barceloni prolazio najteže dane karijere, grijao je klupu, nezasluženo, nakon što ga je klub kojem je toliko dao baš izigrao. Još od vremena kada mu se dugo obećavao novi poboljšani ugovor, da bi mu ovog ljeta baš okrenuo leđa i htio ga prodati. Rebić pak od dolaska u Milan dijeli teške trenutke sa svojim novim klubom, a minutažu dobiva na kapaljku. Ni traga od prošlosezonskih odličnih izdanja u Eintrachtu iz Frankfurta.

Međutim, obojicu je Dalić od prve minute poslao na teren protiv Mađara, a ni jedan ni drugi nisu pokazali nimalo "ruzine". Pogotovo Rebić. Kod drugog gola Hrvatske oteo je loptu Lovrencsicsu i asistirao za petu Petkovića. A kako li se tek potom u jednom solo prodoru pred kraj prvog poluvremena otresao dvojice čuvara, kao komaraca, protutnjao travnjakom i opet pronašao Petkovića koji taj put nije pogodio. Ta akcija pokazala je svu njegovu agresivnost, snagu, silinu, upornost, čvrstinu njegove najjače odlike.

Odlučio se Dalić za iskustvo Rakitića, Rebića u odnosu na mladost i talent Vlašića, Brekala. Definitivno je pogodio, makar to naravno ni ne mora značiti da bi pogriješio i da je odabrao drugačije.

Za sutrašnji ogled u Walesu Daliću će možda biti i lakše odabrati početnu jedanaestoricu, ne samo zbog splitskog rezultata koji dobrim dijelom skida pritisak s momčadi. Kako je Brozović zaradio žuti karton zbog kojeg nema pravo nastupa u Cardiffu otvorit će se i više prostora za igrače koji su imali manju minutažu. A i sam je Dalić najavljivao kako neće ponoviti pogrešku iz Bakua kada nakon Slovačke nije uoči susreta osvježio momčad novim igračima.

Sada je može osvježiti Vlašićem, Brekalom, Kovačićem... igračima koji su na Poljudu ulazili s klupe, a koji bi mogli u Cardiffu zamijeniti mjesta s nekim od startera iz Splita. Ima izbora, a i više prostora. A Rakitiću i Rebić pokazao je poštovanje, dao im je zasluženi status.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 16:48