StoryEditor
Domaći nogometrazočaranje u bih

Edin Džeko: Utakmicu koju nismo ni igrali ne možemo ni pobijediti

Piše PSD.
17. studenog 2015. - 16:57
Irci slave, kolektivni delirij nakon plasmana na Euro 2016. u Francusku i pobjede na BiH. Iako su već u Zenici odličnim rezultatom zakoračili prema završnici ipak su morali u Dublinu potvrditi pitanje prolaska dalje. Napadač Stokea Jonathan Walters sa dva pogotka je zapetio sudbinu „zmajeva“ koji se nisu izborili za svoj prvi plasman na Europsko prvenstvo. Mnogi će diskutirati o prvom pogotku iz penala, kontroverznoj odluci nakon igranja rukom Ervina Zukanovića koji je prema mišljenju suca Bjorn Kuipers bilo namjerno. Uglavnom, je li taj detalj usmjerio dvoboj sigurno će kod susjeda biti jasan, dok Irce baš to i ne zanima puno, no isu na svom Aviva stadionu prošli dalje i to im je jednino važno.

- Cijela momčad je odigrala junački, morali smo ovo dovesti do kraja, izborili smo plasman na teži način, ali jedino je važno da smo se izborili za nastup na Euru. Definitivno je ovo trenutak moje karijere, ovakve se situacije ne događaju često, zbog toga ću ovaj susret posebno pamtiti – ispričao je dvostruki strijelac Jonathan Walters.

U šest dvoboja koliko je igrao u kvlaifikacijama Walters se pet puta upisao u strijelce, to je sigurno olakšalo put Ircima  do baraža, stoga ne čudi da se njegovo ime najviše skandiralo ulicama Dublina po završetku dvoboja. Oduševio je Irce, hektolitre pive ispijene su u njegovu čast.

- Walters je top napadač, ovo je samo djelić njegovog talenta. Normalno je da je nacija sretna, ovo je za nas veliki napredak, dva puta za redom smo u završnicama. Navijači su nas tijekom cijelih kvalifikacija pratili u velikom broju i na ovaj način smo im se zahvalili. Najdužih 15 minuta mog života bila je završnica ovog susreta – ispričao je izbornik  Martin O'Neill.

Dok jedni slave, drugi proklinju lošu sreću, odluku suca, ali se i koriste za neke obračune. Recimo Vahid Halilhodžić se našao u poziciji da nekim igračima, vodećim u reprezentaciji pošalje jasnu poruku.

- Bila je to velika šansa za plasman na Euro. Neki igrači se trebaju pogledati nakon utakmice protiv Irske. Velika je odgovornost na njima. Treba se manje posvetiti pričanju, a više igri – istakao je legendarni Vaha koji je trenutno na kormilu reprezentacije Japana, ali je i podržao svog kolegu Mehmeda Baždarevića: 

- Meša je uložio mnogo emocija u ovu momčad, nije to kao da treniraš reprezentaciju neke druge države. Vratio se u svoju zemlju i projektu posvetio cijelog sebe. Treba mu podrška, napravio je nekoliko veoma dobrih rezultata u teškim utakmicama tokom kvalifikacija.

Penal će dugo progoniti igrače BiH, iako su svjesni da lošu utakmicu neće moći sakriti iza jedne loše sudačke odluke.

- Utakmicu koju nismo ni igrali ne možemo ni pobijediti. Na kraju smo dobro prošli iako je sudac svirao 70:30 u korist Iraca. Taj penal koji je njima dao nama ne bi dao nikad u životu. Igrali smo alibi igru, dodaj prvom do sebe samo da ne izgubiš loptu. Tako ne možeš igrati utakmicu, niti igrati Euro. Priča je bila hajmo, hoćemo, bolji smo. Nismo bolji, da smo bolji pobijedili bi i prošli. Nemam ništa detaljnije pričati. Nema tu jedan krivac, svi zajedno smo u tome. Nema ja sam, ovaj je ili onaj je. Svi smo kao ekipa takvi kakvi smo, odnosno nismo bili nikakvi danas – istakao je Edin Džeko, briljantni napadač „zmajeva“.

Za kraj mrlja navijača „zmajeva“ koji nisu uspjeli dostojanstveno ostati mirni niti onu jednu minutu šutnje, posvećenu žrtvama bezumnog terorističkog čina u Parizu. Ne posvećuju mnogi pozornost tom incidentu, ali ....

R.RADICA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 07:53