StoryEditor

Ako su Kwedijeve izjave točne, "Šibeniku" i "Zadru" prijeti Druga liga

Piše PSD.
8. prosinca 2008. - 19:47
Ako se Kwedi šalio,  onda ima čudan smisao za humor. Svjedoci smo teških optužbi, a ako se dokažu, moguće su vrlo oštre sankcije, tvrdi Brezni

Je li se Patrice Kwedi, nogometaš Šibenika, samo šalio? Pa zbog toga bi i njegov Šibenik i Zadar, kojem su navodno Šibenčani vraćali uslugu, mogli preseliti u niži rang natjecanja, u Drugu ligu!

- Ako se Kwedi šalio, onda ima čudan smisao za humor – kazao je Josip Brezni, povjerenik Udruge prvoligaša HNL. Kamerunčev iskaz na internetskom video-chatu, upućen “jednoj prijateljici“ koja ga je navukla da ispriča kako se to odigravalo nedavno u Zadru (“pomogao je lani Zadar nama, pa smo mi sad njima“), uskovitlao je nogometne vode: je li utakmica Zadar – Šibenik (1:0) doista bila lažirana?

Prikupljanje izjava

Zainteresirao se USKOK, Državno odvjetništvo, a i Udruga prvoligaša odmah je pokrenula istragu: SEnD Prikupljamo dokumentaciju, izjave aktera, spornu snimku, sve što god možemo, jer riječ je o specifičnom i, rekao bih, jedinstvenom slučaju – kazao je Brezni.

Ne može baš ništa prejudicirati, osim da cijelom događaju treba pristupiti vrlo ozbiljno i studiozno. Ne treba prejudicirati, ali ni zatvarati oči. HNL obećava opsežnu istragu i brzu reakciju.

- Koliko sam upoznat sa svime što se vrti po internetskim stranicama, svjedoci smo teških optužbi. Dokaže li se, moguće su vrlo oštre sankcije, ali nemojmo ništa unaprijed govoriti, tema je nadasve osjetljiva – kaže Brezni. Uputio nas je na Disciplinski pravilnik u kojem se, u članku 84. pod radnim naslovom “Nagovaranje, podmićivanje, dogovaranje i lažiranje“, kaže:

“Tko nagovara igrača u izravnom kontaktu ili preko druge osobe da ne igra kako zna i može i da se ne zalaže za svoju momčad..., bit će kažnjen zabranom igranja od šest mjeseci do dvije godine, dok klubu prijeti oduzimanje do šest bodova.” U ponovljenom, pak, slučaju, ili ako se događaj tretira kao teži i svrsta se pod susjedni članak 85. u kojem se govori o “sudjelovanju u neregularnosti“, klubu akteru prijeti vraćanje u niži rang natjecanja.

Ispadanje?

Dakle, Kwedijeva neslana šala (?!) ima raspon od bure u čaši vode, pa sve do izbacivanja klubova u Drugu ligu. Osveta bivše žene? Patrice Kwedi jučer je bio na policijskom saslušanju glede navodna videopriznanja “kako je namještena nedavna utakmica Zadar – Šibenik u Stanovima”.

- Nemojte me ništa pitati o tome. Dosta mi je moje ukupne tuge – kazao nam je prof. Marko Karađole, direktor Šibenika, i dalje uvjeren kako se navodno videopriznanje pojavilo tek kao pritisak na Šubićevac prije dalmatinskog i prvoligaškog derbija, te je usput zanijekao i ćakulu “kako je i on (Karađole) završio u zatvor”.

Osveta žene?

Otvaranje “slučaja Kwedi” nikoga ne zabrinjava u Stanovima, štoviše, u NK Zadar ističu da je riječ o nečijoj podloj igri u koju se uvuklo njih i Šibenik. Na spomen USKOK-a, također se nitko nije uzbudio....

- Svima su vrata otvorena, na sva ćemo pitanja odgovarati. Mogu doći CIA i FBI, u našem klubu neće naći ništa nečasno – tvrdi Novica Erlić, direktor kluba. Nije se Erlić dao zbuniti ni kad smo mu gurnuli mogućnost izbacivanja Zadra i Šibenika iz Prve lige, o čemu je, ako se utvrdi bilo kakva odgovornost dvaju klubova, govorio Josip Brezni, povjerenik natjecanja.

- Najprije se nešto mora dokazati, tako je, koliko znam, kazao i gospodin Brezni, koji prema svojim ovlastima mora postupati kako je i započeo, prikupljanjem materijala. Ali mi smo čisti, meni je sve ovo ulična priča kladioničara koji gube i koji uvijek imaju neku svoju istinu i svoje informatore – zaključio je Erlić.

Štimčeva podrška USKOK-u

Opis
Predsjednik Udruge Prve HNL Igor Štimac objavio je na web-stranici izjavu kojom se daje podrška USKOK-u na istrazi “slučaja Kwedi“: “Sa željom u nastavak transparentnog rada i očuvanja digniteta hrvatskog nogometa, naših članova (hrvatskih klubova), igrača i sportskih djelatnika, dajemo maksimalnu podršku državnim institucijama i nadležnim organima kako bi što prije rasvijetlili pitanje navodno spornog događaja koji se odnosi na utakmicu 15. kola T-com Prve HNL, Zadar – Šibenik, odigrane 16. 11. 2008. u Zadru. Udruga Prve HNL stavila se na raspolaganje državnim institucijama, te sukladno tome očekujemo njihovu brzu reakciju.“

Kamerunac Patrice Kwedi prijavljen

Povjerenik Prve HNL Josip Brezni podnio je prijavu protiv nogometaša Šibenika Patricea Kwedija. Time je “slučaj Kwedi” dobio i službenu dimenziju.

- Pokretanje postupka minimum je koji sam kao povjerenik lige morao učiniti. Od igrača i spomenutih klubova očekuje se kooperativnost u postupku, jer držim da je svima u interesu da se ovaj slučaj rasvijetli – kazuje Brezni.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 02:41