StoryEditor
Borilački sportoviborilački spektakl

Na splitskim Lokvama u vrhunskim okršajima guštale i sestre Zaninović: u novoj dvorani TK Marjan održan izlučni turnir hrvatske reprezentacije za Euro

Piše Ivan Renić
28. ožujka 2022. - 10:43

Split je minulog vikenda bio epicentar hrvatskog taekwondoa.

U novoj dvorani Taekwondo kluba Marjan na Lokvama održan je izlučni turnir za seniorsku reprezentaciju. Test mečevi ponudili su nam najbolje što ovaj trofejni hrvatski sport može dati. Na tatamiju su se redom borili olimpijci, osvajači europskih i svjetskih odličja.

Ulog je ovaj put bio velik – odlazak na Europsko prvenstvo krajem svibnja koje će se održati u Manchesteru. U akciji smo tako vidjeli olimpijku iz Tokija Kristinu Tomić, Nikitu Glasnović koja je nastupila u Riju, europske prvake Lovru Brečića i Lenu Stojković te mnoge druge.

- Gdje su Matea Jelić i Toni Kanaet? – možda ste se zapitali. Dvoje naših najboljih predstavnika u taekwondou i vlasnici zlata, odnosno bronce s Igara u Tokiju svoju vizu za Europsko prvenstvo direktno su izborili zahvaljujući olimpijskim uspjesima.

No, bez taekwondoa ne mogu čak ni kada se ne bore, pa tako nisu propustili doći i podržati svoje kolege. Između dvije borbe, uvijek u dobrom raspoloženju uhvatili smo „kninsku kraljicu” Mateu Jelić.

- Došla sam podržati prijatelje, vidjeti s kim ću ići na Euro. Živim i volim ovaj sport, tako da vikend za mene ne može biti bolji – priča nam Jelić.

Nedjeljno natjecanje poremetilo je njezin „običaj” da se vikendom vrati doma, u Knin.

- Baš jučer mi se sestra borila ovdje u Splitu, tako da je cijela obitelj ovaj put došla k meni. E, da, moram je pohvaliti. Bila je prva!

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Jelić se oporavlja od ozljede i brusi formu za svoj prvi nastup od Tokija. „Sanacija” će uskoro biti u potpunosti završena.

- Više me ne boli, treniram normalno i spremna sam – poručila je nadajući se da će iz Velike Britanije u Hrvatsku donijeti još jednu medalju.

Zahuktavala se atmosfera u dvorani. Borba je bila bespoštedna. A kako i ne bi bila? Ulog je velik – ulazak u reprezentaciju jednog od naših najtrofejnijih sportova, onog koji je prošlog ljeta „zaludio” Hrvatsku zbog uspjeha Marjanovog dvojca. O kakvoj se oštroj konkurenciji radi, posvjedočio je i brončani iz Tokija Toni Kanaet.

- Hvala Bogu da sam već osigurao svoje mjesto. Teško im je, ali oni koji su izborili nastup imaju velike izglede za ostvariti dobar rezultat.

Hrvatska reprezentacija uživa takvu reputaciju da ste ulaskom u izabranu vrstu na dobrom putu da sebi priskrbite medalju. Jer konkurencija je strašna, a mjesta nema puno. Potvrdio nam je to i Toni Tomas, (čudo)tvorac medalja iz Splita. Nije ga bilo lako odvojiti od tatamija. Sve prati i „snima” alfa i omega taekwondoa u Hrvatskoj.

- Europsko prvenstvo će nam biti prvo natjecanje još od Tokija. Okupili smo se da kroz borbu izlučimo po osam boraca, u muškoj i ženskoj konkurenciji koji će predstavljati Hrvatsku. Naša ljestvica je uvijek podignuta visoko. Na zadnjem Euru smo imali tri zlata i dvije bronce, tako da ništa manje ne očekujemo ni ovaj put.

Tomasov rad prepoznali su i u inozemstvu. Vabili su ga Nijemci, nudili štošta, no trofejni trener je odlučio ostati.

- Ovo je moja zemlja. Drago mi je da sam ostao raditi za Hrvatsku. Ipak me tu vuku osjećaji – kazao je Tomas.

U dvoranu na Lokvama nahrupili su zaljubljenici u taekwondo, napunili je do posljednjeg mjesta. Glasno se bodrilo sve koji su se borili za ulazak u reprezentaciju, pljeskalo se i pozdravljalo svaki dobar potez. Tišine, jasno, nije bilo. Kada se nije čulo gledatelje, jest zato trenere koji su srčano savjetovali svoje borce.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Taekwondo feštu nisu propustile ni sestre Zaninović, Ana i Lucija, naše trofejne sportašice i nekadašnje olimpijke.

- Mislim da je pošteno da se o odlasku na prvenstvo odluči na ovaj način. Ako i postoje neke razlike, nijanse, najbolje da se kroz ovakav sustav donese odluka. Dovela sam i djecu da malo vide vrhunske sportaše u akciji – priča nam Lucija.

Iako u sportskoj mirovini, još uvijek sve prate, poznaju taekwondo prilike u Hrvatskoj.

- Sestra Ana je više uključena u sport. Počela je trenirati, raditi s djecom. Tko zna, možda ću i ja kada moji malo porastu – zaključila je.

U svim borbama pravdu je dijelila naša najbolja sutkinja Renata Volarić koja ima iskustvo s Igara u Londonu i Tokiju.

Borbe su trajale više od tri sata, no svi su do kraja ostali „zalijepljeni” za svoja mjesta. Uzbudljivo je bilo u Splitu. Priliku za predstavljanje Hrvatske na europskoj smotri nitko nije shvatio olako. U svaki se okršaj ulazilo „sto na sat”.

Najveće iznenađenje dočekali smo pred sam kraj. Mlada Ivana Duvančić s 2-1 pobijedila je olimpijku iz Tokija Kristinu Tomić. Bilo je to slavlje preokretom nakon što je Tomić povela s 1-0.

- Htjela sam se dokazati i uspjela sam. Nisam osjećala pritisak jer je s druge strane bila olimpijka. Uvijek idem na pobjedu – rekla je Duvančić nakon sjajne izvedbe.

- Nisam imala dobar dan, ali nema veze. Prepuštam svoje mjesto mladima. Čestitam Ivani koja se odlično pripremila, a meni je ovo samo motiv za još više rada – poručila je Tomić.

Probralo se na splitskim Lokvama najbolje od najboljih. Izboriti mjesto u hrvatskoj reprezentaciji nije nimalo lagan zadatak. Oni kojima je to pošlo za rukom (ili je bolje kazati nogom), krenut će u borbu za nova odličja s najboljim europskim borcima na prvenstvu u Manchesteru koje je na rasporedu već krajem svibnja ove godine.

Semafor

Ivana Duvančić - Kristina Tomić 2:1
Helena Kičema - Nikita Glasnović 3:0
Josip Teskera - Luka Turkalj 2:0
Fran Šerer - Marko Lipovac 2:0
Lovre Brečić – Fran Radek 2:0
Matija Črep - Leon Glasnović 2:0
Marko Golubić - Piero Marić 2:0
Josip Bilić Pavlinović - Vito Krpan 2:0
Paško Božić - Matija Ružić 2:0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 15:33