StoryEditorOCM
Splitkakvoća zraka

Županijska vijećnica o Brdima: ‘Nitko nakon tri mjeseca ne zna kako zagađenje utječe na zdravlje ni kako ga smanjiti‘

Piše Split SD
21. lipnja 2023. - 18:48

Kristina Vidan, vijećnica u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije i članica stranke Pametno za Split i Dalmaciju u objavi za medije komentirala je rezultate mjerenja kvalitete zraka u Gradskom kotaru Brda

Postavila je i pitanje kada, kako i tko će riješiti problem prekograničnih vrijednosti teških metala koje po preporukama Zavoda za javno zdravstvo mogu utjecati na kvalitetu života ljudi i okoliš na Brdima.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Prekoračenje graničnih vrijednosti arsena i nikla su prisutna, a građani, predstavnička tijela i mediji nemaju tumačenje utjecaja na zdravlje stanovništva, niti popis mjera koji bi smanjio potencijalno štetne učinke na zdravlje. Zato postavljam ono što smatram ključnim pitanjima: Kada će Nastavni zavod za javno zdravstvo pružiti građanima informacije o utjecaju onečišćenja na zdravlje?

image
Ante Čizmić/Cropix

Kada će predstavnička tijela donijeti zajednički plan o postavljanju mjernih postaja kako bi se utvrdili dosezi onečišćenja?Zašto se pritom ne koriste postojeće mjerne postaje državne mreže za praćenje kvalitete zraka koje u ovom trenutku ne mjere arsen i nikal?

Zašto još uvijek nemamo formiranu radnu skupinu koja će izraditi zajednički akcijski plan kojim bi se utvrdili izvori onečišćenja i donijele mjere za saniranje? - pita se Vidan u svom priopćenju.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:09