StoryEditor
Splitolakšanje

Županija ukinula iskaznice, ali ne i potpore: studenti, vlakom u Zagreb možete samo s potvrdom

22. svibnja 2020. - 13:03
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Pandemija koronavirusa utjecala je na sve, pa tako i na studente koji su u velikoj mjeri ostali bez uobičajenih poslova koje su radili, a sada su se našli u dvojbi je li istinita informacija o novoj mjeri Županije splitsko-dalmatinske prema kojoj njihove iskaznice više nisu dovoljne kako bi dobili subvenciju za prijevoz vlakom.

Podsjećamo, regionalna vlast i “Hrvatske željeznice” (HŽ) u listopadu 2019. godine potpisali su ugovor o prijevozu redovitih studenata s prebivalištem na području srednje Dalmacije do mjesta studiranja unutar Hrvatske za aktualnu akademsku godinu.

To znači da jednakim udjelom od 50 posto kartu subvencioniraju Županija i HŽ.

Riječ je o važnoj stavci za sve one koji studiraju izvan mjesta prebivališta, a potvrđuje nam to i jedan naš čitatelj (podaci poznati redakciji) koji pohađa fakultet u Zagrebu.

- Dosadašnje iskaznice više ne vrijede. Studenti sada moraju vaditi nove potvrde na fakultetima i tražiti pojedinačna odobrenja molbi za svako putovanje. Odakle nama i našim roditeljima novac za te neočekivane izdatke u ovoj sveopćoj krizi? Mnogi su od nas radili preko student-servisa, ali sada posla nema ni za studente, a mnogima su i roditelji ostali bez posla? I sad nam je još ukinut i subvencionirani prijevoz - pita se jedan od splitskih studenata u metropoli.

Ipak, razloga za brigu nema. Kako nam javljaju iz Županije, studenti imaju pravo na besplatne karte kako je i predviđeno ugovorom s državnom prijevozničkom tvrtkom, i to sve do 18. srpnja. Istina je da dosadašnje iskaznice više ne vrijede, ali to nipošto ne znači da će studenti ostati bez subvencije.

– Da bi studenti i dalje mogli putovati besplatno, po HŽ-ovu naputku, Županija izdaje potvrde. Potvrda se može ishoditi elektroničkim putem, odnosno dostavom zahtjeva na e-mail adresu pisarnica@dalmacija.hr – poručuju iz regionalne uprave.

Kako dalje navode, s obzirom na dobro poznat razlog – pandemiju koronavirusa, ali i potres u Zagrebu, u svojim objektima prestali su raditi svi fakulteti, a gotovo dva mjeseca bio je prekinut i promet, kako vlakom tako i ostalim javnim prijevoznim sredstvima, ponajprije autobusima.

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 15. svibnja omogućeno je održavanje vježbi i ostalih aktivnosti (primjerice na Medicinskom fakultetu, Farmaceutsko-biokemijskom, FER-u, PMF-u, Kineziološkom fakultetu...), a studenti su pozvani da po utvrđenom rasporedu mogu nastaviti svoje aktivnosti na fakultetima. Iz Županije naglašavaju da je dva dana ranije, 13. svibnja, uspostavljena jedna svakodnevna željeznička linija na relaciji Split - Zagreb i u suprotnom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 16:38