StoryEditor
SplitLEDINA SRAMA

Žnjan je splitska sramota: prohujao je još jedan mandat, a jedna od najljepših jadranskih plaža je i dalje pustopoljina kojom vjetar vitla škovace

20. travnja 2021. - 17:18

O Žnjanu se i u ovoj kampanji puno priča, ali nitko nema petlju bilo što konkretno obećati. Ta sjetite se; činilo se da ćemo do 2021. sigurno imati ako ne potpuno uređen prostor uz more, onda dobrim dijelom dovršen; no na kraju se nije maklo dalje od papira.

HDZ-ova gradska vlast probila je sve rokove unatoč činjenici da drži Županiju i Vladu. I kako se onda i zajedničarima i njihovim oponentima "itati datumima" i davati čvrsta obećanja, kad su toliko puta pogažena. Kad se birače, što se Žnjana tiče, lagalo i laže na kilometre.  

A gore spomenuti papiri, dokumenti, dozvole... Hm. Pa upravo zbog toga svih ovih godina najvažniji splitski projekt, prava zlatna koka, ne daje "jaja". Baš zato u gradsku blagajnu sa Žnjana kapa malo i ništa.

- Stvarno mi nije jasno kako smo sve to bogatstvo prepustili stihiji?! Grad i država nemaju veće površine u Splitu od Žnjana i Karepovca na kojima bi mogli zarađivati silan novac, međutim, kao i na toliko drugih mjesta, i na Žnjanu se Republika Hrvatska pokazala lošim gospodarem - kaže Jakša Miličić, jedan od najuspješnijih splitskih gradonačelnika.

image
Josko Ponos/ Cropix

Miličića raduje što je napokon ishodovana lokacijska dozvola za početne radove, ali istovremeno je, veli, tužan što su prošle tolike godine, ma što godine - desetljeća, a da se dragocjeni prostor uz more nije priveo svrsi, postao rekreacijska zona par excellence.

- Mudro su tadašnje vlasti iskoristile dolazak Ivana Pape Drugog u Split i stavile Žnjan u funkciju. Mislim da je to bila ideja Jakše Marasovića. Dok se gradio Split 3, sva ta silna zemlja, sve je to završavalo na Žnjanu, zatrpavalo se more, a onda je to 1998. "utabano" i Split je dobio golemi, dragocjeni prostor na koji je država odmah stavila šapu po sistemu "tamo gdje je more, tamo smo i mi". A ta ista država ponaša se kao pijani milijunaš. Rekao sam vam, Republika Hrvatska ne vodi računa o svojoj imovini ni u Splitu ni drugdje, i zato Žnjan izgleda kako izgleda - veli Miličić.

Ipak, ni danas, dvadeset i tri godine poslije, nije kasno pokrenuti bagere, pa pustopoljinu na kojoj vjetar raznosi smeće i lomi kržljave tamarise, pretvoriti u Palm Beach. Prispodoba stoji utoliko što je to novi dio grada. Natkriljuju ga kičaste novogradnje i socijalistički neboderi, pa sve više nalikuje na Floridu nego na Dalmaciju, ali što je - tu je, može i to dobro (pro)funkcionirati bude li pameti.

image
Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara sa suradnicima je predstavio idejni projekt uređenja Žnjanskog platoa i plan početka radova na prometnoj infrastrukturi i hortikulturi
Vladimir Dugandzic/Cropix

Krenulo se za Krstulovićevog mandata hrabro. "Pometeni" su bespravno podignuti kafići, uveden kakav takav red na parkiralištu, postavljeni javni WC-i i jednoobrazni ugostiteljski objekti, a da "krv nije pala". I korov je bio očišćen. A onda se stalo.

- I tako do danas. Umjesto da se tu stvara kapital od kojeg će cijeli Split imati koristi, od svega nema ništa. Zato me veseli da je gradska tvrtka dobila koncesiju na upravljanje jer će sigurno napraviti više nego država koja se više od dva desetljeća prema Žnjanu, jednoj krasnoj uvali s famoznim plažama, odnosila maćehinski - konstatira Miličić.

Pokretanje radova na Žnjanu važno je utoliko što cijeli istočni dio uz more čeka svoju priliku. Toliki su obećali povezati Split i Stobreč šetnicom od par stotina metara, međutim, mandati se nižu, a lungo mare je sanak pusti. U 21. stoljeću nismo u stanju napraviti ni običnu šetnicu uz more?! Koji smo mi redikuli! 

- E, da nam još koji put dođe Papa. Očito reagiramo samo kad je stani - pani, kad nas pritišću rokovi, kad imamo dobar povod za djelovanje na horuk; inače, sve čeka i propada i o ničemu se ne vodi računa - kaže šjor Jakša.

image
Prof. dr. sc. Jakša Miličić
Duje Klaric/Cropix

Ne propada Žnjan samo zbog nebrige države i spore administracije koja nije bila u stanju dva i pol desetljeća upisati ovaj dio Splita u vlasničke knjige i pravno konstatirati da to više nije more, već se radi o cesti, šetnici, parkiralištu i plažama. Žnjan je i žrtva velikih apetita. Na njemu bi neki gradili stanove, drugi marinu, treći isključivo hotele i kafiće..., puno ih ga vidi kao sjajnu poslovnu priliku. Čisti zicer. 

Srećom, Kuzmanićev projekt je tu, struka i javnost su zadovoljni, samo je pitanje tko će to sve platiti? 

- Treba htjeti, treba smjeti, pa da vidiš kud se leti! Te sam stihove naučio u školi još za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, a i danas su aktualni. Bude li političke volje, Žnjan će se urediti. More nam ne može pobjeći i to je ono što me hrabri da žnjanski plato nije propala stvar i da se definitivno na njemu nešto dobroga mora dogoditi - optimističan je Miličić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 05:11