StoryEditorOCM
SplitIskrice na vijeću

Znači li bura oko Small malla krizu između SDP-a i Puljka? ‘Nije dobro da se na temelju dišpeta prema meni ujedine‘

Piše Božidar Lončar
29. travnja 2023. - 18:21

Deseta točka dnevnog reda na dvanaestoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita bila je jedna od onih koja je izazvala najviše bure. Riječ je Prijedlogu Zaključka o odobrenju izvođenja radova izgradnje garažno- poslovnog objekta na području gradskog kotara Lučac-Manuš u Splitu. Riječ je o katastarskoj čestici 5707/2 u Istarskoj ulici, odnosno zemljišta koji se nalazi kod autobusnih stanica na „Općini”, odnosno kod zgrade Splitsko-dalmatinske županije. Prema neslužbenoj kopiji izvoda iz posjedovnog lista zemljište većinski pripada tvrtki Adut nekretnine d.o.o. te Gradu Splitu s manjinskim udjelom. Način uporabe katastarske čestice: parkiralište. Da se zaključak prihvatio, Gradsko vijeće Grada Splita bi dalo odobrenje za izvođenje radova izgradnje garažno-stambenog objekta SMALL MALL te bi se dalo odobrenje koje bi se odnosilo na razdoblje izvođenje radova od 15. lipnja do 15. rujna ove godine. Nakon burne i žestoke rasprave, zaključak na kraju – nije prošao.

Zamjerili su gradonačelnik Puljak i dogradonačelnik Ivošević vijećnicima SDP-a što nisu podigli ruke kada je trebalo izglasati dozvolu za rad preko sezone gradilištu Small mall-a.

Osvrnuvši se na taj verbalni sukob SDP-ov Davor Matijević je kazao kako se ‘navikao na komunikaciju gospodina Puljka‘.

- Izvrijeđao nas je i za Spinut, sad i za Lučac- Manuš, a nama je samo interes građana ispred interesa privatnog investitora. Ne želim spekulirati zašto su vladajući to doživjeli osobno - kazao je, inzistirajući na dobivanju odgovora je li moguće ukinuti pravo građenja nakon 27 godina čekanja početka rada na izgradnji Small Malla.

image
Nikola Vilic/Cropix

- Imamo problem. Posljednji je sastanak s gradonačelnikom održan prije 3 mjeseca i to na našu inicijativu. Postoji problem u komunikaciji, što je i razumljivo s obzirom na njihov specifičan karakter. No spuštanje na osobnu razinu nas neće spriječiti da ne podržimo i dalje ono što je u interesu građana, pa i pod cijenu verbalnog nasilja. Nećemo popustiti - kazao nam je Matijević, ponovivši kako vladajući mogu računati na podršku SDP-a, ali ne pod svaku cijenu.

Iako je riječ o jednoj odluci, sasvim je legitimno pitati ima li Ivica Puljak „ruke” SDP-ovaca za programsku suradnju za sve buduće odluke?

- Ono što mene žalosti je odluka HDZ-a i SDP-a koji su to napravili iz dišpeta jer je vođenje računa o građanima zapravo vođenja računa o rješavanju njihovih problema. A problem parkiranja je najveći problem u našem gradu. I zato nije dobro da se na temelju dišpeta prema meni oni ujedine i sruše ovu odluku – odgovorio je gradonačelnik na pitanje o postojanju krize između Centra i SDP-a.

image
Nikola Vilic/Cropix

Odgovorio je i na tvrdnje Davora Matijevića, predsjednika splitskog SDP-a i gradskog vijećnika kako je on zaštitio interese građana blokirajući odluku o izvođenju radova u centru grada za vrijeme ljeta, odnosno u turističkoj sezoni:

- Naravno da Matijević tvrdi da štiti interese građana jer se neće raditi ovo ljeto. A zapravo se samo prolongira izgradnja. Ako se nešto ne bi smjelo opstruirati to je pitanje izgradnje garaža – odgovorio je Puljak te „lopticu” prebacio SDP-u:

- Problem se ne rješava već desetljećima, problem je nastao dok je SDP bio na vlasti, oni su tu garažu prodali investitoru, tj. privatniku – istaknuo je Puljak kao odgovor na prijedlog Davora Matijevića koji se poziva na pravo građenja prema kojem ako investitor ne počne gradnju u 20 godina gubi pravo građenja zbog čega bi se trebao pronaći novi investitor.

Na kraju je dodao kako između stranke Centar i SDP-a nema koalicije već je riječ o programskoj suradnji:

- Svatko ima svoje ideje i mišljenje, ali je zanimljivo kako se HDZ i SDP dogovore kad treba meni napakostiti – istaknuo je gradonačelnik Grada Splita koji, eto, sebe smatra žrtvom dišpeta i pakosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:28