StoryEditorOCM
SplitBISER S PROKURATIVA

Zna li se koliko zaista vrijedi hotel ‘Bellevue‘? Ovlašteni procjenitelji imaju različita mišljenja, razlike u iznosima su ogromne...Ipak, stečajni upravitelj ima zadnju riječ

Piše Tanja Gattin
22. kolovoza 2022. - 14:17

"Laurus" je u roku nekoliko mjeseci dobio dvije podosta različite procjene vrijednosti hotela "Bellevue". Tvrtka "Lip projekt" iz Zagreba je, naime, u svibnju ove godine procijenila kako je tržišna vrijednost turističkog bisera na Prokurativama 6.326.758 eura, odnosno 47.850.000 kuna.

Zatim je krajem lipnja ovlašteni sudski vještak Ivan Mijanović iz Splita utvrdio da "Bellevue" vrijedi 13.002.961 euro, odnosno bez opreme koja se nalazi u hotelu da se radi o vrijednosti 12.241.147 eura, ili 91.931.081 kunu.

Prema prijedlogu stečajnog upravitelja Maroja Stjepovića, "Bellevue" će se kod prvog javnog prikupljanja pisanih ponuda prodavati po početnoj cijeni od 12 milijuna eura. Ako za taj ili veći iznos ne bude zainteresiranih kupaca, u svakom sljedećem krugu prikupljanja pisanih ponuda početna cijena će se smanjiti za tri milijuna eura.

image
Duje Klarić/Cropix

Ponudu mogu podnijeti domaće i strane tvrtke ili fizičke osobe koje na račun "Laurusa" uplate jedan milijun eura jamčevine. Ponude se šalju preporučenom poštom, u zatvorenoj omotnici, na zagrebačku adresu stečajnog upravitelja Stjepovića. Javno otvaranje ponuda održat će se na Trgovačkom sudu u Splitu.

image
Božidar Vukičević/Cropix

O takvom prijedlogu odlučivat će Skupština vjerovnika "Laurusa". Osim ako Visoki trgovački sud ne usvoji žalbu tvrtke "Tu doma", koju su osnovali suvlasnici "Građe" iz Solina – braća Matko Mijić i Josip Mijić, koji je također vlasnik četiriju hotela u centru Splita. Braća Mijić, kao najveći vjerovnici "Laurusa", traže da im se hotel proda neposrednom nagodbom uz obvezu da isplate sve ostale vjerovnike, a što splitski sud nije dopustio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2022 11:06