StoryEditorOCM
SplitKBC SPLIT

Žene operirane od raka dojke se teško nose s čestom komplikacijom te bolesti: ‘Ponekad ih je jako teško liječiti...‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
15. veljače 2024. - 07:36

Žene koje su operirale karcinom dojke znaju vrlo dobro što znači limfedem i kako se ponekad nije lako s njime nositi. Zna to dobro i educirano osoblje splitskog KBC-a koje je upravo iz tog razloga još prije godinu dana utemeljilo prvu hrvatsku Dnevnu bolnicu za limfedem.

Mjesto je to koje pruža zdravstvenu pomoć, razgovor, utjehu brojnim pacijentima oboljelim od limfedema i lipedema. Projekt splitskog KBC-a na čijem se čelu nalazi dr. Ana Poljičanin je u srijedu, na Valentinovo, na prvi dan korizme, dobio svoj Dan otvorenih vrata. Simbolično je nazvan Srce za Vas, tijekom kojeg je pacijentice Dnevne bolnice osoblje darivalo jastukom u obliku srca.

image

Doktorica Ana Poljičanin

Paun Paunović/Cropix

Dnevna bolnice djeluje u sklopu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom splitskog KBC-a na Križinama. Od samog početka rada i u širem okružju je prepoznata kao iznimno važna zdravstvena priča. A to znači, navela nam je voditeljica projekta dr. Poljičanin, da će polako početi zaživljavati i u drugim hrvatskim ustanovama. Trenutno splitsku Dnevnu bolnicu pohađa oko 400-tinjak pacijentica.

- Nažalost, jako puno žena traži našu pomoć, i kod njih kao i kod svih ostalih pacijenata vrlo je važna rana dijagnostika. A ako već ne možemo ranije prevenirati, onda je iznimno bitno što ranije početi liječenje kako ne bi došlo do komplikacija. Ponekad ih je teško liječiti.

Limfedem je bolest limfa koja je jako važna za funkcioniranje cijelog sustava, njegovu ravnotežu, za obranu organizma od štetnih tvari i malignih bolesti. Svi znamo koliko su maligne bolesti, posebice rak dojke veliki problem, osobito kod žena. One su tu najpogođenije i najčešće se kod njih nakon operacije kao komplikacija javlja limfedem – navela je dr.Poljičak.

image
Paun Paunović/Cropix

I zato je iznimno bitno, pojasnila je, imati ovakvu Dnevnu bolnicu u kojoj će se žene pratiti sustavno prije početka liječenja. Tako se na vrijeme mogu uočiti i liječiti problemi u pojavi limfedema, ali i i spriječiti daljnji nastavak bolesti.

U timu Dnevne bolnice za sada djeluju liječnik, medicinska sestra i fizioterapeut-limfoterapeut koji rade procjenu stanja pacijenta, analizu sastava tijela, edukaciju te zajednički plan terapije.

Izazovno u cijelom njenom djelovanju je i to što funkcionira i kao nastavna baza. Problem limfedema je apostrofirao i ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović, napomenuvši kako su posljedice karcinoma dojke moguće i nakon najboljeg mogućeg liječenja. Upravo zato bolnica želi poduzeti sve postupke kako bi pacijentice imale najbolju moguću kvalitetu života.

image
Paun Paunović/Cropix

- Za tako nešto treba imati izvrstan tim, zdravstvene radnike nalik onima iz naše Dnevne bolnice, educirane za takvu problematiku. Kolegica Poljičanin se dugo, pomno pripremala kako bi mogli započeti jedan ovakav važni projekt. Po svemu sudeći nećemo uskoro biti jedini, radit će ga i drugi uz edukativnu pomoć našeg osoblja. Jer ovo treba mnogim ženama u Hrvatskoj – naveo je ravnatelj Meštrović.

Što je limfedem?

Limfedem se odnosi na otekline koje se obično javljaju u nekom od ekstremiteta, a uzrokovan je blokadom u limfnom sustavu koja sprječava iscrpljivanje limfne tekućine, pa se ona nakuplja i nastaje oteklina.

Limfedem je uzrokovan uklanjanjem ili oštećenjem limfnih čvorova kao dio liječenja karcinoma te za njega, nažalost, ne postoji lijek, ali može se kontrolirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:02