StoryEditor
SplitYes he can

Željko Kerum, koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, osobno vodi radove na svom bespravnom gradilištu u Bihaćkoj: Uništio nekadašnji botanički vrt pa zasadio rašćiku i kupus

19. listopada 2019. - 21:00

Kad su svi mislili da je vrhunac trakavice oko izvođenja radova u secesijskoj vili u Bihaćkoj ulici bila izjava Željka Keruma koji je Ministarstvo kulture nazvao "Ministarstvom govna" i još rekao da konzervatore više neće pustiti u kuću, bivši gradonačelnik otišao je korak dalje. U subotu ujutro se, naime, osobno pojavio na bespravnom gradilištu vile Antičević u Bihaćkoj, u modroj jakni sa šiltericom na glavi. Svjedoci su ga vidjeli kako već ujutro ispija pivo, a ispred objekta se zadržao do podne. Viđen je kako radnicima pokazuje što da rade. Što se tiče radova, kako doznajemo, nastavilo se s postavljanje stepenica na ilegalno probijenom ulazu u podrum. Povrh svega, u izvorno lijepo uređenom botaničkom vrtu secesijske vile radnici su u petak popodne zasadili zelenjavu – kupus, rašćiku i salatu.

Performans

Marin Alunić, nekadašnji predstavnik stanara iz susjedne zgrade u Bihaćkoj 12, kaže da je vidio Keruma na djelu.

– Ovo sa sadnjom rašćike je nekakav njegov performans. Čitavo prijepodne bio je na gradilištu. To je samo priča da je riječ o privremenom otvoru. Nije zaštićena samo kuća Antičević, nego i njezin vrt, koji je projektiran. Naše dvije kuće imaju zajedničko dvorište. Kad smo htjeli nešto mijenjati od hortikulture, nismo smjeli, morali smo zvati "Parkove i nasade" – objašnjava nam bivši predstavnik stanara, te napominje kako je "tragično da zakon tako bezobzirno krši čovjek koji je na čelu stranke koja predstavlja vlast u ovom gradu".

Podsjetimo, Kerum drži Oparu i HDZ na vlasti sa svojom strankom, HGS-om, a s njom također održava i HDZ na vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Iz njegovih su redova predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić i predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, a instalirao je nekoliko pročelnika i Damira Grubšića za ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan.

Nakon što je rekao da će u secesijskoj vili otvoriti starinsku konobu, sad je Kerum od nekadašnjeg botaničkog vrta napravio – povrtnjak. Tragove hortikulture je izbrisao i sadnjom povrća poništio karakter kulturne baštine. To je logika "ja na svome mogu saditi što je mene volja, bez obzira na to što je u pitanju kulturno dobro".

Učinjena šteta

Stanari kažu da su im konzervatori rekli da oni ne mogu fizički spriječiti Keruma, pa su onda zvali komunalnog redara, ali ih je odbio i uputio da zovu policiju. Kažu da nisu htjeli stvarati skandal i zvati policiju, jer je glavna šteta već učinjena time što su oštećeni temelji kuće s kojom su povezani. Pokušali smo doznati što na sva ova događanja kaže Građevinska inspekcija pa smo im poslali upit jesu li njihovi djelatnici izišli na teren i, ako jesu, što su utvrdili, no odgovor još čekamo.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 02:19