StoryEditor
SplitGORI NEBO I ZEMLJA

Zbog pasjih vrućina Splićani traže liječničku pomoć. Šef Hitne savjetuje što učiniti da vas ne ‘kolpa‘

Piše Ivica Marković
28. lipnja 2022. - 12:07

Paklene vrućine koje su nam stigle, a neki kažu kako ovo još nije ništa što nam slijedi, stvaraju velike probleme svim stanovnicima Splita i okolice, kako mladima, tako i onima starijima, a pogotovo "bolesnima".

Vrućina je najopasnija za srčane bolesnike, ali i dijabetičare, odnosno veliku većinu kroničnih bolesnika. Kako je bolje spriječiti, nego liječiti, svi oni bi se trebali sakrivati od sunca, odnosno trebali bi boraviti u zatvorenim i rashlađenim prostorima.

image
Paun Paunović/Cropix

- Imamo porast pacijenata, ali da li je taj porast pacijenata zbog velikih vrućina ili zbog činjenice što u Splitsko-dalmatunskoj županiji imamo veliki broj turista teško je reći. Svima je vruće i svi se žale na zaista neizdrživu toplinu.

Kada su u pitanju kronični bolesnici, teško je kod njih voditi neku statistiku, odnosno doznati je li im se zdravstveno stanje pogoršalo zbog vrućine ili zbog razvoja bolesti, koji bi se možda pogoršao i bez vrućine - kazuje dr. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu SDŽ.

image
Mario Todorić/Cropix

Najteže je po ovom sparnom i vrućem vremenu srčanim bolesnicima, ali i dijabetičirama.

- Oni koji su preboljeli infarkt miokarda i koji boluju od angine pektoris, kao i oni koji imaju problema sa krvnim žilama mogu osjećati bol u prsištu, kao da ih nešto "pritiska", kraći dah... No, i dijabetičarima nije lako. Naime, zbog jačeg znojenja, gubi se tjelesna tekućina, pa samim time raste im razina šećera u krvi.

image
Paun Paunović/Cropix

Zbog svega navedenog oni se moraju čuvati jakog sunca. Ako izlaze vani moraju na sebi nositi pamućnu odjeću, moraju piti dosta tekućine, izbjegavati izlaske vani iza 9, 10, pa sve negdje do 18-19 sati.

Naravno, ukoliko moraju izići vani u tom vremenu najvećeg "toplinskog ludila" svakako moraju imati na glavi kapu, šešir ili neko drugo pokrivalo - zaključuje dr. Leo Luetić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 06:41