StoryEditor
SplitPOKRENULO SE

Zapušteni park na Mertojaku kreće u revitalizaciju; ‘Parkovi i nasadi‘ izradili su projekt, zamisao je genijalna - vježbališta, sunčališta, piknik zona, boćalište....Ima samo jedan problem

Piše Merien Ilić
27. srpnja 2022. - 12:15

Dok se u Splitu, posebice u istočnim dijelovima grada, popunjava svaki slobodan prostor novim zgradama, pravo je osvježenje čuti da netko razmišlja i o toliko potrebnom zelenilu, onom komadiću prirode koji nam silno nedostaje unutar betonskih divova.

Dok centar grada i njegov zapadni dio još mogu disati zahvaljujući Sustipanu, Đardinu, Parku Emanuela Vidovića, Marjanu, pa i Turskoj kuli, iako je ona gotovo zaboravljena od svih, dotle istočni kvartovi imaju tek park na Mertojaku kojem gravitiraju stanovnici Mertojaka, Visoke, Trstenika, Žnjana i Pazdigrada, pa Splita 3.

Znamo u kakvom je stanju taj park: nedostaje mu zelenila, dječjih rekvizita, klupa, vode, potok djeluje sramotno, a na ulazu u park dočekaju vas kontejneri kao pozdrav.

I evo, nešto se ipak pokreće! Krenula je priča o revitalizaciji parka u koju su se uključili čelnici GK Mertojak i njegovi stanovnici, krajobrazni arhitekti, civilni sektor, "Parkovi i nasadi"...Predsjednik kotara Josip Perić vjeruje kako Mertojak može dobiti splitski Central park.

image

Josip Perić

Privatni album

- Zašto ne?! Ova zelena zona smještena na površini od gotovo 25 tisuća kvadratnih metara predstavlja veliko bogatstvo našeg kotara. Činjenica da imamo najveći park u gradu služi nam na ponos, ali ne možemo biti u potpunosti zadovoljni njegovim trenutnim stanjem.

Naš park vapi za sveobuhvatnom revitalizacijom kako bi napokon uživao imidž njegovih manjih inačica poput Zvončaca, Đardina ili Parka Emanuela Vidovića. Svaki od ovih parkova ima svoje posebnosti, sadržaje za djecu, mlade ili građane starije životne dobi, takoreći ima svoju 'publiku' koja mu se uvijek vraća.

Uvjeren sam da naš park može imati sve to u jednom. Iako se fizički ne nalazi u centru, ovaj park ima sve predispozicije postati centralno mjesto druženja, rekreacije, edukacije i zabave svih dobnih skupina - kaže nam Perić donoseći nam projekt kojeg je ovih dana dovršio Odjel za projektiranje i katastar zelenila "Parkova i nasada".

image
Screenshot

Za potrebe projekta krajobrazni arhitekti Antonia Miletić, Jasna Talić i Igor Belamarić proveli su istraživanje kretanja korisnika, kao i dobnih skupina koje gravitiraju parku. Analizirane su kontaktne zone, pristupni putevi kao i sistem komunikacija unutar samog parka. Uočeni su problemi i nedostaci među sadržajima koje park nudi.

Njihov prijedlog je parku dovesti nove sadržaje: skejt park, stolni tenis, igre za veću decu, za odrasle vježbalište i organizirana sunčališta i vidikovce na višim pozicijama, prirodne staze, zasaditi hrastove, urediti prostor za edukaciju na otvorenom, tribine kraj igrališta, piknik zonu sa roštiljima u središnjem dijelu kraj boćališta, revitalizaciju potoka, fontane i česmie nova dva pseća parka, popraviti stepeništa i zidove, te postojeće staze, posaditi puno grmlja i nova stabla, a u istočnom dijelu parka organizirati male urbane vrtove. Naravno, valja opremiti park rasvjetom i navodnjavanjem.

image
Screenshot

- Ovo je projekt od šireg društvenog značaja, ne samo za Mertojak i okolne kotareve, već i za Split u cijelosti. Radi se o najvećem splitskom parku čijom bi se revitalizacijom ostvario puni potencijal ove zelene zone na istočnom dijelu grada.

Prvi korak u realizaciji ovog projekta svakako je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi Grad preuzeo potpuno vlasništvo nad zemljištem parka. Potom bi u proračunu za iduću godinu trebalo osigurati sredstva za natječaj za projektiranje, a nakon izrade projekta kreniti u realizaciju projekta po fazama ovisno o mogućnostima proračuna - kazao nam je Siniša Gašparević, direktor "Parkova i nasada".

U projekt se uključila i udruga "Zasadi stablo ne budi panj" koja se zalaže da se u Splitu što više površina ozeleni s ciljem podizanja kvalitete života.

image
Screenshot

- Vrijeme provedeno u prirodi oslobađa nas tereta svakodnevnice, opušta, te nam daje snagu, volju i inspiraciju. Osobno, nisam srela ljudsko biće koje nije bilo sretno i zadovoljno nakon vremena provedenog u prirodi - veli Lara Javorčić iz Udruge.

Ostaje nam samo navijati da se ovaj projekt ozbiljno shvati i realizira. U protivnom ćemo se gušiti u betonskoj džungli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2022 00:28