StoryEditorOCM
Splitdekret

Zabranjene sve manifestacije u Podrumima! Umjetnik Antej Jelenić: ‘Kukavica Ivošević... Bit će izbrisan on i Puljak‘

Piše SPLIT SD
31. listopada 2023. - 08:10
Antej Jelenić je i ranije imao problema oko organizacije Adria Art Annalea u Podrumima...  Duje Klarić/Arhiva/ Cropix

Muzej grada Splita donio je odluku o obustavi događanja u Dioklecijanovim podrumima zbog ‘neadekvatnih tehničkih uvjeta koji su nužni za organizaciju izložbi i drugih događanja‘. 

Dogodilo se to par dana uoči otvaranja 35. Adria Art Annale, manifestacije čiji je organizator Antej Jelenić, splitski umjetnik i vlasnik štanda u Dioklecijanovim podrumima koji se otvoreno sukobio s upravom Grada te protestirao protiv odluke o protjerivanju zakupaca na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Zatečen odlukom ravnateljice Muzeja grada Vesne Bulić Baketić, poručio je da će ipak postaviti izložbu te je pozvao građane da dođu u petak u 17 sati, piše Dalmatinski portal.

- Sve ćemo održati bez obzira na zabranu. Tema manifestacije je ‘Razgovor‘, ali nema razgovora s uplašenim ljudima. Kukavica Ivošević je naložio ravnateljici Muzeja Grada Splita da nakon štandova izbriše i izložbu Adria Art Annale. Jedini tko će biti izbrisan bit i će on i Ivica Puljak. Naime, sve smo dogovorili (s ravnateljicom i odjelom za društvene djelatnosti, Negotićem) i pozvali umjetnike. Stigli su radovi. Dogovoren je Art Sabor na koji dolaze vrhunski intelektualci, ali četiri dana prije otvorenja dobili smo mail od ravnateljice muzeja Vesne Bulić Baketić da tehnički uvjeti nisu odgovarajući i sve se ukida. Iako se u podrumima održavaju degustacije whiskeya, Davis Cup partyji, vjenčanja... Samo slobodna umjetnost je zabranjena. Profit i cinizam su preduvjeti.

Pozivam ovom prigodom sve bistre ljude da dođu u PETAK U 17h da postavimo izložbu zajedno s policijom, zaštitarima i komunalnim redarima. Da pokažemo kako je slobodan javni prostor glavni preduvjet demokratskog društva. A bez radikalne umjetnosti ne možemo uopće razgovarati-  prenio je Dalmatinski Jelenićevu objavu s Facebooka, uz koju je ovaj priložio i screenshot maila ravnateljice Vesne Bulić Baketić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:32