StoryEditorOCM
Splitu povodu dana žena

Za njih 49 ni jugo ni kiša nisu bile prepreke; neke su potegle čak iz Slovenije kako bi odradile čuveni uspon na Mosor

Piše Frano Kiso
10. ožujka 2024. - 18:48

Unatoč lošem vremenu danas je ipak održan tradicionalni uspon 100 žena na vrh Mosora, a događaj je bio izuzetno značajan jer je zapravo riječ o 50. obljetnici od prvog uspona.

HPD Mosor već tradicionalno organizira uspon 100 žena na vrh Mosora, koji se održava uvijek početkom ožujka povodom Međunarodnog dana žena, i to prve nedjelje koja je najbliža 8. ožujku. Bila je to popularna, atraktivna, najveća i najmasovnija manifestacija planinarsko-rekreacijskog sadržaja, nadaleko poznata, posvećena prije svega ženama i obilježavanju Dana žena, doprinoseći popularnosti planinarenja i posjećenosti planine Mosor.

image
HPD Mosor

Tako se i danas skupio velik broj planinarki, točnije njih 49, od kojih su neke došle čak iz Slovenije pošto je sve počelo po uzoru na sličan uspon u njihovoj državi koji se zvao Sto žensk na Triglav.

- Imamo tu i ekipu iz Međimurja, Zagreba, Zadra, Šibenika, Omiša i mnogih drugih gradova – pohvalila se naša kolegica iz Slobodne Dalmacije Merien Ilić te napominje da se uspon nije mogao realizirati skroz do vrha pošto je teren bio izuzetno mokar i sklizak.

image
HPD Mosor

- Tura je skraćena do Giromettine vidilice gdje se moglo podosta toga čuti o povijesti planinarskog doma Umberto Girometta. Žene su dobile karanfile, majice i vizitke s uspomenama, a podijelio se i tradicionalni fažol i čaj – kaže nam Ilić.

Inače, prije nekoliko dana održano je i predavanje u društvu „Mosor” o tradicionalnom usponu žena s prigodnim starim fotografijama, pretežito iz arhive Slobodne Dalmacije. Isto tako, povodom Dana žena u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena je izložba ‘‘100 žena na vrh Mosora - 50 godina od prvog uspona‘‘, također u organizaciji HPD-a Mosor.

Prema precizno vođenim podacima o svim usponima, do Vickovog stupa popele su se 10.633 sudionice, a do planinarskog doma Umberto Girometta preko 15.800 sudionica.

 
image
HPD Mosor
image
HPD Mosor
image
HPD Mosor
image
HPD Mosor
image
HPD Mosor
image
HPD Mosor
image
HPD Mosor
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:09