StoryEditor
SplitIznervirani građani

Vrije oko kontejnera: 'Stigla mi je novogodišnja čestitka iz Čistoće, račun za odvoz smeća trostruko je veći nego prije, je li to neznantno poskupljenje koje su najavili!?'; Evo što o novim uplatnicama kažu komunalci

20. prosinca 2018. - 19:17

Čim su na adrese korisnika "Čistoće" počeli stizati najavljeni prvi računi za odvoz smeća prema novom obračunu, našu redakciju su "zasule" poruke ogorčenih sugrađana kojima je ova stavka mjesečnih režija višestruko poskupjela.

Izdvojili smo neke od poruka, a prva, potkrijepljena i računima, glasi ovako:

"Poštovani, pogledajte ovaj cirkus s našom vrlom 'Čistoćom'. Račun za rujan i listopad ove godine iznosio je 33,16 kuna, dok mi je za studeni sada stigla uplatnica na 31,39 kuna. Napominjem da se radi o jednom članu kućanstva. Koliko je u mojem slučaju poskupljenje usluge?" napisao je naš čitatelj.

Drugi e-mail adresiran je i na Miroslava Delića, direktora komunalne tvrtke zadužene za odvoženje otpada.

"Poštovani gospodine Delić, možete li mi molim Vas objasniti kako izgleda neznatno poskupljenje po Vašoj matematici? Uplatnica za rujan i listopad iznosila mi je 26,06 kuna, što znači 13,03 kune mjesečno. Jučer mi je upravo stigla novogodišnja čestitka iz "Čistoće" gdje sada mjesečno moram plaćati 33,40 kuna. Po mojoj matematici to izgleda skoro pa trostruko na mjesečnoj razini!! Također napominjem kako se broj odvoženja nije mijenjao, otpad se na mom području i dalje otprema triput tjedno, s tim da imamo jednu kantu za tri zgrade."

Na posljednju poruku našoj je sugrađanki odgovorio osobno "Čistoćin" direktor i pojasnio na koji su način formirane nove cijene.

"Izuzetno mi je drago što smo Vam mi kao tvrtka, a i Grad kao nadležno tijelo za određivanje cijena naših usluga, omogućili da sve do ovih promjena zakonskih odredbi plaćate samo 13,03 kune mjesečno za prikupljanje, odvoz i zbrinjavanje Vašeg komunalnog otpada budući da je naša prosječna cijena po ranijem obračunu iznosila 31,50 kuna po kućanstvu mjesečno.

Nažalost, došlo je do promjene zakonskih odredbi, pa tako više nema obračuna po ranijim kriterijima kao što su metri četvorni ili volumen, jer otpad ne proizvodi prostor, nego osobe.

Novim zakonskim odredbama određeni su novi kriteriji i načini za izračun cijena. Tako sada, sukladno Uredbi o komunalnom otpadu, svaki račun mora sadržavati fiksni dio – minimalnu cijenu usluge za održavanje sustava prikupljanja, odvoza i deponiranja komunalnog otpada, i on je isti za sve korisnike.

Po novom cjeniku, zajedno s Gradom, odlučili smo se za najmanji mogući iznos od 26 kuna mjesečno. Drugi dio računa je varijabilni i različit je za svakog korisnika, a ovisi o udjelu u spremniku (odnosno broju članova kućanstva) te o broju odvoza. Kod Vas taj varijabilni dio za 12 odvoza mjesečno (i pretpostavljam za dva člana kućanstva) iznosi 3,55 kuna mjesečno, što s fiksnim dijelom iznosi 29,55 kuna bez PDV-a, odnosno ukupno 33,40 kuna mjesečno", navodi Delić.

Prvi čovjek "Čistoće" dodaje kako će u praksi novi način obračuna značiti da će jednom dijelu kućanstava računi biti veći, a dijelu manji, ovisno o konkretnim slučajevima.

– Upravo to potkrepljujem odgovorom na upit jedne starije gospođe s Pujanki koja živi u većem stanu, a do sada su joj dvomjesečni računi iznosili 92,50 kuna, dakle 46,25 kuna mjesečno. Po novom računu bi trebala plaćati 31,50 kuna, s tim da joj je broj odvoza ostao isti. Gospođa sada želi našu potvrdu da se ne radi o grešci. Znam da tuđi računi i problemi ne zanimaju druge građane, ali time želim pokazati da se zakonski propisi donose generalno te da su ponekad za dio pojedinaca povoljniji, a za dio nepovoljniji – odgovara Delić.

Prvi čovjek "Čistoće" tvrdi kako će prihodi od naplate po novom načinu obračuna biti u prosjeku oko 10 posto veći od prijašnjega cjenika, prema kojem je prosječan račun iznosio 31,50 kuna s PDV-om, dok prema novom obračunu iznosi 35 kuna.

– Smatram da smo zajedno s Gradom, usprkos novim zakonskim odredbama koje nas dosta obvezuju, ipak donijeli cjenik koji je maksimalno vodio računa o što manjem financijskom opterećenju građana. Da je to tako, može se vidjeti kada usporedimo cjenike u drugim gradovima, gdje se prosječni iznosi računa kreću u rasponu od 70 do čak 150 kuna – ističe direktor.

Može i jeftinije: 'Umjesto 142 kune, sada je račun 71 kunu'

Naveo je još jedan primjer iz Podstrane, gdje je obitelj koja je živjela u velikoj kući do sada plaćala 142 kune, a sada im se račun za odvoz smeća gotovo pa prepolovio i iznosi 71 kunu.

– Jasno je i ljudski da se oni kojima su računi manji neće buniti, za razliku od onih kojima je usluga poskupjela. Upravo je cijeli sustav postavljen na ovaj način zbog poštenijeg načina obračuna – smatra Delić.

 

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 09:58