StoryEditor
Split‘BUDI MOJA VODA‘

Volonteri iz cijele Hrvatske zalijevaju sadnice posađene na bivšim požarištima oko Splita, a sve u organizaciji Saveza izviđača

7. kolovoza 2020. - 14:10
U Splitu borave 24 volontera iz raznih krajeva HrvatskePRIVATNI ALBUM

Posljednjih mjesec dana požarišta u okolici Splita puna su mladih volontera koji zalijevaju tisuće sadnica posađenih u kampanji "Boranka" – najvećoj volonterskoj akciji pošumljavanja dalmatinskih požarišta.

U Splitu upravo boravi druga grupa od 24 volontera koji su iz raznih krajeva Hrvatske došli volontirati na projektu "Budi moja voda", koji organizira Savez izviđača Hrvatske. Volonteri svaki radni dan, uz pomoć radnika Hrvatskih šuma, marljivo zalijevaju sadnice posađene u kampanji "Boranka" na području Žrnovnice, Klisa, Kučina i Mosora.

Zalijevanje sadnica u ljetnim mjesecima kada su padaline rijetke, a temperature obaraju rekorde u visini, omogućit će im da prežive i izrastu u nove šume. Upravo zbog toga, projekt "Budi moja voda" izuzetno je značajan u cjelokupnom procesu obnove prirode i šuma stradalih u katastrofalnim požarima u Dalmaciji.

Podsjetimo, u protekle dvije godine, izviđači i drugi volonteri kampanje "Boranka", njih više od 6200, posadili su uz pomoć Hrvatskih šuma i brojnih partnera na dalmatinsk​im požarištima više od 65.000 stabala u sadnicama, sjemenu i žiru učinivši "Boranku" najvećom volonterskom akcijom pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi.

– Nakon zalijevanja svako jutro, volonteri imaju i tematska predavanja i radionice na temu zaštite okoliša, očuvanja šuma i prirode te učinka klimatskih promjena, a održavaju ih stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatskih šuma i Ravnateljstva civilne zaštite. Uz to, stječu i razne druge vještine i znanja, a sudjeluju i u osmišljavanju projekata kojima mogu pomoći zajednici. Naravno, organizirali smo im i dovoljno slobodnog vremena za upoznavanje Splita i okolice, kupanje i druženje – kazao nam je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 04:13