StoryEditorOCM
SplitKREĆE PRIPETAVANJE

Vodi se teška i dosad neviđena borba za prevlast u splitskom HDZ-u, rat je za svaki glas: formiralo se nekoliko tabora, doznali smo tko tu koga podržava

26. studenog 2022. - 15:38

Nikad se ovoliko kandidata nije natjecalo za čelno mjesto splitskog HDZ-a. U slučaju da se obistine najave koje smo dobili iz više izvora, do ponoći bi čak četiri kandidata trebala predati najmanje 160 potpisa za kandidaturu za čelne ljude gradske organizacije te stranke. Ili barem tri.

Nije tajna da je nemilosrdna borba na terenu za svaki glas, a najveća bitka vodi se između Tomislava Šute i Andrije Čaljkušića.

Ne spominju se puno preostala dva najavljena kandidata - Jakša Balov i Enzo Kovačević. Iako je Balov najavio svoj tim potencijalnih potpredsjednika (Antu Bekavca i Antu Milića) - što znači da je skupio dovoljan broj potpisa za kandidaturu - iz izvora unutar te stranke doznajemo da ne kotira kao pobjednik već će se vjerojatno priključiti timu jednog od dvoje vodećih kandidata.

Bez puno analiza koji nacionalni stranački čelnici podržavaju određene kandidate, iz lokalnih političkih krugova vrlo lako se može iščitati kojim frakcijama pripadaju.

image

Tomislav Šuta, danas je u podne u središnjici stranke u Sinjskoj ulici predao potpise zajedno sa svojim kandidatima za potpredsjednike

Božidar Vukičević/Cropix

Tomislav Šuta, aktualni direktor "Vodovoda i kanalizacije" u subotu je u podne u središnjici stranke u Sinjskoj ulici predao potpise zajedno sa svojim kandidatima za potpredsjednike - građevinarom Ivicom Budimirom, predstojnikom Klinike za neurologiju KBC-a Split dr. Krešimirom Čaljkušićem i predsjednicom Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski u Splitu Zrinkom Mužinić Bikić.

- Javljam svima koji vole Split, Dalmaciju i Hrvatsku da smo danas predali preko 700 potpisa potpore za kandidaturu za vodstvo Hrvatske Demokratske Zajednice  u Splitu. Kandidirao sam se za predsjednika gradskog odbora, a moj tim kandidata za potpredsjednike čine Zrinka Mužinić Bikić, Krešimir Čaljkušić i Ivica Budimir. Naše su vrijednosti: zajedništvo, povjerenje i odanost Domovini. U Splitu je zapuva novi vitar! - napisao je Šuta na društvenim mrežama nakon što je službeno postao kandiat.

image

Ivica Budimir, Tomislav Šuta, Zrinka Mužinić Bikić i Krešimir Čaljkušić

Božidar Vukičević/Cropix

Oko Šute se okupila ekipa koju podržavaju bivši kandidat za gradonačelnika Vice Mihanović i Ante Mihanović, šef Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije, ali i tajnik HDZ-a Tomislav Prljević koji, sudeći po našim izvorima, ne uživa veliku podršku znatnog broja kolega iz gradskog ogranka stranke.

Podsjećamo, Šuta i Mužinić Bikić na zadnjim izvanrednim lokalnim izborima u Splitu bili su rame uz rame sa Zoranom Đogašom, koji je pak bio gradonačelnički (nestranački) kandidat u doba dok je Vice bio šef splitskog HDZ-a. Obojica su izgubili izbore u Splitu protiv istog suparnika - Ivice Puljka.

image

Zrinka Mužinic-Bikić, Zoran Đogas, Tomislav Šuta.
 

Vojko Bašić/Cropix

Drugu struju u Gradskom odboru predstavlja Andrija Čaljkušić, koji na izbore izlazi sa zamjenicom Ivanom Zelić Relatom, vrlo aktivnom gradskom vijećnicom i pravnicom u "Split Parkingu", ekonomistom Dujom Sučićem i Danijelom Ćukušić, ravnateljicom Centra "Zlatna vrata"

- Naš cilj je zajedništvo i konsolidacija stranke. Dva puta smo izgubili izbore i vrijeme je da zajedništvom jačamo stranački rad te da oživimo stranačke pododbore, tako da neposredno prije izbora ne tražimo svog kandidata već da isprofiliramo svoje ljude do idućih izbora - kazao je Čaljkušić koji je oko 15 sati sa svojim zamjenicima predao dovoljan broj potpisa za kandidaturu.

Taj voditelj operative "Čistoće" i bivši predsjednik Gradskog kotara Spinut priznaje da se planirao kandidirati kao potpredsjednik, ali je prevagnula ambicioznija odluka.

image

Uz Andriju Čaljkušića su Ivana Zelić Relata, Duje Sučić i Danijela Čukušić

Duje Klarić/Cropix

Kako doznajemo, iza njega stoje mahom suradnici bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, premda se on u ovim izborima drži po strani. Rečeno nam je da je Čaljkušićevu kandidaturu podržala bivša Oparina dogradonačelnica Jelena Hrgović, kao i njegov nekadašnji zamjenik Nino Vela. Prema našim informacijama, uz Čaljkušića je i Tomislav Gojo, aktualni predsjedavajući u stranici, zatim Petar Škorić kao i Vide Popović, koji im je predsjednik Kluba vijećnika.

Podsjećamo da je Krstulović Opara postavio Danijelu Ćukušić na mjesto ravnateljice Centra "Zlatna vrata", a Petar Škorić je bio predsjednik HDZ-a i prvi čovjek Kluba vijećnika u vrijeme kada je posljednji put ta stranka vladala Splitom.

image

Uz Andriju Čaljkušića su Ivana Zelić Relata, Duje Sućić i Danijela Čukušić

Duje Klarić/Cropix

Čaljkušića podržava i Domagoj Maroević, ravnatelj županijske Lučke uprave i nekadašnji potpredsjednik HDZ-a, a u tom timu je Nenad Periš koji je visoko kotirao kao potencijalni predsjednik Gradskog ogranka HDZ-a prije nego što je odustao od kandidature. Periš je dva mandata bio je predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a Bačvice, a sada je na tom mjestu predsjedavajući Ivica Budimir, kandidat za gradonačelnika iz druge struje na čelu s Tomislavom Šutom.

Podjele unutar stranke su gotovo pa kristalno jasne, dok bi neki članovi to nazvali drugim imenom - "festivalom demokracije" u HDZ-u. Prema našim informacijama, Ante Sanader, kao vječni najutjecajniji čovjek te stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji i politički tajnik HDZ-a na ovim izborima se drži po strani i pridružit će se pobjedniku, dok Andreju Plenkoviću sigurno nije najdraži izbor Andrija Čaljkušić, jer bio zapažen po kritici predsjednika stranke i hrvatskog premijera.

Naime, još u svibnju 2019. godine oštro se osvrnuo na rezultat koji je HDZ ostvario na izborima za predstavnike u Europskom parlamentu.

- Ključna stvar je demokratizacija stranke, prvenstveno mislim da je nama aktivnijim sudionicima potrebno više razgovora, potrebno je da budemo hrabriji i da ne dižemo ruke za nešto što nam se ne sviđa, da jasnije izrazimo svoje mišljenje. Sebe ne opravdavam, ja sam to isto napravio, glasujući pred lokalne izbore za našu listu za Gradsko vijeće (radi tzv. "mira u kući" koji se pokaže promašenim), a puno toga mi se nije sviđalo. Od tada, rekao sam nikad više" – napisao je Čaljkušić a na kraju objave stavio je hashtag: #vjerodostojnobezfigeudžepu.

image

Andrija Čaljkušić, kandidat za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a

Duje Klarić/Cropix

Zanimljivo je to da je njegovu objavu na Facebooku lajkao i tadašnji predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Podsjećamo, izbori za predsjednika i potpredsjednike Gradske organizacije HDZ-a grada Splita održat će se 11. prosinca ove godine, a u slučaju da jedan od kandidata ne skupi preko 50 posto glasova, tjedan dana nakon prvog, 18. prosinca 2022. održat će se drugi krug. Pravo na glasanje ostvaruje oko pet tisuća članova HDZ-a. Kako smo već napisali, do ponoći 26. studenoga kandidati mogu predati najmanje 160 potpisa za kandidaturu za čelne ljude gradske organizacije te stranke, a rok za ovjeru potpisa je 48 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 16:32