StoryEditor
Splitsuradnja Splita i Moskve

Vodeći znanstvenik za svemirske tehnologije u Splitu: Voljeli bi vidjeti hrvatske studente u razvoju ruskih programa

Piše PSD
19. kolovoza 2016. - 18:32
_DSC3722

Zamjenik gradonačelnika Grada Splita Goran Kovačević primio je danas u zgradi Gradske uprave jednog od vodećih svjetskih i europskih znanstvenika iz oblasti obuke astronauta i razvoja svemirsko-zrakoplovne tehnike profesora dr.sc. Alexandera Efremova, dekana Moskovskog zrakoplovnog instituta (MAI) koji ovih dana ljetovanje provodi na splitskom području.

„Nadam se vašem ugodnom boravku u Hrvatskoj i svakako bih smo kao grad željeli da se ostvari suradnja između Sveučilišta grada Splita i Moskve, kako bi naši studenti sudjelovali u razvoju novih tehnologija. Također, zainteresirani smo na temu uspostave suradnje grada Splita i Moskve.

Nadam se vašem ugodnom boravku u Splitu i počašćeni što možemo izraziti dobrodošlicu takvom jednom uvaženom znanstveniku“ kazao je zamjenik gradonačelnika Kovačević.

Efremov se zahvalio na toploj dobrodošlici.

„Prvi sam put u Splitu i vidim da je ovo grad fascinantne povijesti i ljepote. Volio bih da uspostavite suradnju sa gradskim čelnicima Moskve, kao i suradnju sa Sveučilištem Moskve i Moskovskim zrakoplovnim institutom koji okuplja 11 fakulteta koji, između ostalog, rade na razvoju svemirskih tehnologija u čemu sudjeluju brojne kompanije i partneri iz europskih zemalja. Voljeli bi smo vidjeti hrvatske studente u razvoju naših svemirskih programa“, istaknuo je dekan Efremov.

Pri kraju prijema Efremov se upisao u Spomen knjigu Grada Splita, te su mu uručeni prigodni darovi. U njegovoj pratnji bila je supruga Irina Efremov, prof. dr.sc. Milan Vrdoljak predstojnik katedre za zrakoplovstvo Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Doriano Mohorović, te mr.sc. Danijel Vuković vanjski predavač na Moskovskom zrakoplovnom institutu.

Efremov je profesor na nekoliko desetaka sveučilišta diljem svijeta uključujući SAD, Kinu, Meksiko, Njemačku, Nizozemsku, Francusku, a aktivni je član i predstavnik Ruske Federacije u nekoliko tijela NATO saveza. Na svjetskoj razini gotovo da nema znanstvenog zrakoplovnog časopisa i konferencije u kojima prof. Efremov nije u uređivačkom, recenzentskom ili organizacijskom odboru.

Godine 2005. bio je pomoćnik ministra obrazovanja Ruske Federacije za zrakoplovnu i svemirsku znanost i tehnologiju. Također, član je nekoliko vladinih tijela po pitanju razvoja zrakoplovne tehnike.

Kod prof. Efremova diplomiralo je, između ostalih, 40-ak astronauta. Objavio je 240 znanstvenih članaka i nekoliko knjiga iz područja mehanike leta i upravljanja zrakoplovima.

#RUSIJA#SVEUčILIšTE U SPLITU

Izdvojeno