StoryEditor
Splitisprovociran

Vođa 'kazališne bojne': Postao sam najtraženija roba u gradu! Nismo mi nikakvi klerofašisti, imamo više škole nego svi tamo zajedno, a iz HNK su nas izbacili izbacili kao kakve kriminalce

26. travnja 2017. - 15:50
prosvjed_kazaliste8-240417

Splitska policija je tijekom prosvjeda pred kazalištem i prije početka Frljićeve predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" privela dvije osobe, koje su zbog vrijeđanja posjetitelja na koncu zaradile optužni prijedlog za remećenje javnog reda i mira.

Tijekom utorka, kako su sami naveli iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, trajalo je kriminalističko istraživanje nad još 18 osoba, mahom članova HSP-a i HČSP-a, koji su u kazalište ušli s uredno kupljenim ulaznicama, ali su priredili "predstavu" uoči predstave.– Prije početka predstave, u kazalištu je 18 osoba iskazivanjem negodovanja onemogućilo početak predstave te su od osoblja i odgovorne osobe upozoreni, a kako nisu prestajali, pozvani su policijski službenici koji su ih upozorili i nakon čega su se udaljili iz kazališta – pojasnila je policija svoje postupanje.

Imali spremne zviždaljke

– Postao sam najtraženija roba u gradu – kazao nam je Ivica Vladava Đovani, šef splitsko-dalmatinskog HSP-a, koji je zajedno s Markom Skejom predvodio "kazališnu bojnu".

Do utorka u podne nitko ga, rekao nam je, nije kontaktirao iz policije.

– A i zašto bi?! – odgovara protupitanjem. – Mi smo imali uredno kupljene ulaznice, pokazali smo da nismo nikakvi nasilnici, klerofašisti ili sve ostalo kako nas opisuju novinari. Pa mi imamo više škole nego svi tamo zajedno!

Po Vladavi, on i istomišljenici bili su zapravo isprovocirani, pa su morali odgovoriti pjesmom "Zovi, samo zovi".

– Atmosfera uopće nije bila nabrijana, nije bilo prepucavanja, zezancije. Ovi drugi su prvi počeli s onom smiješnom pjesmicom "Kad bi svi ljudi na svijetu", a onda smo mi zagrmili "Zovi". I nismo mi poveli, nego netko s gornjeg kata, očito dobro izrevoltiran. Mi smo se samo pridružili – iznosi Vladava svoju verziju iz partera.Otkriva da je njihov scenarij bio gledati predstavu u miru sve dok ne dođe do spornih scena silovanja, zastave i slično, ali su ih spriječili policijski specijalci.

– Imali smo za to spremne zviždaljke kao u Engleskoj i na taj način htjeli smo izraziti neslaganje, svoj prosvjed kontra predstave koja nas vrijeđa kao vjernike. Nismo ih upotrijebili jer su nas izbacili kao kakve kriminalce – veli Vladava.

Kivan na Keruma

Cijeli performans odbija dovesti u vezu s predstojećim izborima, nego kaže da su samo poslušali proglas Biskupije. Kivan je i na Keruma.

– To što je on radio, to je prostituiranje politike! Ako je faca, zašto on nije organizirao prosvjed kao mi?! Osramotili su se i svi ostali kandidati za gradonačelnika. Gdje su bili? A sutra će za Svetog Duju s istim tim biskupom u procesiju – proziva otvoreno šef županijskih pravaša, najavljujući da nema šanse da nakon svega bilo koga podrže za gradonačelnika, nego će ići, odlučili su baš jučer, sa svojom pravaškom listom.

Ne kao političar, nego više kao neka vrsta inspektora, "ombudsmana", u ponedjeljak je pred kazalište stigao prvi splitsko-dalmatinski SDP-ovac i bivši ministar uprave Arsen Bauk. Cilj mu je bio, s jedne strane, vidjeti poštuje li se građansko pravo na prosvjed, a s druge, da se omogući neometano gledanje predstave onima koji to žele. Sam, kaže, nije imao takvu želju.

– Nisam imao ni kartu, a brod mi je polazio u 20.30. Tko bi čekao idući do ponoći! – pojašnjava.U jednome trenutku i sam se našao pod salvom uvreda.

– Sudio sam ja u svom životu košarkaše i nogometne utakmice, pa znam kako s time. Sve u svemu, na djelu je bila prihvatljiva ravnoteža poštovanja dvaju prava. Policija je vrlo dobro odradila svoj posao – konačni je nalaz Baukove inspekcijske ophodnje.

Osobni imamov stav

Uvertira u kazališna zbivanja bilo je javno podnošenje kaznene prijave pred splitskim sudom protiv redatelja Frljića, asistentice Babačić, intendanta Golovka, izbornika Ružića... Podnositelji iz braniteljskih i bliskih im udruga tvrde da ne samo da su povrijeđeni nacionalni osjećaji Hrvata, nego i muslimanskih vjernika. Zato smo splitskog imama Vahida efendiju Hadžića jučer upitali osjeća li se on povrijeđeno.

– Stav će iznijeti muftija Hasanović. Baš smo se jučer čuli i tako mi je rekao. Možete priopćenje očekivati tijekom dana – odgovorio nam je ljubazno.

– Ipak, imate li vi neki svoj stav, osjećaj zbog prikazanog? – bili smo uporni.

– Mogu reći što mislim kao građanin, ali ne s pozicije Islamske zajednice. Ono što sam od predstave mogao vidjeti na YouTubeu uvjerilo me da su bili u pravu moji kolege iz Sarajeva, i katolici i muslimani, kada su tvrdili da u predstavi ima blasfemije, odvratnih stvari. Jedini je cilj svega ovoga skandaliziranje i osobna promocija. Velim, to je moj osobni stav – prokomentirao nam je ipak na koncu imam Hadžić.


Tužiteljica u publici po službenoj dužnosti

U kazališnoj publici našla se i jedna od zamjenica županijskog državnog odvjetnika. Kako neslužbeno doznajemo, tamo nije stigla kao obična gledateljica, nego po službenoj dužnosti, i to nakon što su podnesene kaznene prijave protiv redatelja i suradnika.

U utorak se u ŽDO-u ozbiljno počelo raspravljati o tome koji će od koraka sada poduzeti. Zbog razlika u mišljenjima, stav (još) nije usuglašen, niti je bilo kakva odluka donesena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 16:00