StoryEditor
Splitsastanak u banovini

Vlasnik srušenog ‘Zena‘ pridobio vijećnike, raspravljat će o njegovom sudjelovanju u natječaju za Žnjan. Stanišić opleo po HDZ-u: Nisu korektni, ne poštuju nas

Piše Ivana Perković
11. ožujka 2021. - 11:14
Tomislav Burazin prihvaćanje svog zahtjeva ne smatra pogodovanjem, jer je ponuda koju je dao u javnom interesu Paun Paunović/Cropix

Predstavnici klubova splitskih gradskih vijećnika sastali su se u srijedu u Banovini s poduzetnikom Tomislavom Burazinom oko teme natječaja za koncesiju na Žnjanu.

Burazin je, podsjećamo, predložio da se na iduću sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će tema biti i Žnjan, uvrsti rasprava o mogućnosti da se njegovoj tvrtki "Mehatronika Burazin" dopusti sudjelovanje u natječaju za koncesiju kroz zajednicu ponuditelja s gradskom tvrtkom "Žnjan", a sve kako bi se mogao natjecati za dio platoa za koji je inicirao objavu natječaja još 2016. godine.

Za Slobodnu je prije kazao da prihvaćanje njegovog zahtjeva ne smatra pogodovanjem, jer je ponuda koju ima u javnom interesu. Ukoliko zajednica ponuditelja dobije koncesiju, odustat će, kazao je, od potraživanja naknade štete i drugih postupaka. U suprotnom će pokrenuti spor koji bi mogao odgoditi postupak davanja jedinstvene koncesije, a samim time i projekt uređenja Žnjana.

Konstruktivna rasprava

Na sastanku u Banovini na kojem su sudjelovali predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, te svi predstavnici klubova vijećnika osim Domagoja Marojevića iz HDZ-a, odlučeno je da će se o Burazinovom prijedlogu raspravljati na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

- Bila je to konstruktivna rasprava, zaključak vijećnika je da se tema treba raspraviti na sjednici gdje ćemo, nadam se, čuti argumente gradonačelnika i pravnih službi. Ova zajednica bi omogućila razvoj Žnjana, a Grad ništa ne bi izgubio. Izgubio bi da se ponovno godinama čeka da se nešto pokrene. Upravo sam zato ovo ponudio, ne radi se o ucjeni ni molbi, već ustupku moje tvrtke koja je spremna prilagoditi se javnom interesu - kaže Burazin.

image
Stranke Pametno za Split i Dalmaciju ne slaže se s mišljenjem ostatka vijećnika, smatra da rasprava o ovome na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u ovom sazivu nema smisla jer Grad nije odlučivao o davanju koncesije na pomorskom dobru, pa tako ne može ni biti odgovoran za trenutnu situaciju 
Saša Burić/Cropix

Sastanak je prije zaključka napustio Jakov Prkić iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju. Ne slaže se s mišljenjem ostatka vijećnika.

- Držimo da rasprava o ovome na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u ovom sazivu nema smisla. Grad nije odlučivao o davanju koncesije na pomorskom dobru, pa tako ne može ni biti odgovoran za trenutnu situaciju. Ukoliko on misli da može zaustaviti izdavanje koncesije putem suda, neka to i učini. Vijećnici ne mogu znati kako će pravosudni postupak završiti i pokušaj rasprave u kojem bi vadili tuđe vruće kestenje iz vatre nije primjeren - komentirao je Prkić.

Ima li sastanak zakonsku podlogu?

Natalia Tafra Bazina iz stranke Centar je bila suzdržana.

- Pitanje je ima li takav sastanak zakonsku podlogu. Vijećnici su pozvani da bi odlučivali o nečemu s čime nisu upoznati, nije se pojavio nitko iz stručnih gradskih službi, gradonačelnik ni bilo tko iz vladajuće stranke, a znamo tko je ove četiri godine bio nositelj svih odluka. Nitko tko nam je mogao dati konkretne informacije nije došao i onda mi na temelju mišljenja jedne strane odlučujemo treba li to ići na sjednicu i to praktički pred raspuštanje Vijeća. Meni se sve to čini kao jedna igra između HDZ-a i Keruma pred izbore, a nas vijećnike se koristi kao pijune - kazala je.

image
Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se o Žnjanu i Burazinovom prijedlogu 
Saša Burić/Cropix

Dodaje da razumije da se Burazin bori za sebe i svoj interes, ali pravo je pitanje tko je njega doveo u takvu situaciju.

- Treba prvo onaj tko je upravljao cijelim tim postupkom objasniti kako je došlo do toga da nas netko stavlja u ovakav položaj, gdje će ako ne odobrimo zajednicu ponuditelja, poduzetnik tužiti Grad i eventualno zaustaviti projekt uređenja Žnjana. Tko je tu kriv i kada će odgovorni ljudi početi snositi posljedice? - zapitala se Tafra Bazina.

Igor Stanišić (HGS) naglašava da se Grad ne može praviti da ovaj problem ne postoji.

- Tu je i postoji, hoćemo li ga rješavati mi ili neka druga vlast i na koji način, to ćemo vidjeti. Ne prejudiciram kakvu će odluku donijeti Gradsko vijeće, ali mislim da ne gubimo ništa ako raspravimo problem, ipak je ovo jedan od najvećih projekata u Splitu, a možda i Hrvatskoj - kazao je.

Ni Goran Kotur (SDP) ne vidi problem rasprave o ovoj temi pod uvjetom da gradske pravne službe odrade svoj dio posla.

- U ovom slučaju eventualni problem imaju prije svega Županija i Ministarstvo mora, odnosno neslavna HDZ-ova vertikala, a upravo su predstavnici Kluba HDZ-a i HDZ-ov gradonačelnik izbjegli doći na sastanak koji su sami dogovarali sa svojim koalicijskim partnerima iz HGS-a, točnije predsjednikom Gradskog vijeća Stanišićem. Složio sam se da točka ide na sjednicu, ako prethodno stručne službe dostave svoje pismeno očitovanje i mišljenje vijećnicima - kaže Kotur.

Da je o ovom problemu potrebno javno raspravljati slažu se i Tonći Blažević iz HSLS-a i Jelena Kovačić iz Mosta. Kovačić napominje i da je Burazina pitala što ako Vijeće izglasa njegov prijedlog o formiranju zajednice ponuditelja, a ona ne pobijedi na natječaju.

- Kazao je da u tom slučaju ide dalje sa najavljenim sporovima - ističe predstavnica Mosta.

Domagoj Marojević se na sastanku nije pojavio, što je opravdao poslovnim obavezama. Nije želio komentirati ovu temu, jer kaže, to je pitanje za stručne službe čije će se mišljenje čuti na nadolazećoj sjednici.

Napomenimo i da je Burazin zahtjev za formiranjem zajednice ponuditelja poslao i Anti Šunjiću, direktoru tvrtke "Žnjan", čiji je dolazak također očekivao, no Šunjić kaže da nije pozvan niti je znao za sastanak dok nije najavljen u medijima.

image
Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se o Žnjanu i Burazinovom prijedlogu
Saša Burić/Cropix
Nepoštivanje gradskih vijećnika


Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić je istaknuo ono što je zasmetalo sve vijećnike s kojima smo razgovarali.

- Nije bilo korektno što se nitko iz najveće stranke u Gradskom vijeću, HDZ-a, nije pojavio na sastanku. Bio je pozvan gradonačelnik koji nije došao, a nisu nam ni poslali nekoga iz pravne ili druge službe da nas brifira ili da se uključi u tu problematiku. To je nepoštivanje gradskih vijećnika - kazao je.

item - id = 1083185
related id = 0 -> 1127718
related id = 1 -> 1127721
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 13:28