StoryEditor
Splitmilijunski dug

Vlasnik 'Hemingwaya' neće s Bačvica: nije platio ni jednu najamninu za tri atraktivna prostora, ali ga svejedno ne mogu izbaciti; Pogledajte kako poznati ugostitelj objašnjava suludu situaciju

Piše Tanja Gattin
7. studenog 2019. - 12:11

Zagrebačka tvrtka “Funky bar” u vlasništvu ugostitelja Marija Kovačevića, poznatog po lancu barova “Hemingway”, ne mora se iseliti iz tri atraktivna prostora u glavnom kupališnom objektu na Bačvicama za koje gradskoj tvrtki “Splitska obala” nije platila ni lipe najamnine!

Tako će tamo nastaviti nesmetano držati svoj ugostiteljski objekt, iako bi po ugovoru o zakupu prostora morala “iskeširati” lijep iznos - 57.079 kuna mjesečno. To proizlazi iz presude Trgovačkog suda donesene u srijedu (jučer) na kojem je “Splitska obala” pokrenula spor.

Sunčana oaza

Obrazloženje zvuči logično. Prema odredbi ugovora o zakupu tih lokala (koji su 30. travnja 2015. godine sklopljeni s tvrtkom “Sunčana Oaza” čiji je osnivač bio “Funky bar”), ugovori se mogu otkazati nakon što gradska tvrtka zakupoprimcu preporučenom poštom pošalje dvije opomene zbog neplaćanja najamnine.

– Da bi se ugovori o zakupu poslovnih prostora smatrali otkazanim, “Splitska obala” je, kao tužitelj, tijekom postupka trebala dokazati da je postupila u skladu s ranije citiranom odredbom ugovora i otkazala te ugovore zbog neplaćanja zakupnine – navodi se u obrazloženju presude, te se nastavlja:

– Budući da “Splitska obala” tijekom postupka u spis nije dostavila dokaz o tome da je “Funky baru”, niti ranijem zakupniku “Sunčanoj oazi”, dostavila dvije pisane opomene s upozorenjem da će se ugovori smatrati otkazanim ako ne plate zakupnine, smatra se da ugovori o zakupu nisu otkazani bez obzira na to što je tijekom postupka utvrđeno da ugostiteljske tvrtke nisu platile niti jednu zakupninu.

Naime, iako je sutkinja smatrala da je logičan i vjerodostojan iskaz Đanija Krstičevića, voditelja kompleksa “Bačvice” u “Splitskoj obali”, u kojem je rekao da su ugovori otkazani i da su “Sunčanoj oazi” poslane pisane opomene, budući da tužitelj o tome nije sudu dostavio dokaze, te kako je Mario Kovačević, ovog puta kao predstavnik “Sunčane oaze”, osporio da je ikada primio pisanu opomenu, sutkinja je tu činjenicu smatrala - nedokazanom.

Sud je nadalje paušalnim ocijenio navode “Splitske obale” kako “Funky bar” poslovne prostore koristi bez pravnog temelja.

– Ugovorima o zakupu je propisano da zakupoprimac može dati poslovni prostor u podzakup ili u bilo koji drugi oblik poslovno-tehničke suradnje onim tvrtkama s kojima je sto posto vlasnički povezan. Iz spisa proizlazi da “Funky bar” prostore koristi na temelju ugovora o podzakupu zaključenog sa zakupnikom “Sunčana oaza” koje mu je bio osnivač u vrijeme sklapanja ugovora o podzakupu. Stoga su neutemeljeni navodi da tuženik poslovne prostore koristi bez pravne osnove – ističe se u presudi.

Unatoč svemu, tvrtka “Funky bar” mora “Splitskoj obali” platiti 1,03 milijuna kuna na ime odštete za 18 mjeseci koliko Kovačevićev ugostiteljski objekt koristi gradske poslovne prostore i pripadajuće zatezne kamate. Odnosno po 57.079 kuna mjesečno za razdoblje od ožujka 2018. do rujna ove godine kada je zaključena glavna rasprava u tom predmetu.

Neprihvatljiv izgovor

Sutkinja, naime, nije prihvatila izgovor Marija Kovačevića da najamninu ne mora plaćati jer poslovni prostori nemaju minimalne tehničke uvjete.

Budući da je gradska tvrtka samo djelomično uspjela u svojoj tužbi, svaka od suprotstavljenih strana će sama snositi troškove svog odvjetnika, a postupak će se po žalbama nastaviti na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu.

Jedno je jasno, a kako to stoji u presudi, niti jedna od dvije tvrtke poznatog zagrebačkog ugostitelja – “Sunčana oaza” i “Funky bar” – nisu plaćale zakupninu iako tri splitska javna prostora koriste još od kraja travnja 2015. godine.

#UGOSTITELJI#SPLIT#BAČVICE#MARIO KOVAČEVIĆ#SPLITSKA OBALA

Izdvojeno

27. lipanj 2020 18:34