StoryEditorOCM
SplitSVE IH JE MANJE...

Vlasnica sad već bivše splitske mjenjačnice: ‘Daljnji rad više nema smisla, opstat će samo one u strogom centru grada‘

Piše Milena Budimir
19. siječnja 2023. - 10:10

Otkako je kuna zamijenjena eurom, potreba za uslugama mjenjačnica je znatno opala. Naravno, uvijek će se naći netko kome će trebati zamijeniti stranu valutu za važeću.

Poput turista koji kod nas provode ljeto, poput susjeda koji će konvertibilne marke željeti zamijeniti za euro. Mađari imaju forinte, Česi krunu, Britanci funtu, Švicarci franke, Poljaci zlote, Japanci jene, u Splitu su im sada nužni euri. Premda većina preferira bezgotovinsko plaćanje, uvijek se nađe onaj kojem je novčanica zakon.

image
Nikola Vilić/Cropix

Prema podacima Hrvatske narodne banke, trenutno se u Republici Hrvatskoj mjenjačkim poslovima aktivno bavi oko 800 ovlaštenih mjenjača, koji navedenu uslugu pružaju na oko 3500 mjenjačkih mjesta (što stalnih, što sezonskih). Na temelju još uvijek nepotpuno obrađenih podataka navedeni je sektor tijekom 2022. godine ostvario ukupni promet (otkup i prodaja strane gotovine) od 29,59 milijarda kuna ili “po novom” oko 3,9 milijarde eura, što je na razini prethodnih godina.

Promet u eurima

Zanimalo nas je koliko će mjenjačnica zatvoriti svoja vrata i prestati s radom, međutim kako su nam kazali iz Financijskog inspektorata Ministarstva financija, preciznije podatke o broju ovlaštenih mjenjača koji su prestali s obavljanjem mjenjačkih poslova imat će tek nakon 31. ožujka 2023., koji je Zakonom o deviznom poslovanju predviđen kao datum do kojega svi ovlašteni mjenjači koji namjeravaju nastaviti poslovanje moraju uskladiti svoje certificirane računalne programe s eurom kao domaćom valutom.

image
Sasa Buric/Cropix

- Podaci o sektoru ovlaštenih mjenjača ne prate se na regionalnoj razini, tako da nemamo podatke po županijama, ali možemo potvrditi trend pojačanog otkazivanja ugovora o mjenjačkom poslovanju s bankama od ovlaštenih mjenjača.

Naime, od ukupno ostvarenog prometa u 2022., više od 90 posto činio je promet ostvaren u eurima, tako da sa sigurnošću možemo očekivati veliki pad prometa ovlaštenih mjenjača u ovoj godini - objasnili su nam u Ministarstvu financija.

Njihova je procjena da će s obavljanjem mjenjačkih poslova u najvećoj mjeri prestati ovlašteni mjenjači kojima je to bila temeljna djelatnost, a takvih je u Republici Hrvatskoj između 150 i 200, i oni su ostvarivali više od 60 posto ukupnog prometa sektora.

image
Sasa Burić/Cropix

- Smatramo da će uvođenje eura manje pogoditi ovlaštene mjenjače koji mjenjačke usluge pružaju kao dodatnu djelatnost (npr. hoteli, marine, benzinske pumpe, turističke agencije, kiosci) - poručuju iz Službe za informiranje Ministarstva financija.

Dolar i franak

- Broj ovlaštenih mjenjača, odnosno pravnih osoba i obrta koji imaju važeće odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova, koje im je izdala Hrvatska narodna banka u razdoblju od 2006. godine do 31. prosinca 2022., smanjen je u razdoblju od 15. prosinca 2022. do 16. siječnja 2023. za 18, odnosno s 1080 na 1062 - kazali su nam iz Direkcije za eksternu, internu i digitalnu komunikaciju Hrvatske narodne banke.

Svaka mjenjačnica mora biti vezana ugovorom s nekom od poslovnih banaka, tijekom prosinca 2022. raskinut je veliki broj tih ugovora, a u HNB-u su primili informaciju da se nastavilo s raskidanjem tih ugovora i u siječnju ove godine.

- U skladu s navedenim možemo smatrati da veliki broj ovlaštenih mjenjača nije nastavio obavljati mjenjačke poslove nakon 31. prosinca 2022., međutim do početka travnja 2023. nećemo raspolagati točnim podatkom o tome koliko je pravnih osoba, odnosno obrta nastavilo s obavljanjem tih poslova nakon navedenoga datuma - kazuju nam.

- HNB zaprima svaki mjesec izvješća o prometu ovlaštenih mjenjača i zadnje zaprimljeno izvješće odnosi se na studeni 2022. Tada su ovlašteni mjenjači otkupili gotovog novca eura u iznosu od 108,2 milijuna eura i prodali gotov novac eura u iznosu od 88,5 milijuna eura.

image
Tom Dubravec/Cropix

U istom mjesecu 2021. godine otkupili su gotov novac eura u iznosu od 114,6 milijuna eura, odnosno 6,4 milijuna eura više nego u studenome 2022. godine te su prodali gotov novac eura u iznosu od 66,2 milijuna eura, odnosno 22,3 milijuna eura manje nego u studenome 2022. godine. Promet u euru iznosi oko 90 posto ukupnog prometa koji ostvaruju ovlašteni mjenjači. Ostatak prometa odnosi se uglavnom na trgovanjem američkim dolarom i švicarskim frankom - poručili su nam iz HNB-a.

Znali smo

Nakon 25 godina rada splitska mjenjačnica zatvara vrata, porazgovarali smo s vlasnicom koja je u tom poslu, eto, već druga generacija. Započeli roditelji, završit će ona.

- Zadnje dvije godine se u biti pripremamo na zatvaranje, od prvih najava uvođenja eura. Daljnji rad više nema smisla, opstat će samo oni koji rade u strogom centru grada, oni koji su u “obuhvatu” turistima - veli nam vlasnica mjenjačnice.

- Snašli smo se, znamo gdje ćemo i kako dalje, baš kao i naši zaposlenici, računali su i oni na kraj - kaže nam, priznajući da se lijepo moglo živjeti od ovog posla proteklih četvrtinu stoljeća. No za prolivenim mlijekom, kažu, ne vrijedi plakati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 16:31