StoryEditor
SplitDostojanstveno i bez pompe

Vjernici s Mejaša oprostili se od svog 'bombardera': 'Don Anđelko je župu podignuo od kapelice od pastoralnog centra'

Piše Mladen Nejašmić
20. kolovoza 2019. - 11:08
Župu napuštaju svi – don Ante Bitunjac, don Anđelko Dukić i don Ante Mateljan

Dostojanstveno i bez puno pompe, vjernici župe svetog Spasa na Mejašima oprostili su se od don Anđelka Dukića, svojeg dugogodišnjeg župnika koji odlazi u svećeničku mirovinu.

Punu 31 godinu svojeg pastoralnog djelovanja na istočnom dijelu našega grada ovaj 76-godišnji svećenik sažeo je u samo nekoliko rečenica. Odlukom mons. Marina Barišića, nadbiskupa splitsko-makarskog, don Anđelko ide u zasluženu mirovinu nakon 48 godina rada s vjernicima.

Mejaši se opraštaju od omiljenog župnika, a don Anđelko se prisjeća kako se izborio za gradnju crkve na mjestu predviđenom za džamiju

Nakon oproštajnog misnog slavlja koje je predvodio župni vikar don Ante Bitunjac, koji je također na odlasku, don Anđelko se prisjetio svih onih teških, a i lijepih trenutaka koje je proveo u župi.

Sjetio se izgradnje kapelice svetog Križa u krugu istoimene vojarne na Dračevcu i crkve na Mejašima, dvaju važnih objekata koji će zlatnim slovima biti upisani u povijest dušobrižništva u tom velikom gradskom kotaru.

Zahvalivši svim svojim župljanima i zaželjevši im svako dobro, ovaj, po mnogima, "bombarder s Mejaša" zauvijek je napustio tu župnu zajednicu. Don Anđelko će pastoralni centar sv. Liberana, koji je podigao iz temelja, zamijeniti sobicom od devet kvadrata u svećeničkom domu.

U ime vjernika od dosadašnjeg pastira duša oprostio se Igor Vojković.

– Praćen brojnim teškoćama, naš se župnik bespogovorno hvatao ukoštac sa svim problemima. Znao je ukazati na svaku nepravilnost u župi. Djelovao je na mlade, upozoravajući ih na iskušenja modernog doba i što ono sa sobom donosi. Učio nas je tradicionalnim vrijednostima, prvenstveno onim vezanim uz obitelj.

Danas, dok sjedimo u ovoj prekrasnoj crkvi, dolazi nam u sjećanje malena kapelica u kojoj smo se znali natiskati kao srdele. Bez klupa i ikakvog namještaja. Danas zahvaljujući don Anđelku stojimo tu u ovom velikom zdanju i s tugom u srcu ispraćamo njegova graditelja – istaknuo je Vojković.

Odlaskom don Anđelka Dukića iz župe odlazi kompletna svećenička i redovnička postava, vikar don Ante Bitunjac, časna sestra Loreta Leventić i pomoćnik župnika don Ante Mateljan. Upravo se potonji biranim riječima oprostio od župnika i svih vjernika, darovavši don Anđelku prigodan poklon.

Ujedno je don Mateljan pročitao i čestitku ministra obrane Damira Krstičevića, u kojoj zahvaljuje mejaškom pastoralnom voditelju za njegov doprinos na nekadašnjoj dužnosti vojnoga kapelana Četvrte gardijske brigade Hrvatske vojske.

#MEJAŠI#ANĐELKO DUKIĆ

Izdvojeno

06. srpanj 2020 04:55