StoryEditor
Splitnakon 35 godina rada i natezanja s gradom oko prostora, kultni kafić SE iselio iz mletačke kule

Vjeko Zubak: Volija bi da sam umra u staroga Arsa...

Piše PSD.
4. svibnja 2009. - 16:02
Jučer se isprid ‘Arsa’, koji se seli samo 60-ak metara dalje, u novi prostor na Rivi, okupila gomila svita da popije zadnje piće u legendarnom kafiću, u kojem su pili i profešuri, i likari, i oriđinali i ... svi živi

Nakon 35 godina, kultni splitski kafić “Ars” napušta mletačku kulu na Trgu braće Radić (Voćni trg). Nakon višegodišnjih “natezanja” s Gradom, sve su zainteresirane strane zadovoljene i stvorili su se uvjeti za preseljenjem “Arsa” u novi prostor na splitskoj Rivi, samo 60-ak metara dalje.

Jučer ujutro se ispred “Arsa” okupila gomila svita koja je došla popiti piće u čast starog “Arsa” i proslaviti otvaranje novog na Rivi.

- Ja bi osobno tija da san umra u starog “Arsa” i da se nikad iz njega nisan iselija, ali šta je, tu je. Prošlo je kroz ovi kafić po grada, političari, profešuri, likari, ali i obični svit, bilo je i naših oriđinala i svak je od njih ostavio jedan timbar u ovon kafiću. Bilo je to nezaboravnih 35 godina - kazuje Vjeko Zubak senior, koji, kako kaže, još nije otiša u penziju, iako ima tek 60 godin radnog staža.

Problemi za “Ars” su počeli prije nekoliko godina, kada su neki viđeniji Splićani ustvrdili da se Vjeko Zubak u prostorima mletačke kule nalazi nezakonito.

- Vjeko Zubak nikad nije poslova mimo zakona, uvik se zakon poštiva i plaćale su sve dadžbine. To je bila proradila ljuska đelozija. Oni kojima je “Ars” smeta, tili su ga maknit odavde i uspili su u tome, to neka njima bude na njihov obraz...

-  “Ars” je bija peti privatni kafić u gradu Splitu, ali sada selimo u novi prostor. Zadovoljni smo onime šta nan je Grad ponudio u najam na pet godina. Nadamo se da ćemo dobiti i štekat, ali najviše bi tija da zadržimo sve naše stalne goste, jer bez njih nikad i ne bi bilo “Arsa”. Jedan veliki dil mog života je nepovratno završija s ovim seljenjem - zaključuje Vjeko Zubak senior.

Kako je šjor Vjeko već pomalo “sit” svega, sve više posao u kafiću vodi njegov sin Vjeko Zubak junior.

- Predali smo papire za dobivanje štekata, tražili smo 27 stolova i nadam se da ćemo dozvolu uskoro dobiti, valjda do blagdana svetog Duje. Sve ovo vezano uz “Arsa” posljednjih godina “ubilo” mi je oca, ali on se ne da, izdržat će sve -kazuje Zubak junior.

Rukovanje poteštata i ugostitelja

Na ispraćaju starog “Arsa” bio je i Ivan Kuret, splitski poteštat kojeg Zubak hvali na sva usta.

- Da nije bilo tog čovika, još bi se mi sporili s Gradom. Ni jedan od bivših gradonačelnika nije me tija primit i saslušat - kaže Zubak.

- Evo sad smo se šjor Vjeko i ja prvi put upoznali i dali ruku jedan drugome. Pitanje “Arsa” je riješeno na obostrano zadovoljstvo i kula je ovim činom prešla u vlasništvo Grada. Nakon uređenja kula će biti privedena vrlo vjerojatno turističko-kulturnoj svrsi, a na njezinu vrhu ćemo napraviti i vidikovac za turiste - najavio je Kuret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2022 21:48