Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Splitčuvajmo zdravlje

Više od stotinu Splićana sudjelovalo u akciji 'Trči sa srcem'

Piše Tihana Marović
15. svibnja 2016. - 14:41
utrka_srce1-150516.JPG

Ni tmurni oblaci, ni najava grmljavinskog nevremena nisu prestrašili stotinjak profesionalnih i amaterskih trkača koji su nedjeljno jutro na splitskoj rivi proveli trčeći, i to ne bilo kako, već sa srcem. U javnozdravstvenu akciju simpatičnog naziva "Trči sa srcem", za osvještavanje javnosti o bolesti zatajivanja srca, pod pokroviteljstvom projekta "Čuvari srca" te u suradnji s udrugom "Proaktiv" i trkačkim klubom "Maraton klub Marjan", online se prijavilo 170 građana, no na startu ih se pojavilo 120.

- Pretpostavljam da su se prepali kiše, no nema veze, odlično se zabavljamo, odazivom smo prezadovoljni. Startnine nije bilo, a ponuđene su bile dvije opcije, trčati 2 i po ili pet kilometara i to od rive, preko Matejuške, Zapadne obale, do kružnog toka na Zvončacu, pa natrag istim putem. Vremenski limit je 45 minuta, no svi su stigli ranije - kazala je Ana Ljubić, profesorica kineziologije i jedna od organizatorica ove utrke.

Kroz cilj je prvi prošao dvadesettrogodišnji Zvonimir Krstanović, student četvrte godine strojarstva. Inače se ne bavi aktivno sportom pa se odlučio za kraću rutu. 

- Dva i po kilometra danas su bila više nego dovoljna. Inače prvi put ovako trčim, trebala je doći i moja ekipa, no odustali su pa sam se odlučio natjecati sam. Došao sam prvi, ali jedva dišem, ne znam baš da ću uskoro krenuti s ozbiljnijim treninzima - ispričao nam je Zvone hvatajući dah, a ubrzo nakon njega kroz cilj je, kao treći u istoj kategoriji utrčao desetogodišnji dječak Toni Jadrijev.

- Na trku sam došao u pratnji oca i brata, a stigao sam prije njih. Treniram dva sporta, vaterpolo i nogomet. Nije bilo prenaporno, ali treba mi par minuta da dođem sebi - kazao je zadihani Toni. Kraću rutu bez problema su odradile i majke s kolicima, ali i očevi s djecom na ramenima. Prolaznici su na obližnjim štandovima mogli izmjeriti krvni tlak, šećer u krvi i informirati se o srčanim bolestima. Na kraju, podijeljene su i medalje najzaslužnijim natjecateljima. U kategoriji pet kilometara prvi je bio iskusni Srđan Oršulić iz triatlon kluba Split, drugi Zdravko Jadrijev, a treći Marko Ciganović.

 

#RIVA#SRCE#TRKA

Izdvojeno